Barolar Birliği’nden Atalay’ın tahliye edilmemesine tepki

Türkiye Barolar Birliği, TİP Milletvekili Can Atalay’ın mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesine tepki gösterdi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay’ın mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesine tepkiler sürüyor.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekilli Seçimleri’nde Emek ve Özgürlük İttifakı içinden seçime giren TİP’ten Hatay milletvekili seçildi.

Milletvekili mazbatasını da alan Atalay’ın tahliye edilmesi için Yargıtay’a başvuru yapıldı ancak hala hapishanede tutuluyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) yaptığı açıklama ile Atalay’ın tahliye edilmemesine tepki gösterdi.

TBB’den yapılan yazılı açıklamada, “Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliği, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir” denildi.

Atalay’ın tahliyesine ilişkin, Mustafa A. Balbay’ın bavurusu üzerine verilen AYMkararına da atıf yapıldı:

“Seçilme hakkı sadece seçimlerde aday olma hakkını değil, aynı zamanda seçildikten sonra milletvekili olarak parlamentoda bulunma hakkını da ihtiva etmektedir. Bu da hiç kuşkusuz, kişinin seçildikten sonra milletvekili sıfatıyla temsil yetkisini fiilen kullanabilmesini gerektirir. Bu bağlamda seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale, sadece onun seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik bir müdahale teşkil edebilir.”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Halihazırda milletvekili olan Sayın Ş. Can Atalay’ın, seçmenlerinin iradelerini temsilen parlamentoda fiilen çalışma yürütmesini sağlamak, hukukun ve demokratik hukuk devletinin en temel gereğidir. Bu gereğin yerine getirilmesi için sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.”

İSTANBUL

#Barolar #Birliğinden #Atalayın #tahliye #edilmemesine #tepki

EN SON EKLENENLER