Böke: Dokunulmazlık konusunda tavrımız yanlıştı

CHP sözcülüğünden istifa eden Selin Sayek Böke, CHP’nin dokunulmazlıklar konusundaki yanlışlarına dikkat çekerek, bunun istifa gerekçelerinden biri olduğunu söyledi. Böke, sokağın da hak arayışı için meşru olduğunu söyledi.

CHP’de yaşanan iç tartışmaların ardından parti sözcülüğü ve genel başkan yardımcılığı görevlerinden istifa eden Selin Sayek Böke, Cumhuriyet Gazetesi’nden Çiğdem Toker’e konuştu.

İstifa sürecinin daha önce ilettiği itirazlarının sonucu olduğunun altını çizen Böke, CHP’nin dokunulmazlık tavrının da bu itirazlarından biri olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

CHP DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDA YANLIŞ YAPTI

“Temsil ettiğim siyaseti ve seçmeni, onların sesi olmam gerektiğini düşündüğüm her kritik dönemeçte itirazları dile getirdim. (Dokunulmazlıklar bu dönemeçlerden biri miydi? sorusuna karşılık)

Dokunulmazlıklar her birimizin kendi vicdanında oy verdiği bir süreç. Benim vicdanım orada ‘hayır’ demeyi gerektiriyordu. Partimizin genel tavrının da hayır olması gerektiği konusundaki ısrarlı tutumumu, hem MYK’da hem son ana kadar sayın genel başkanımla yaptığım görüşmelerde dile getirmek konusunda hiçbir tereddüt duymadım. (CHP’nin ‘Evet’ desteği olmasa bugünkü siyaset ve Parlamento profili nasıl olurdu? sorusuna cevaben)

Türkiye siyasetinin farklı evrileceğini düşünüyorum. Ama siyaseti, yol ayrımlarında verilen kararlarda, ‘Bu olmasaydı ne olurdu’ üzerinden okumayı doğru bulmuyorum. Geleceğe yarın ne yapmamız gerekiyor diye bakmamız gerekiyor.”

AKP’YE KARŞI İTİRAZ YETERİNCE GÜÇLÜ GÖSTERİLMEDİ

Referandum sonrası CHP’nin tutumundan duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Böke, “Biz milyonlara, bütün kişisel dertlerinizi bir kenara bırakın, hastaysanız bile o sandığa mutlaka gidin, dedik. ‘Siz yoksanız demokrasi eksik’ dedik. Bize düşen görev de onların ortaya koyduğu iradeye, aynı kararlılık ve ısrarla sahip çıkmaktı. Bu görüşümü paylaştım. CHP, AKP’nin ortaya koyduğu siyasetin karşısında laik, demokratik solda, bugünkü düzen altında ezilenlerin sesi olmakla yükümlü siyasi alternatif olmak zorunda. Bu alternatifin yeterince güçlü konulmadığını düşündüğüm her dönemeçte itirazımı dile getirdim” şeklinde konuştu.

BENİM KONUMUM SORGULANIR HALE GETİRİLDİ

Kendisine sine-i millet ve sonrasında gelen tekzip açıklaması da sorulan Böke, “Evet, o kavramı kullanmadım ama soru olarak soruldu. Ben de soruyu büyük bir siyasi kararlılık ve siyasi özgüvenle, partim adına şöyle yanıtladım: ‘CHP milyonların iradesini kurmak için ne yapılması gerekiyorsa, tüm alternatifleri masada tutarak değerlendirecektir.’ Bu önemliydi” diye konuştu. Böke, siyasi kararlılığı vurgulamak için basın toplantısı düzenlendiğini ve bu konuda yetili olduğunu belirterek, kendisine yapılan tekzibin de “sözcülük kurumunun” sorgulanmasına neden olduğunu söyledi.

SOKAK MEŞRUDUR

Böke, sokaktaki mücadeleye ilişkin anlaşmazlığında istifa gerekçelerinden biri olduğunun altını çizerek, “Meclis içi mücadele, yeni koşullarda yeniden tarif edilmeli. Ama alt bununla sınırlı bir siyasi mücadelenin, bu kadar derin bir rejim değişikliğine karşı koyuşa yeterli olamayacağını düşünürüm. Sokakta demokratik hakkını kullanmak için, ‘ben buradayım’ diyenlere, sokağın korkulacak değil, terörle özdeş değil, bir anayasal hak, demokrasinin en temel tarifi olduğunu anımsatan bir yeni siyaset zeminini sahiplenmek gerektiğini düşünüyorum.”

EN SON EKLENENLER