Beş vekili de alacağız

Yeşil Sol Parti Êlih adayları iktidara büyük yanıtı Êlih’ten verileceklerini, büyük bir inanç ile beş vekil çıkaracaklarını ve parlamentoya 100 vekil göndereceklerini söylediler

Selman Çiçek

Halkın ve siyasetçilerin beş vekil hedefi ile kenetlendiği Êlih’in (Batman) Yeşil Sol Parti adayları, seçim çalışmaları ve hedeflerini gazetemize değerlendirdi.

Keskin Bayındır 1984 Batman’ın Kozluk ilçesinin Timok (Gümüşörgü) köyünde doğdu. Öğretmen olan Bayındır 30 Kasım 2019 tarihinden beri Demokratik Bölgeler Partisi’nin de (DBP) Saliha Aydeniz ile birlikte Eş Genel başkanlığını yapıyor. 29 Ekim 2016 tarihinde KHK ile öğretmenlik görevinden ihraç edilen Bayındır, 2018-2019 yıllarında HDP parti meclisi üyesi olarak görev yaptı. Êlih’in Kurdistan kentleri içinde özel bir yeri olduğunu söyleyen Bayındır, tarihsel olarak direniş kültüründen beslenen, ilk özyönetim deneyiminin yaşandığı bir kent olduğunu hatırlattı. Kısa süren belediye başkanlığı halen dilden dile örnek olarak anlatılan Edip Solmaz’ın izinden gittiklerini söyleyen Bayındır, “Bizlerin Batman adaylığı bu yüzden bir onurdur. Edip Solmazların, Metin Can’ların, Habip Kılıç’ların ve adlarını ansak sayfalar tutacak nice değerli demokrasi şehitlerinin anısına sahip çıkarak Êlih’te çalışacağız. DBP olarak da Êlih, yürüttüğümüz çalışmaların merkezi konumunda ve oldukça özel bir yere sahiptir. İktidara en büyük yanıt bu yüzden Êlih’ten olacaktır. Buna inancımız tamdır” diye konuştu.

Kürtlerin büyük bir öfkesi var

Seçim çalışmalarının coşkusu ve verdiği heyecan, içinde bulunulan yoğunluğu gölgede bıraktığını söyleyen Bayındır, “Halkımızda müthiş bir coşku, inanç ve kararlılık var. Bu coşkuyu ve inancı yüreğimizde hissediyoruz ve bu bize büyük bir moral veriyor. Girdiğimiz her evde, dokunduğumuz her insanda değişim isteğini çok net görüyoruz. Kadınların ve gençlerin enerjisi ve inancı bize umut veriyor. Özellikle 2015’ten bu yana Kürtler üzerinde her türlü katliam politikalarını yürüten AKP-MHP iktidarına ve çoktan çökmüş çöktürme planlarına karşı büyük bir öfke var. Kürt halkı sadece Kürdistan’da değil, Türkiye’de de faşist iktidarı tarihin çöp sepetine yollamak için adeta gün sayıyor. Şimdiye dek seçim çalışması yürüttüğümüz her il ve ilçede şu mesajı çok net: Kürtlerin yıllardır süren amansız direnişi büyük bir öfkeye bürünmüş durumda. Kürt halkı iktidarı göndermeye kararlı. Öyle görünüyor ki, bu iktidarın sonunu Kürt halkı getirecek. Bunu çok yakında hep birlikte göreceğiz” dedi.

Demokratik Cumhuriyeti inşa edeceğiz

Yeşil Sol Parti seçmenin hak ve varlığını savunan bir parti olduğunu ifade eden Bayındır,  Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek üzere yola çıktıklarını söyledi. Hayata ekolojik temelde kadın özgürlüğünü savunarak demokratik siyaseti önüne hedef olarak koymuş bir parti olarak değişim sözünü verdiklerini belirten Keskin, “Daha önceki seçimlerde başka partilere oy veren seçmen de bu seçimlerde Yeşil Sol Partiye oy verecektir. Kürdün iradesini yok sayan zulüm iktidarına Batman halkı bir bütün olarak itiraz edecek, “Buradayım ve değiştiriyorum” diyecektir. Her Batmanlının gözünde okuduğumuz net mesaj budur” dedi.

Karşılığı olmayan hamleler

AKP-MHP iktidarı seçimleri kaybetmemek için paramiliter güçlere ev sahipliği yapan kimi yapılar dahil tüm güçleri devreye koyarak yeniden kazanmanın telaşına kapılmış durumda olduğunu belirten Keskin, “Bu kadar aciz bir durumda. Tabiri caizse tüm tuşlara aynı anda basıyor ama halkta hiç bir karşılığı olmayan hamleler yapıyor. Batman halkı 90’lı yıllarda çok sancılı bir süreçten geçti, ağır kayıplar verdi. Bu tarih, Batman halkının hafızasında hala canlı olarak duruyor. Irkçıları, kontra ve Ergenekon artıklarını aynı sepette gören Batman halkı elbette bunların hesabını soracaktır. Halkın aklıyla dalga geçen bu kirli ittifakın halkta hiç bir karşılığı yoktur” diye belirtti.

