Beştaş’tan SİHA saldırılarına tepki: BM de bu katliamın sorumlusu

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Beştaş, Türkiye’nin sivil ve siyasetçilere dönük SİHA saldırılarına ilişkin ‘Sadece Türkiye sorumlu değil. BM ve uluslararası toplum da bundan sorumludur’ dedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Beştaş toplantıda Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yaptığı SİHA saldırılarına ilişkin konuştu.

Beştaş, Qamışlo’daki saldırı için “Burada sadece Türkiye sorumlu değil BM ve uluslararası toplum ve mekanizmalarda bundan sorumludur. Burada katledilen Kürtlerdir, Kürt kadınlarıdır. Kadınların hedef seçilmesi de ayrıca tartışılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kürt sorunu budur

Kürt sorununun çözülmediğini ancak buna rağmen çözüldüğüne dair iddia ve söylemlerin olduğunu ifade eden Beştaş, bu iddia ve söylemlerin ayrıca milyonlarca Kürt yurttaşı yaraladığını dile getirdi. Beştaş, “Dün bir suikast işlendi. Nerede? Silahlı insansız hava aracıyla Kuzey Doğu Suriye’ye bağlı Qamişlo Kantonunda aracın içinde bulunan Kantonun Eş Başkanı Yusra Dewrêş, Eş başkan yardımcısı Lima Sivaş ve şoför Firat Tuma katledildi. Bu uzayda da olsa Kuzey kutbunda da olsa dünyanın neresinde olursa olsun, bir Kürdün yaşamasına tahammülsüzlüktür. Kürtlerin kendi kendini yönetmesine tahammülsüzlük ve tanımamadır. İşte Kürt sorunu budur” şeklinde konuştu.

Siviller hedef alınıyor

AKP’nin Kuzey Doğu Suriye’ye saldırı yapmak istediğine dikkat çeken Beştaş, ABD ve Rusya’nın izin vermediğini ve bu nedenle saldırıyı düzenleyemediğini paylaştı. Bu nedenle AKP’nin sivillere yönelik suikastlere başvurduğunu ve bu durumun sistematik bir hal aldığını da dile getiren Beştaş, durumu “katliam” olarak nitelendirdi.

Hukuka aykırı

Süleymaniye’de katledilen Hüseyin Arasan’ı da anımsatan Beştaş, “Hüseyin Arasan kimdir? Sürgüne gitmiş, Türkiye’de katıldığı bir etkinlikte ceza almış, orada yaşıyor, sivil bir hayat sürüyor. Ailesi Türkiye’de yaşıyor ama burada Türkiye gidip Hüseyin Arasan’ı öldürüyor ve ‘ben terör ile mücadele ediyorum’ diyor. Yahu Hüseyin Arasan’ı iade isteyebilirsin. Burada cezasını çekmesini isteyebilirsin, bunun dışında nasıl katledebilirsin Burada Hewrin Xelef kendisi de belediye başkanı bir siyasetçiydi, öldürüldü. Türkiye’ye ne yapmış ki öldürüyor? Orada halkın seçtiği bir belediye başkanı, diğeri kanton başkanı. Demokratik meşru bir yönetimi tanımadıkları için ‘biz öldürebiliriz’ diyor” diye kaydetti.

BM de sorumlu

Beştaş, daha önce Kuzey Doğu Suriye’de Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’i katledilmesini anımsatarak, toplantıda, “BM, bu konuda daha sonra bir bildiri yayınladı. Dedi ki Türkiye’nin gözetiminde olan Ahrar’uş Şarkkiye örgütü mensuplarının yaptığına dair somut veriler olduğunu, bu infazın savaş suçu kapsamında olduğunu BM ifade etti. BM raporuna rağmen Türkiye BM’nin üyesi. Burada sadece Türkiye sorumlu değil BM ve uluslararası toplum ve mekanizmalarda bundan sorumludur. Burada katledilen Kürtlerdir, Kürt kadınlarıdır. Kadınların hedef seçilmesi de ayrıca tartışılmalıdır. Çünkü bu Kürt kadın mücadelesine de ayrı bir yönelimin olduğunu ifade ediyor” diyerek, tepki gösterdi.

‘IŞİD ile işbirliği’

Türkiye’nin DAİŞ’e dönük saldırı yapmadığı bilgisini paylaşan Beştaş, bunun nedenini de sordu. Beştaş, “Bağdadi’yi ABD’ vurdu sizin sınırın ötesinde görüş mesafesinde. Size haber vermeden vurdu çünkü size güvenmiyordu. IŞİD ile işbirliğiniz konusunda ciddi şüpheleri vardı ellerinde veriler vardı. Rojava’da Suriye’de hangi askeri eylemleri sivil katliamları bu öldürdüğünüz kişilerden ziyade IŞİD’lilerin yapmış olabileceğini sordunuz mu hiç,” dedi.

ANKARA

#Beştaştan #SİHA #saldırılarına #tepki #katliamın #sorumlusu

EN SON EKLENENLER