Aydın’da15 bin oyla başlayan mücadelede hedef 2 vekil

HADEP’in 15 bin oy alan gelenek Aydın’da bugün 2 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Aydın’da parti emekçilerinden Osman Dağtekin ‘Yeşil Sol Parti ile birleştik geliyoruz’ dedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimlerinde önüne koyduğu 100 milletvekili hedefi doğrultusunda tüm kentlerde çalışmalarını sürdürüyor. Yeşil Sol Parti’nin bu seçimlerde iddialı olduğu ve 2 milletvekili çıkarmayı hedeflediği Aydın’da da adaylar ve partililer, sokak sokak çalışarak hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor.

877 bin 940 seçmenin bulunduğu Aydın’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile girilen son seçimlerde 68 bin 541 oy alınırken, ittifak yasasından kaynaklı milletvekili çıkarılamadı.

HADEP ile başlayan serüven

Devlet baskılarının en yoğun olduğu 1990’lı yıllarda köyleri yakılarak boşaltılan Kürtlerin yoğun olarak göç ettiği Aydın, Kürt siyasal hareketinin ivmesini sürekli olarak yükselttiği bir kent oldu. Kentte ilk olarak 1995 Genel Seçimlerinde Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile girilen seçimlerde 15 bin 71 oy alındı. 1999 Genel Seçimlerinde yine HADEP listelerinden girilen seçimlerde, 18 bin 896 oy çıkarıldı. HADEP’in kapatma davası bulunması nedeniyle Demokratik Halk Partisi (DEHAP) olarak girilen 2002 Genel Seçimlerinde ise oylar 24 bin 542’ye çıkarıldı.

Bin umut adayları

2007 Genel Seçimlerinde ise Demokratik Toplum Partisi’nin öncülüğünde oluşturulan Bin Umut Adayları ile seçimlere bağımsız adaylarla gidilirken, Aydın’da aday olan Tacettin Karagöz 15 bin 349 oy aldı. 2011 Genel Seçimlerinde ise Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde kurulan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayı olarak Aydın’da bağımsız aday olan Mehmet Bayraktar 23 bin 900 oy aldı.

68 bin 541 oyu gördü

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde oylar 3’e katlanmasıyla HDP 61 bin 339 oy aldı. Seçimlerin yenilenmesinin ardından yine HDP ile girilen 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, 50 bin 108 oy alındı. Son olarak yapılan ve HDP ile girilen 2018 Genel Seçimlerinde de 68 bin 541 oy alınırken, dönemin ittifak yasası nedeniyle HDP’nin çıkarması gereken vekillik AKP’ye geçti.

Yerel seçimlerde kazanım

Yerel seçimlerde de her dönem kendi adaylarıyla yarışan Kürt siyasi hareketi, 2009 Yerel Seçimlerinde Efeler’in Ovaeymir ve Söke’nin Savuca beldelerinin belediye başkanlıklarını DTP ile kazandı.

Dağtekin mücadeleyi anlattı

Emekli öğretmen ve 1995 yılından itibaren Kürt partilerinde görev alan Osman Dağtekin MA’dan Tolga Güney’e ve Kenan Koç’a mücadelesinin tanıklığını anlattı.

Agirî’de doğan Dağtekin, öğretmen olarak çeşitli kentlerde görev yaptıktan sonra 1990 yılında Aydın’a yerleşti. Burada EĞİT SEN ve Eğitim Sen Aydın yönetimlerinde yer alan Dağtekin, 1995’te emekli olduktan sonra HADEP üyesi oldu ve 1995 genel seçimlerinde Aydın 2’nci sıra milletvekili adayı oldu. O yıldan itibaren kurulan bütün partilerde il başkanlığı, yöneticilik gibi görevlerde yer alan Dağtekin, 2009 yerel seçimlerinde DTP’nin kazandığı Ovaeymir Belde Belediyesi Meclis Üyeliği görevini yaptı.

Vekil çıkarttık gasp edildi

Dağtekin, her dönem çalışmalarda yer aldığını ifade ederek, “1995’te 15 bin civarı oy alarak başladığımız yolda, 2018 yılında Ferhat Tunç’u vekil çıkardık. Fakat ittifak yasasıyla vekilliğimizi gasp ettiler” dedi.

2 vekil hedefimiz var

“Şimdi de Yeşil Sol Parti’de birleştik ve gümbür gümbür geliyoruz” diyen Dağtekin, “Kapatılan partilerin yerine kurulan partiler nasıl daha da güçlendiyse, Yeşil Sol Parti de çok daha örgütlenecek. Türkiye’de sistemden darbe yiyenlerin bu partide birleşeceğini ve Türkiye demokrasisinde mihenk taşı olabileceğine inanıyorum. Bunu içinde gezdiğimiz halkın tepkilerinden biliyoruz. Onların geçen seçimlerde gasp ettikleri vekilimizin yerine, bu sefer 2 vekil çıkaracağız. Bugün bunun zemini var. Halk Aydın’da da partiye güler yüzünü göstermiştir. Çağdaş, demokratik, üreten ve geçim derdine düşmeyen vatandaşların ülkesi olması dileğimizdir. Bunu da hep birlikte kuracağız” diye konuştu.

AYDIN

#Aydında15 #bin #oyla #başlayan #mücadelede #hedef #vekil

EN SON EKLENENLER