Beştaş: İktidar pandemi yerine toplumla mücadele ediyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Özellikle pandeminin yönetilme biçimi, artan baskılar, gerilla mezarlıklarına saldırılar, erkek şiddeti ve ölüm oruçlarına dikkat çeken Beştaş, Covid-19 salgınında sayılarla oynandığına işaret etti.

İKTİDARIN COVİD-19 MADEMATİĞİ

“Sayının daha az gösterilmesi için test sayılarında bir azalma söz konusu” diyen Beştaş, şunları ifade etti:

“Amaç diğer ülke oranlarını geçmek, bunu anlıyoruz. Ancak oransal olarak bakıldığından, Türkiye, İran, Çin ve benzeri durumun daha vahim olduğu ülkeleri çoktan sayı olarak geçmiş ve maalesef ABD ile yarışır vaziyete gelmiştir. Bunu sadece paylaşılan resmi verilere bakarak söylemek mümkün, matematik ortada. Son günlerde yatay bir seyir izlendiğine ilişkin söylemlere, canı gönülden inanmak istiyoruz”

‘ÖLÜMLER GÖZE ALINARAK SOSYAL YAŞAM DÜZENLENECEK’

Türk hükümetinin ekonomiyi kurtarmak için salgın sürecinde hazırlıklar yaptığına dikkat çeken Beştaş, şöyle konuştu:

“Ekonomisiyle, eğitim ve sağlık sistemiyle, yargı sistemiyle zaten halka güven vermeyen iktidar, pandemi sırasında tamamen dengesini kaybetmiştir. Bozulan dengeyi bir nebze onarmak adına ise insanların ölümleri göze alınarak sosyal yaşam düzenlenecek, AVM’ler açılacak. Ölümler ardı ardına gelirken, daha önce de yaptıkları gibi ölüm nedenlerini açıklamayacaklar. Koronadan yaşamını yitirenlerin yakınları dışında kimsenin ruhu duymasın, ölen ölsün, kalan sağlar bizimdir mantığı ile hareket ediyorlar. Onlar için bir canın ne kıymeti var ki? Yeter ki sermayedarların musluğu kesilmesin diye insanlar bile bile ölüme terk edilecek. Böyle bir zihniyete sahip değilseniz çekilin artık. Yönetemiyorsunuz, yönetemiyorsunuz” diye belirtti.

‘TEK DERTLERİ PUAN ARTTIRMAK’

Erdoğan iktidarının tek derdinin “puan arttırmak” olduğunu ifade eden Beştaş, koronavirüs krizinin fırsata çevrildiği tepkisinde bulundu. Beştaş, “Derdimiz Erdoğan’ın puanlarının artması mıdır? Biz bu zihniyeti daha önceden biliyoruz. Davutoğlu, 10 Ekim katliamında, unutmamız mümkün değil, 100’ü aşkın cenaze yerdeyken şöyle demişti: Oylarımızda artış var. Büyük bir utanmazlıkla 1 Kasım öncesinde bunu ilan etmişti. İşte bu iktidarın tek derdi oy ve algı. Çaresizlik içindeki insanlar salgın açlık, yoksulluk, işsizlik bunların umurunda bile değil” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ’E MİLYONER İÇİN Mİ ÖZEL JET YOLLANDI?

Hükümetin İsveç’e özel uçak göndermekle övündüğü ve propagandasını yatığı ancak halka maske dağıtmaktan bile aciz olduğunu söyleyen Beştaş, “Kendinizi güçlü gibi göstermenin, halk sağlığına duyarlı gibi göstermenin bir manası kalmadı, çünkü kimse size inanıyor. İsveç’te koronavirüs hastalığına yakalanan, tedavi edilmediği iddiasıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel JET ile Türkiye’ye getirilen Emrullah Gümüş hem AKP üyesi hem de milyoner olduğu iddia ediliyor. Bu sorularımıza da elbette yanıt bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DAYANIŞMAYI TERÖRİZE EDEN İKTİDAR

Belediyelerin halka yardım dağıtmasına yönelik baskı ve engellemeleri de hatırlatan Beştaş, “Toplumsal dayanışmadan yerel dayanışmadan bu kadar rahatsız olan, korkan ve bunu terörize etmeye çalışan bir iktidar, Türkiye siyasi tarihinde görülmemiştir” dedi.

