AYM’nin bloke kararına halktan tepki: Parayı babalarının hayrına vermiyorlar

AYM, Yargıtay’ın talebini kabul ederek, HDP’nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına geçici bloke konulmasına tepki gösterdi; Parayı babalarının hayrına vermiyorlar

Selman Çiçek

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemliyle devam eden davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulmasını görüşen AYM, Yargıtay’ın talebini kabul ederek, HDP’nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına geçici bloke konulmasına karar verdi.

HDP’nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına geçici bloke konulmasına devam ederken en büyük tepki ise HDP’nin ana unsurları halktan geliyor. Yeni Yaşam Gazetesi olarak verilen kararın sokaktaki yansımasını izlemek için Amed’te kahveleri ve esnafı gezdik. Kararın alınmadan önce bile Amed sokaklarında AKP-MHP iktidarının son dönemdeki HDP saldırılarına büyük öfke gözler görülür düzeydeydi. Geçtiğimiz hafta HDP’nin Amed merkez ve 13 ilçesinde yaptığı halk buluşmaların güçlü geçmesi öfkenin sahiplenmeye evirilişine tanık olduk.

Bunlar Kürt düşmanı olmuş

AYM’nin bloke kararın ardından kentin politik nabzının atıldığı Yenişehir ilçesinde bulunan Yüksek Kahve denilen bir çok çay olacağının bulunduğu bölgeye gidiyoruz. Bir yandan çaylarımızı içerken bir yanda kahvede açık olan televizyondan haberleri izleyen insanların tepkilerini dinliyoruz. Bir çok insan “AKP, HDP’den korkuyor, bunlar Kürt düşmanı olmuş, HDP’siz seçim mi kazanacaklar” gibi farklı tepki verse de ortak düşünce AKP’nin bu kararları verdiği, HDP’nin gücünden korktuğu yönünde.

Kahvede oturan gençlerden Mehmet Güney ile konuşuyoruz. “Sizce bu karar niye alındı” diye soruyoruz.  Kararın halkın iradesine darbe olarak gördüğünü söyleyen Güney, “Bu karar gasptır. Dünden beri halk tepkisini ortaya koyuyor. Doğrudan halkın iradesine vurulan bir darbedir. Hukuksuzdur. Siyasi bir karardır. HDP’ye verilen milyonlarca oylar gerekçesi ile o hazine payı belirlendi. HDP’ye oy veren altı milyon insanın vergisine el konuşulmuş, gasp edilmiştir” diye tepkilerini dile getirdi.

Babalarının hayrına vermiyorlar

Güney’in konuşması ardından araya giren bir başka genç ise, esprili bir şekilde “Bu parayı babalarının hayrına vermiyorlar. HDP hak etmiş ki veriyorlar. Oy almış, barajı geçmiş. O da hakkını alıyor” dedi.

HDP hep halk desteği ile ayakta kaldı

Kahvede oturan Nurullah Rodi ise, “yaratılmak istenen baskı ve zülüm ortamında böyle bir karar alınması tesadüf değil. Amaçları halkın iradesini teslim almaktır. Alınan kararda bu halkın iradesine gasptır. Daha önce belediyeleri de böyle gasp ettiler. Gasp etmeye alışmışlar. Ama dün de boyun eğmedik. Bugün de eğmedik. HDP ilk kez hazine yardımı alıyordu. Bundan önce hep halk desteği ile ayakta kaldı. Bundan sonra da halkla ayakta kalmaya devam edecek” şeklinde konuşarak karara karşı HDP’ye destek olacağını söyledi.

Erdoğan’ın en büyük korkusu HDP’dir

Kahvedeki konuşmanın ardından cadde üzerindeki birkaç esnafı daha gezerek tepkilerini dinliyoruz. Onların tepkileri de kararın halkın iradesine atıldığına inanıyor. Ofis semtinde bulunan büfe işletmesi Hüsamettin Ay ise; kararın HDP karşı değil tüm Kürt halkına karşı alındığını söyledi. Meselenin para olmadığını dikkat çeken Ay, “Erdoğan’ın en büyük korkusu HDP’dir. Bu korku yüzünden her hukuksuzluğu yapıyorlar. Bugüne kadar HDP’nin bizden maddi bir talebi olmadı ama artık biz destek olmaya başlayacağız” dedi.

#AYMnin #bloke #kararına #halktan #tepki #Parayı #babalarının #hayrına #vermiyorlar

EN SON EKLENENLER