Êlih kadının rengi

Êlih’in ikinci sıra adayı ise Zeynep Oduncu. 1987 Gercüş doğumlu olan Oduncu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tatvan MYO’da Bilgisayar Teknoloji programı bölümünden mezun oldu. 2014 yerel seçimlerinde DBP’den Kercews (Gerçüş) Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Oduncu, 2016 yılında yerine kayyum atandı. Êlih’te kadının rengi ile aday olduğunu belirten Oduncu, Êlih’in kadınlarıyla güçlü olduğunu, kadınların bu kente direnişe öncülük ettiğini söyledi. Coşku ve inanç dolu olduğunu söyleyen Oduncu, “Bu coşkuyla Êlih’te beş sıfır yapacağımıza inanıyorum. Yeşil Sol Parti’yi herkese en iyi şekilde anlatmamız gerekiyor. Meclise en az 100 milletvekili göndermemiz gerekiyor. Bu yüzden herkes işin ucunda tutmalıdır, kadınlara bu başarının önemli aktörleri olacaktır” diye konuştu.

Motive olduk

Êlih’in üçüncü sıradaki vekil adayı ise halen mecliste vekillik yapan Mehmet Rüştü Tiryaki. Êlih’te oldukça sevilen Tiryaki 1971 yılında Sason’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Tiryaki, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Kurucu Üyeliği ve Genel Merkez Yöneticiliği, KESK ve EĞİTİM-SEN’de hukuk müşavirliği ve avukatlık yaptı. Tiryaki, 2015 senesinden beri HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi olarak siyaset hayatını sürdürüyor. Bir dönem daha Êlih’i temsil etmenin kendisi için gurur verici bir durum olduğunu belirten Tiryaki, güçlü bir şekilde seçime girdiklerini, yeni bir parti ile hedeflerinin beş vekili de almak olduğunu söyledi. Beş vekili alacaklarına inandıklarını söyleyen Tiryaki, “Açılışlarımız miting gibi geçiyor. Köy ve ilçelerde de bu durum geçerli” dedi.

Biz Başaracağız

AKP’nin HÜDA-PAR ile ortaklığına da değinen Tiryaki, “Kürt halkının geçmişinde kan, acı ve gözyaşı olanlarla AKP’nin ortaklık ettiğini söyledi.   Bu durumun halkı ve partisini çok daha fazla motive ettiğine dikkat çeken Tiryaki, “Bu durum halkımızda ciddi bir tepkiye yol açtı. Bu aynı zamanda bir motivasyon kaynağı. Bir yandan 90’lı yılların cinayetlerinin failleri diğer tarafta ise halkın öz evlatları var. Herşeye rağmen başaracağız. İktidar tarihsel olarak dönemini tamamladığı kanısındayız. Bunu halkta düşünüyor. Son yedi yılda kan, acı ve gözyaşı var. İktidar Kurdistan’ın dört parçasına acı ihraç ediyor. Açık Kürt düşmanlığı yürüten bir siyasi iktidar var. Halkımızı sarı torbalarla tehdit eden bir iktidar var. Biz başaracağız. Önümüzde aydınlık bir dönem var” dedi.

Kürtlerin varlık seçimi

Bingöl doğumlu olan Nurten Ertuğrul ise Êlih’in 4’üncü sıra adayı. Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Ertuğrul Mali müşavir olarak çalıştı. Bir hak savunucusu olan Ertuğrul, Hak Adalet Platformu, Ortak Yaşam Platformu, Bir Aradayız Platformu gibi birçok STK’da aktif rol aldı. Hemhal Fikir Platformu’nda aktif bir çalışma yürüten Ertuğrul, 2016 seçimlerinde HDP’nin İstanbul milletvekili adayı oldu. Uzun yıllardır sivil toplum örgütlerinde hak arayıcılığını yaptığını söyleyen Ertuğrul, “Aday olduğum için ağır bir yükü omuzladığımı hissediyorum. Normal bir seçim süreci yaşamıyoruz. Bir inşa süreci yaşıyoruz. Bu süreçte biz Kürtler, topyekûn hareket etmezsek geçmiş yüzyılda boynumuza bırakılan ağır yükü biz çocuklarımıza devredebiliriz. Bunun için gece gündüz, kim nerede ise herkes elini taşın altına sokmalıdır. Bu Kürtlerin varlık seçimidir. Biz iktidarı seçmiyoruz. Kürtlerin varlık seçimini yapıyoruz” şeklinde konuştu.

90’ların ruhu var

Mele Ekrem Baran ise Êlih’in 5’inci sıra adayı. Kürt seydalarından olan Baran, Amed Bismil doğumlu, 2 dönem Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) başkanlığı yapan Baran, DİAYDER davasında,19 ay tutuklu kaldı. Mele Ekrem Baran, 1992 yılında imamlık görevinde ihraç edildi. 1993 yılında İzmir’e göç ederek oradaki Kürt siyasi partilerinde görev ve yöneticilik yaptı. Hedefinin mücadeleyi farklı bir seviye ulaştırmak olduğunu belirten Baran, Êlih’te beş vekil çıkardıklarında buradaki bir çok tabuyu da yıkacaklarına inandığını söyledi. 90’laardaki ruhu bugünlerde yeniden yaşadığını söyleyen Baran, “AKP 20 yıldır dini istismara ediyor. Bu siyaset artık çöktü. HÜDA-PAR ortaklığı onları daha da geriletecektir. Demokratik Müslümanlar artık uyandı” diye konuştu.

#Beş #vekili #alacağız

EN SON EKLENENLER