Beştaş, “AKP iktidarı ne yaparsa yapsın, toplumsal dayanışmayı, desteği ve toplumsal örgütlenmeyi engelleyemeyecektir. Çünkü toplum, Türkiye yurttaşları, bu iktidardan çok daha güçlü ve daha büyüktür” diye ekledi.

‘PANDEMİ YERİNE TOPLUMLA MÜCADELE EDİYORLAR’

Salgın sırasında artan baskılar ve erkek şiddetine vurgu yapan Beştaş, İçişleri Bakanlığı’nın salgın sürecinde 6 bin 362 sosyal medya hesabını incelediğini ve 402 kişinin gözaltına alındığına dair açıklamasını hatırlattı.

“İktidar pandemi yerine toplumla mücadele ediyor” diyen Beştaş, şöyle devam etti: “İktidar evde kalın çağrısı yaparken kadınlar için koruma sağlamaması sebebiyle kadınlar bunu evde kalın bedelini yaşamıyla ödemeye devam ediyor. Bu cezasızlık politikası da gün geçtikçe kadınların yaşamına mal oluyor maalesef. Ve infaz paketi bunun en son örneğini teşkil ediyor. Erkek şiddetine af yasası çıkaran bir iktidarla karşı karşıyayız.”

Beştaş, meclisin kapatılmasını da eleştirerek, “Sorunlar konuşulmasın, iktidara dönük eleştiriler yapılmasın ve gerçekler ortaya çıkmasın diye Meclis kapalı tutuluyor” diye belirtti.

‘ELLERİNİZİ MEZARLIKLARDAN ÇEKİN’

Gerilla mezarlıklarının tahrip edilmesi ve ailelerin tehdit edilmesine tepki gösteren Beştaş, bunun hiçbir inanç ve hukuk sisteminde yerinin olmadığını söyledi.

Beştaş, şunları ifade etti: “Hangi insanlık değerine sığar mezarlıkların tahrip edilmesi. Mezarlıklar bir insanın na’şının son dinlenme yeridir. Bu nedenle mezarlıkların tahrip edilmesi, yasal düzenlemelerin yanı sıra dinsel kurallara göre de aslında yasaklanmıştır. Yürürlükte olan Ceza Kanun’unda özel düzenleme vardır, ‘kişinin hatırasına hakaret suçu ve ölenin, kişinin haklarının korunmasıdır’. Fakat hem cenazenin hem de ailenin kişilik hakları yok sayılmaktadır. Ailelerin ilgili mekanizmaları işleteceğini ve suçluların ortaya çıkacağını belirtmek isterim. Ellerinizi mezarlıklardan çekin, saldırıları durdurun. Yaşayanlara dair saldırılarınız yetmiyormuş gibi toprağın altında bile yurttaşlarımızı rahat bırakmıyorsunuz.”

‘GÖKÇEK’İN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLSİN’

Beştaş son olarak, ölüm orucu eylemlerinin taleplerinin karşılanması için hükümete seslendi: “İki kişiyi yitirdik, Mustafa Koçak ve Helin Bölek. Ölümlerin en kötüsünü açlık grevinde yaşama gözlerini yumdular. Mafyayı, Alaattin Çakıcı’yı serbest bırakan iktidar, Helin Bölek ve Mustafa Koçak’ın sesini duymadı. Karşımızda bir duvar var. Taştan bir duvar var ve bunu aşamadık. İki insan gözlerini yaşama yumdu ve şimdi İbrahim Gökçek hala ölüm orucunda. Bu çığlığa kulak verilmesini istiyoruz. İktidar, Grup Yorum üyelerine yapılan haksızlık ve zulüm karşısında susmayı tercih ediyor. Sadece susmuyor ölüme terk ediyor.”

EN SON EKLENENLER