Anadolu Ajansı seçim verilerini YSK’dan değil AKP’den mi alıyor?

Anadolu Ajansı’nın eski temsilcisi, AA’nın sonuçları YSK’den değil AKP’den aldığını iddia etti. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ‘AA, AKP Genel Merkeziyle işbirliği halinde’ dedi

Türkiye’de seçimlere 2 gün kaldı. Seçim güvenliği ile ilgili endişeler ise hala devam etmekte. Bu endişelerin başlıca kaynaklarından biri de Anadolu Ajansı.

AA’nın hem yetkilileri hem eski çalışanlarının yaptığı farklı açıklamalar, soru işaretlerini derinleştirdi. AA yetkilileri, Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’e verdiği mülakatta çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar kapsamında, AA’nın 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinde 191 bin sandığın 50 bininde kendi muhabirleri aracılığıyla veri toplayacağı, kalan 141 bin sandıkta ise anlaşma gereği ismi açıklamayan bir “araştırma şirketi” ile veri toplayacağını açıkladı. Şirketin isminin gizli olması ise dikkat çekti.

AKP’den bilgi alıyorlar

AA’nın açıklamalarının yanı sıra Kalkınma, Uluslararası ve Kurumsal Ekonomi konusunda uzman Prof. Dr. İbrahim Öztürk’ün, kendisine ulaşan eski bir AA çalışanının iddialarına yer vermesi de ajansın güvenilirliği bağlamında tartışma başlıklarından biri haline geldi.

Sanal medya hesabından yapılan paylaşımda, İl Temsilcisi olarak iki genel seçim ve bir mahalli seçimde görev yaptığını belirten eski AA temsilcisinin şu iddialarına yer verildi: “Anadolu Ajansı kanallara servis ettiği verileri muhabirlerinden almıyor, her sandık ve okuldan veri aktaracak kadar muhabir istihdam etmesi mümkün değildir. Anadolu Ajansı, AKP ile ortak hazırlanmış bir yazılım aracılığıyla verileri AKP teşkilatlarından almaktadır. İl temsilcisi olarak bütün bu sürecin 1’inci dereceden tanığıyım. Anadolu Ajansı kesinlikle seçim sonuçlarını YSK’dan almamaktadır”

YSK: AA bizden veri almıyor

Bunun yanı sıra 2019 yılında yapılan Yerel Seçimlerinde AA veri aktarımını 12 saat boyunca durdurdu. Buna ilişkin açıklama yapan dönemin YSK Başkanı Sadi Güven, “AA benim müşterim değil. Benden veri almıyor” açıklaması yaptı.

Bildirici değerlendirdi

MA’dan Yüsra Batıhan’a konuşan Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, AA’nın seçimlere ilişkin yaklaşımının güven vermediğini ifade ederek, “AA normal zamanlarda da siyasi iktidarı koruyup kollayan habercilik yapıyor. Erzurum’da İmamoğlu mitingi sırasında yapılan taşlı saldırıyı haber yaparken bile ‘yabancı cisimler atıldı’ diye haber yapabiliyor. Böyle bir AA, siyasi partileri duymayan, siyasi iktidar yanlısı bir kamu ajansı güven vermiyor” dedi.

Şirket ismi açıklanmalı

AA’nın 2019 yılında yapılan Yerel Seçimlerde veri akışını kestiğini ve ilk sonuçlarda AKP’nin önde olduğu ilçeleri yansıttığını hatırlatan Bildirici, şunları söyledi:

“Açık açık söylemiyorlar ama görünen o ki AKP Genel Merkeziyle işbirliği halindeler. AA yetkilileri, Saygı Öztürk’e verdikleri söyleşide ne kadar düzgün bir çalışma sistemi yürüteceklerini anlatmaya çalışıyor ancak orada benim şüphemi daha da arttıran bir detay var. ‘Bir şirketle işbirliği halinde çalışacağız ancak şirketin ismi gizli’ diyor. Bir kere gazetecilik şeffaflıktır. Hiçbir şey gizli kalmaz, gizli bir şey de yapmamaları lazım”

İSTANBUL

#Anadolu #Ajansı #seçim #verilerini #YSKdan #değil #AKPden #alıyor

EN SON EKLENENLER