Avrupa’da alanlara çıkan Kürtler: Saldırının arkasındaki güçler açığa çıkarılsın

Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıya karşı Avrupa’nın bir çok ülkesinde alanlara çıkan Kürtler ve dostları, katliamın arkasındaki güçlerin bir an önce açığa çıkmasını istedi

Fransa’nın başkenti Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve iki Kürt işyerine yapılan saldırıda üç kişinin katledilmesi ve üç kişinin de yaralanması üzerine Kürtler ve dostları Avrupa’nın bir çok ülkesinde alanlara çıktı. Almanya’nın Hannover, Darmstadt, Giessen, Freiburg, Dortmund ve Bern’de alanlara çıkan Kürtler, katliamı protesto etti.

Saygı duruşuyla başlayan eylemlerde saldırının Erdoğan ve Süleyman Soylu’nun emriyle gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı. Eylemlerde “Bu katliamın faillerini elbette tanıyoruz. Bu katliamın Sakine Cansızların katledilmesinin 10’uncu yıl dönümünde yapılması kesinlikle tesadüf değildir. Bu katliamı yapan sadece bir kişi değildir, arkasındaki faili de biliyoruz ve hesap soracağız. Cevap alana kadar da alanları terk etmeyeceğiz” mesajı verildi.

Danimarka

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta da Kürtler, Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelerek katliamı kınadı.Yapılan eylemde “Kürt halkı bu katliamlara karşı sessiz kalmayacaktır ve kabul etmiyoruz. Bütün dünya ve kamuoyu bilmelidir ki, bu katliam Kürtleri her yerde hedef haline getiren, soykırım politikaları ile her türlü katliam ve saldırıları  açık tutan Türk devletinin politikalarından ve teşvikinden bağımsız değildir. 2013’te aynı şehirde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katleden devlet politikası, aynı motivasyonla bugün tekrar bir katliam gerçekleştirmiştir. Eğer Fransa devleti bu katliamı tüm yönleriyle açığa çıkarmış olsaydı bugün bu katliam yaşanmayacaktı ve gerçekleşmeyecekti” denildi.

Konuşmalardan sonra kitle, başta Fransa olmak üzere Avrupa Birliği ve diğer ülkeleri, Kürtlere karşı uygulanan bu insanlık dışı katliamlara karşı sorumluluğa çağırdı.

Finlandiya

Finlandiya’nın Helsinki kentinde de Paris’teki katliamı duyan halk Fransa Konsolosluğu önüne geldi. Burada yapılan açıklamayla Fransa devletinden katliamın arkasındaki gücün açığa çıkarılması çağrısı yapıldı. Atılan sloganlarla katliam kınandı.

Kıbrıs

Kıbrıs’ın Limasol kentinde bulunan Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kürtler yürümüş düzenledi. Yürüyüş Limasol şehir merkezine kadar sürerken burada yaşamını yitirenler anısında saygı duruşunda bulunuldu. Yürüyüş sonrası konuşan Kürt siyasetçi Lezgin Serhat, “Bu saldırıyı yapan ve ortak olanlar bizim açımızdan çok net ve açıktır. Faili belli olan bir katliamla yine karşı karşıya kaldık. Bugün yapılan katliam tesadüf değildir. Bilinçli, planlı, organizelidir” dedi.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı da eleştiren Serhat, “Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması bir kez daha failleri koruma, sorumluları gizleyeceklerinin sinyalini vermektedir. Yapılan bu katliam sıradan bir ırkçı saldırısı olarak değerlendirilemez. Bu yönlü açıklamalar katliamı yapanları sahiplenmek anlamına gelir. Hiç kimse Kürt halkının aklıyla dalga geçmeye kalkışmasın. Fransa hükümeti bir an önce yapılan bu katliamı arkasında duran güçleri ve buna ortak olanları aydınlatmalıdır. Bunu yapmadığı müddetçe bizim açımızdan bu katliamı yapanlar ile Fransa devleti ve hükümetinin aynı safta yer aldıkları anlamına gelecektir” diye konuştu.

Yunanistan

Yunanistan’ın Atina kentinde de Kürtler ve dostları Syntagma Meydanı’ndan önce Fransız Konsolosluğu’na daha sonra Türkiye Konsolosluğu’na yürüdü. Fransız Konsolosluğu’na varan kitlenin önü Yunan polisi tarafından kesildi. Sloganlar ve alkışlarla protesto gösterilerini devam ettiren kitleye gaz bombalarıyla saldırı gerçekleştirildi.

Sık sık “Diktatör Fransa” ve “Faşist, katil Erdoğan” sloganları atan kitle, yol açılana kadar direnişlerini Yunanistan meclisi önünde sürdüreceklerini ifade etti. Daha sonra yolu açmak zorunda kalan polis, kitlenin Türkiye Konsolosluğu’na doğru yürüyüşüne izin vermek zorunda kaldı.

Türkiye Konsolosluğu’na varan kitle saldırıyı kınadı. HABER MERKEZİ

 

#Avrupada #alanlara #çıkan #Kürtler #Saldırının #arkasındaki #güçler #açığa #çıkarılsın

EN SON EKLENENLER