Ankara’ya silah ambargosu!

Alman hükümetinin Kürdistan kentlerini tanklarla harabeye çeviren, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişiyi katdelen Türkiye’ye 2016 yılından bu yana 11 kez silah satışı yapmayı reddettiği ortaya çıktı

Son dönemlerde AKP’nin başlattığı referandum ayarlı kriz nedeniyle ciddi sorunların yaşandığı Alman hükümetinin 2016 yılının başından bu yana Türkiye’ye 11 kez silah ihracatı yapmayı reddettiği ortaya çıktı. Süddeutsche Zeitung ve Alman haber ajansı dpa’da yer alan habere göre, söz konusu bilgiye Alman Ekonomi Bakanlığı’nın Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’ın verdiği soru önergesinde yer verildi. Önergede Almanya’nın hafif silahlar, cephanelik ve diğer silahlanma malzemelerine ilişkin Türkiye’den gelen başvuruları geri çevirdiği bilgisine yer verildi. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machining tarafından yanıt verilen soru önergesinde, Türkiye’deki insan hakları durumunun silah satışının gerçekleşmemesi kararında önemli rol oynadığı kaydedildi. Alman hükümetinin, Türkiye’deki darbe girişiminden bu yana silahların özellikle Kürt sorunu ve diğer iç problemleri bastırmak için halka karşı kullanılmasından endişe ettiği vurgulandı.

Sadece istisnai durumlar

Alman hükümeti NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere silah satışı yapılmasına genellikle onay veriyor. Satış sadece istisnai durumlarda özellikle siyasi gerekçelerle geri çevrilebiliyor. Bu nedenle aynı zamanda NATO üyesi olan Türkiye’ye silah ihracatının kısıtlanması dikkat çekti.

Adım adım diktatörlüğe

Alman hükümetinin kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Sol Parti Milletvekili van Aken, “Bir sonraki adım Almanya’dan Türkiye’ye hiç silah satışı gerçekleşmemesi olmalı” diye konuştu. Aken, AKP hükümetinin Türkiye’yi ve Suriye’yi savaşa sürüklediğini ve giderek diktatörlüğe dönüştüğünü kaydetti.

Alman malı silahlarla infaz

Türk ordusunun silah envanterinde Alman yapımı çok sayıda tüfek, askeri kargo uçağı, zırhlı araç bulunuyor. Özellikle HK 33, HK G3A7, MP5, HK 416, MSG 90, MG3, AG6 gibi tüfekler neredeyse ordunun ve emniyetin bel kemiğini oluşturuyor. Bunların yanı sıra tanksavar güdümlü füze MILAN, ana muharebe tankları Leopard 2A4, Leopard 1 ile askeri nakliye uçağı C-160 Transall gibi Alman üretimleri de yaygın biçimde kullanılıyor. Türkiye’de bu silahları kullanan asker, polis ve korucular bir çok infazda rol almıştı.

Her şeyi yıkıyor

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik Nazi benzetmelerini durdurmasını istedi. Steinmeier, “Erdoğan, Türkiye’nin inşaa ettiği her şeyi tehlikeye atıyor. On yıllardır elde edilen her şeyin yıkıldığını endişe ile izliyoruz”sözleriyle tepki göstedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER