Bu davada örgüt var gizleniyor

Geçtiğimiz günlerde yeniden görülen Umut Kitabevi davasında tutuklu 3 sanık ‘örgüt kurmak’ suçundan beraat etti. Karara tepki gösteren Şemzînan eski Belediye Başkanı Tekin ve patlamada yaralı kurtulan Korkmaz, ‘Örgüt var ve gizleniyor’ dedi

Hakkari’nin  Şemdinli ilçesinde Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’ni 9 Kasım 2005 tarihinde bombalayan ve daha sonra tutuklanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması 2 Ekim’de Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme tutuklu üç sanığa “örgüt kurmak” suçundan beraat verirken, “insan öldürmek ve yaralamaktan” tutuklu halinin devamına ve dosyanın yeniden incelenmesine karar verdi. Verilen karar ise; Şemzinan halkının tepkisine neden oldu. Yıllardır kitabeviyle aynı çevrede dükkanı bulunan esnaf, Yılmaz’ın atılan bombalar ve tehditlere rağmen kitabevinin kapısını kapatmadığına dikkat çekti. Şemzinan çevresinde patlayan onlarca bombadan, gündüz ortası kitabevine atılan el bombalarına kadar yaşanan sürece tanıklık eden yurttaşlar, “Ergenekon örgütü bu olayla deşifre oldu” sözleriyle verilen karara tepki gösterdi.

İnfaz listeleri çıkmıştı

Kitabevinin bombalandığı tarihte Belediye Başkanı olan Hurşit Tekin, ilçe halkının olayın faillerini suçüstü yakaladığını hatırlattı. İnkar edilemeyecek delillerin olaydan sonra dava dosyasına geçtiğini belirten Tekin, “Öncesinde 1 Eylül’de Dünya Barış Günü için kurulan çadıra bomba atılmıştı. Devamında 1 Kasım’da çarşı ortasında bomba patlatıldı ve bütün çarşı esnafı zarar gördü. En son 9 Kasım tarihinde kitabevine bomba atıldı. Bomba atan kişi suçüstü arabada yakalandı. O arabanın içinde infaz listeleri, daha sonra patlatacakları belediye binası, Şemdinli Lisesi ve merkez caminin isimleri yazılıydı” dedi. Patlamadan yaralı kurtulan Metin Korkmaz ise; kesinleşen dosyanın yeniden bozulmasının siyasi atmosferin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Korkmaz, görülen son duruşmada tutuklu sanıkların bombayı attıklarını inkar ettiğine belirtti. Korkmaz, şöyle devam etti:  “Bize atılan el bombalarıyla onların arabasından çıkan el bombaları bile aynıydı. Veysel Ateş girdi bombayı attı ve elini kolunu sallaya sallaya dışarı çıktı. Genelkurmay’dan tutun birçok kişi bu işin içindeydi. Şimdi bu davayı yeniden bozuyorlarsa amaç bu örgütü gizlemektir”

 Nimet Ölmez/MA

EN SON EKLENENLER