Belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi

AKP-MHP iktidarının HDP’li Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerini gasp etmesi, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde protesto edildi. Eylemlerde, “boyun eğmeyeceğiz” mesajı verilirken, ortak mücadele çağrılarında bulunuldu.

SİİRT
HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Gurup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Sıddık Taş ve Nejdet İpekyüz’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi protesto eylemine katıldı. HDP Siirt İl Örgütü binası önünde konuya ilişkin açıklama yapıldı.
Beştaş, bu darbeyi tanımayacaklarını belirtti, “Pandemide istersek buraya on binleri yığabiliriz. Tüm tehditlere rağmen sandığa giden halk tek çağrımıza bakar ve belediyesine sahip çıkar” uyarısında bulundu.
Beştaş, “Bir ülkede İçişleri Bakanı suç işliyor ise o ülkede hukuk kalmamıştır” dedi.
Öte yandan, Siirt Belediyesi’nin gasp edilmesinin ardından belediye binası zırhlı araçlar ile ablukaya alındı. Binadaki polis aramasının sona ermesinin ardından gaspçı kayyum belediye binasına giriş yaptı. Binaya Türk bayrağı asılarak, binanın çatısına da özel harekât polisleri konuşlandırıldı.  

AMED
HDP Amed il ve ilçe örgütleri, Kayapınar’daki parti binası önünde basın açıklaması yaparak gasbı protesto etti. HDP milletvekilleri Tayyip Temel, Remziye Tosun ve Dersim Dağ, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Başkanı Erkan Keskin, Sosyalist Kadın Meclisi MYK üyesi Satiye Ok, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri ile çok sayıda kişi eyleme katıldı.
HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, Siirt Belediyesi gasp edildikten sonra belediye hoparlöründen İstiklal Marşı okutulmasına değinerek, “Siirt, Baykan, Iğdır, Altınova belediyelerine sanki başka bir toprak işgal ediliyormuş gibi İstiklal Marşı ile girildi” dedi.
HDP’li Temel ise “AKP ve MHP faşist rejimi Kürt halkına düşmanlık yapıyor. Bu düşmanlık gittikçe Türkiye halklarına yöneliyor. Cenazelere, mezarlıklara, insanlara saldırıyorlar. Kürt halkının iradesini kirli politikalarla yok etmek istiyorlar. Kürt halkına ve Türkiye halklarına sesleniyoruz; bu rejim büyük bir soykırım hazırlığı yapıyor, derin bir darbe hazırlığı yapıyor. Binlerce insanın, katledilmesine, sürgün edilmesine, tutuklanmasına hazırlık yapıyor” şeklinde konuştu.
Temel, “Kürt halkı iradesinden taviz vermeyecek. Kürtler bu baskılar karşısında geri adam atmayacak” mesajını verdi.
HDP’nin Silvan, Yenişehir ve Sur ilçe binalarında düzenlenen basın açıklamalarında da gasp protesto edildi.

ANKARA
HDP Ankara İl Örgütü, Çankaya ilçe binasında yapılan açıklamayla gasbı protesto etti.
HDP il yöneticisi Deniz Akil, koronavirüs sürecinde bile belediyelerine darbe dönemlerini aşan bir şekilde el konulduğunu belirterek, “Kürt halkı, bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır” diye konuştu.
HDP Mamak İlçe Örgütü de protesto gösterisi yaptı, “İrademe Dokunma” pankartı açtı. Polis açıklamanın Mamak Tuzluçayır Meydanı’nda yapılmasına engel oldu.
Meydanı ablukaya alan yüzlerce polis, açıklama başladığında saldırdı. Açıklamayı okumaya başlayan HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya’nın elindeki basın metnini ve açılan pankartı yırtmaya çalışan polisler, partilileri gözaltına almakla tehdit etti.
İlçe binasının bulunduğu pasaj önünde açıklama yapan Akkaya, halkın iradesiyle seçilen belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri görevlerine dönünceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.  

