Avrupa’da ilk tura oranla ikinci turda katılım daha yüksek

Avrupa’da 2‘nci turda katılımın ilk tura oranla daha yüksel olduğu belirtilirken, şimdiye kadar 717 bin 612 seçemin sandığa gittiği belirtiliyor. CDK-F Eşbaşkanı Ölmez ‘İlk haftanın yılgın havası dağıldı’ dedi

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylaması için yurt dışında oy verme işlemi devam ediyor. Fransa, İsviçre, Almanya ve Polonya’da, ilk tura oranla sandığa ilginin daha yoğun olduğu belirtiliyor. Fransa’da ilk gün 69 bin kişi sandık başına gitti.

Seçimler için yurt dışı temsilcilikler ve gümrüklerde oy verme işlemeleri devam ederken, şu ana kadar yurt dışındaki seçmenlerden 717 bin 612’sinin oy kullandığı belirtildi.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs’ta sona erecek. Gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verme işlemi devam edecek.

Fransa Kürt Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı (CDK-F) Eşbaşkanı Abdullah Ölmez, seçimlerin ikinci tura kalması sonrası seçmenleri sandığa götürmek için çalışmalarına başladıklarını söyledi.

‘Yılgınlık dağıldı’

Çalışmalarında belli bir mesafe kat ettiklerini kaydeden Ölmez, “İlk haftanın yılgın havası dağıldı. Sandıklara büyük bir akış var. Dün tarihi bir düzeyde oy kullanıldı. Dün Fransa genelinde 69 bin oy kullanıldı. Paris’te 23 bin oy kullanıldı” bilgisini paylaştı.

Kürtlerin seçimin kaderini belirleyecek noktada durduğunu ifade eden Ölmez, “Kürt halkını sandıktan uzak tutmak için ellerini geleni yapıyorlar. Özellikle Erdoğan’ın Kürtlerin sandığa gitmemesi için beli bir algı yaratmaya çalıştığını görüyoruz. Kürtleri, Alevileri sandıktan uzak tutmak için bir yılgınlık algısı yaratmaya çalıştı. Bu yaklaşımlara karşı sandığa gitmek gerekiyor. Kürtleri minderin dışına atmak o kadar da kolay değil. Kürtlerin iradesini kırmak mümkün değil” diye konuştu.

‘Kürtler diktatöre geçit vermeyecekler’

Kürtlerin hem Kurdistan’da hem de Avrupa’da sandık başına gideceğini vurgulayan Ölmez, “Kürtler ile görüşmekten korkanlar, Kürtleri oyun dışında tutmak isteyenler bu hesaplarında da yanılacaklar. Kürtler birinci turda olduğu gibi diktatöre geçit vermemek, faşist düzeni yıkmak için sandıkların başına gidecek” diye kaydetti.

‘Halk seçimin önemini anlamaya başladı’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Paris Sorumlusu Musa Aytaç, 14 Mayıs’a göre daha yoğun bir katılım olduğunu söyledi. Yoğun ilginin nedeninin “halkın seçimin önemini daha çok anlamaya başladığı” olduğunu kaydeden Aytaç, “Demokrasi ve laikliğin sekteye uğrama durumunun olduğu bir seçim. Ya ‘demokrasi’ diyeceğiz ya ‘şeriat’ diyeceğiz. İlk turda ‘nasıl olsa kazanacağız’ diye bir anlayış vardı. Ancak şu anda halk bu durumun ne kadar ağır bedellere yol açabileceğini gördü. Bu nedenle yoğun ilgi gösteriyor. Eğer ülkeni seviyorsan, toprağına gitmeyi istiyorsan ve topraklara sahip çıkman gerekiyorsa sandığa da sahip çıkmaları gerekiyor. Amasız, fakatsız sandığa gitmek gerekiyor” diye belirtti.

HABER MERKEZİ

#Avrupada #ilk #tura #oranla #ikinci #turda #katılım #daha #yüksek

EN SON EKLENENLER