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, gasplara karşı basın açıklaması yaptı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mahfuz Güleryüz, HDP Parti Meclis üyeleri, Berna Çelik ve Hacay Yılmaz ve çok sayıda il ve ilçe yöneticileri katıldı. Açıklamayı, HDP adına İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur okudu. Okunan basın metinin ardından HDP’li vekil Gülistan Kılıç Koçyiğit kısa bir konuşma yaptı.
AKP’nin darbeci bir anlayışta olduğunu ifade eden Koçyiğit, “AKP anlayışı halkın iradesine el koyan bir anlayıştır. Hiç kimse unutmasın” dedi.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü’nün bina önünde yapmak istediği açıklamaya polis engel oldu. Polis, binanın giriş ve çıkışlarıyla bina önünü ablukaya alarak, partililerin binadan çıkışını engelledi. Açıklamaya, Emek Partisi (EMEP),  Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)  de destek verdi. Ortak basın metnini HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış okudu.
HDP Ceyhan İlçe Örgütü de ilçe binalarının damında yaptıkları açıklamayla kayyım atamalarını protesto etti.
Adana’da bir açıklama da Emek Partisi’nden (EMEP) geldi. EMEP İl Başkanı Sevil Aracı Bek, Bek, “Kayyum, tek adam iktidarının demokrasi ve halk karşıtlığının göstergesidir” dedi.

ŞIRNAK
Şırnak merkez ile bağlı İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde, HDP’li 5 belediyenin gasp edilmesi protesto edildi.
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç konuşmalar yaparak, halkın iradesinin gasp edildiğini vurguladı, “Yılmayacağız” mesajı verdi.
Şırnak merkezde parti binası önünde yapılan açıklamaya ise HDP Milletvekili Hasan Özgüneş katıldı.
İdil ve Silopi ilçelerinde de ortak açıklama yapıldı.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü de açıklama yapmak isterken, parti binasının önünü gözaltı aracı ve zırhlı araçlarla ablukaya alan polisler, engel olmak istedi.
Açıklama parti binasında yapıldı. Ortak açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday, “boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi.

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, parti binasında Milletvekili Ömer Öcalan’ın katılımıyla kayyum darbesini protesto etti. Polis açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı. HDP’li Öcalan, “Kürt halkı bu zulmü gördükçe uyanıyor ve geleceği için demokratik ve haklı bir şekilde mücadelesini sürdürecektir” dedi.

MALATYA
HDP Malatya İl Örgütü, Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik’teki HDP temsilciliğinde yaptığı açıklamayla gasplara tepki gösterdi. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, “Kayyum atayanlar er ya da geç adil bir yargı karşısında yargılanacaktırlar” diye konuştu.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, parti binasında gaspları protesto etti. Çok sayıda partilinin katıldığı eylemde konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, halk iradesine darbe vurulduğuna dikkat çekti.

HATAY
Hatay’da ise HDP İskenderun İlçe Örgütü gaspları protestp etti. Nevzat Güzel, “Halkın iradesi gasp edilemez” dedi.

ANTALYA
HDP Antalya İl Örgütü de çok sayıda partilinin katılımıyla kayyum gasbını kınadı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşan, halkına iradesinin gasp edildiğini ve bu gasba karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

MANİSA
HDP Turgutlu İlçe Örgütü de belediyelerin gasbı ve Kürt Dil Bayramı nedeni ile basın toplantısı düzenledi.  İlçe binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis engel oldu. Binadaki açıklamaya İlçe eşbaşkanları Naile Gümüştaş ve Hayri Bökü katıldı.
Ayrıca polisler basın açıklamasına saldırmadan önce çevrede bulunan gazetecilerin fotoğraf makinesi ve kameralarına el koydu.

MUĞLA
HDP Muğla İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. “Kayyum darbedir, HDP halktır, halk burada” dövizlerinin açıldığı basın açıklamasına parti yöneticileri katıldı.  Muğla HDP İl Eş Başkanı Fulya Erdoğan açıklama yaptı.

AYDIN
HDP  Aydın İl Örgütü de binasının önünde açıklama yaparak gasbı protestp etti. Eyleme ilçe örgütlerinin yanı sıra Aydın İl Eşbaşkanı Elvan Öziş, Parti Meclisi (PM) üyesi Ayfer Demirel de katıldı. Basın açıklamasını HDP Aydın İl Eş Başkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu.

DENİZLİ
HDP Denizli İl Örgütü de Merkezefendi İlçe Örgütü önünde fiziki mesafeye dikkat ederek protesto gösterisi düzenledi. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Hande Özkan okudu.

 

EN SON EKLENENLER