Çandar ‘dekorasyon’ sözlerine açıklık getirdi: Yanlış anlaşılmaya yol açtıysa yanlıştır

Yeşil Sol Parti’nin Amed adayı Çengiz Çandar, ‘dekorasyon’ nitelendirmesine açıklık getirerek, ‘Yanlış anlaşılmaya yol açmışsa o zaman yanlıştır’ dedi

Yeşil Sol Parti’nin Amed adaylarından Cengiz Çandar’ın, Medyascope’tan Ruşen Çakır’a verdiği demeçte, “Gerçekten göz yaşartıcı ve son derece okşayıcı tepkiler geldi. Çünkü nereden baksan, esas bu partiyi taşıyıcı, sosyolojik anlamdaki esas taşıyıcı olan alan Kürt alanından. Türkler yok mu bu partide, birtakım sol kuruluşlar da var. Bunlar biraz dekorasyon gibi. Partiye nereden bakarsanız oy potansiyeli olarak da, söylemi olarak da, geçmişi olarak da, kimliği olarak da Kürt partisi tabii ki’ sözleri tartışmalara neden olmuştu.

Eleştirilere neden olan sözlerine dair Çandar Mezopotamya Ajansı’ndan Azad Altay – Mehmet Güleş’akonuştu. Çandar, sözlerine açıklık getirerek, “O sözlerle gönülleri kırdığımı fark ettim. Sadece HDP’nin kuvvetli bir Kürt temsil yeteneğinin olduğunu altını çizmek için söyledim” dedi.

‘Demokrasi için kazançla göz ardı edildi’

Amed merkez ve ilçelerinde “hayal gücünün üzerinde” bir coşkuyla karşılaştığını belirten Çandar, “Daha önce HDP için Türkiye demokrasisinin başına gelen en güzel olay, Türkiye demokrasisine verilen en büyük hediye nitelendirmesini yapmış birisiyim. Şuradan hareketle bunu söyledim; Türkiye’nin en dinamik, en masum, en çilekeş kesimi olan Kürt halkının enerjisini Türkiye’nin yasal kurumları içerisine taşıyan, Türkiye parlamentosuna en büyük güç olarak giren bir parti. Türkiye demokrasisine bir anlam verdi. Ancak maalesef Türkiye’deki bu zulüm rejimi, bu imkanı HDP’nin yerel yönetimlerine kayyım atayarak, halkın seçilmiş temsilcilerini cezaevlerine koyarak, onların bir kısmının sürgüne gitmesini sağlayarak, onları pisi pisine harcadı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı hapse göndererek, nice vekili de hapse göndererek, HDP’nin Türkiye demokrasisi için ne kadar önemli bir kazanç olduğunu göz ardı ederek, Türkiye demokrasisini mahvetti bu zulüm yönetimi” diye konuştu.

Yeşil Sol Parti’nin de HDP gibi Türkiye demokrasisi için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Çandar, “Türkiye demokrasisinin başına gelebilecek en güzel şeydir. Bunu Amed şehrinin insanlarının gözlerinde, davranışlarında, bizi kucaklayan sevgi davranışlarında gördüm” diye kaydetti.

‘Dekorasyon’ sözlerine açıklık getirdi

Medyascope’a verdiği demeçte kullandığı “dekorasyon” ifadesi üzerine kendisine yöneltilen eleştirilere değinen Çandar, şunları söyledi:

“O eleştirilerde gönülleri kırdığımı, bazı çevreleri incittiğimi fark ettim. Ben orda şunu söylemiştim; ‘HDP’den bahsediyorduk. HDP’nin daha çok bir Kürt partisi olduğunu onayladım. HDP esas olarak bir Kürt partisi izlenimi veriyor. Türk unsurlar -solcusuyla her şeyiyle, kendimi ve Hasan Cemal’i de dahil ederek, biz de etkin olarak Türküz çünkü- dekoratif unsurlardır, unsurlarız’ dedim. Bu HDP’nin, Yeşil Sol Parti’nin bileşenlerini incitmiş. Tepkiye sebep olmuş. Kurumsal olarak onları kastetmedim. Bireylerden söz ettim. Aslında dekoratif olmayı, dekorasyon malzemesi olmayı da kötü anlamda söylemedim. Sadece HDP’nin kuvvetli bir Kürt temsil yeteneğinin olduğunu altını çizmek için söyledim. Zaten kendimi de küçültmek gibi bir niyetim olamazdı.

‘Yanlış olmuş’

Çünkü kendimi de bu dekorasyonun içinde saydım. Dekorasyon, güzelleştiren bir şeydir. Bu HDP’nin temel karekteristik yapısının, omurgasının, güçlü bir Kürt temsiliyeti gerçeğinin olduğunu ortadan kaldırmaz. Ama tabi ki HDP yeni bir kavramsallaşmanın ürünü. Türkiye partisi olma iddiasında. İçinde Türk ve Türkiye temsili bulunmadan ya da çeşitli etnik unsurlar bulunmadan, değişik siyasi ideolojik unsurları içine çekmeden Türkiye partisi olamaz. Dolayısıyla dekorasyon unsuru dediğim unsurlar olmadan da Türkiye partisi olamaz zaten. O bakımdan dekorasyon lafı kötü anlam taşıyan bir yaklaşımla benim tarafımdan ifade edilmedi. Dediğim gibi kendimi de katarak bunu söylüyorum. Kendimi de aşağılamak gibi bir niyetim olamaz. Ama anlıyorum ki bir takım alınmalara ve tepkileri neden olmuş. Bu iyi olmamış, yanlış olmuş. Eğer öyle yanlış anlaşılmaya yol açmışsa o zaman yanlıştır. Ya da bunu daha açıklayıcı bir şekilde açıklayarak kullanmak daha isabetli olurdu. Tekrar altını çizeyim; Bireyler bağlamında onun sözünü ettim.”

‘Dekorasyon değil bileşenlerdir’

Yeşil Sol Parti’nin Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşeni olduğu ve merkezinde bulunduğunu vurgulayan Çandar, “Onları (Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan parti ve örgütler) dekorasyon malzemesi olarak nitelendirmem zaten düşünülemez” diye kaydetti.

İttifakta yer alan parti ve örgütler için dekorasyon nitelendirmesi yapmadığına dikkati çeken Çandar, “Onlar dekorasyon değil, ittifakın bileşenleridir. Bu çerçevede ESP bunlardan en önemlilerden biridir. Dekorasyon sözüm asla oraya gitmez ve öyle anlaşılmamalıdır. Çünkü o partinin bileşeni olan Figen Yüksekdağ, HDP’nin eşbaşkanıydı. Yıllarca haksız ve hukuksuz bir şekilde hapis yatmaktadır. Ben her ağzımı açtığımda, vekil seçilirsek ilk işim Demirtaş, Yüksekdağ ve tüm seçilmişlerin siyasete geri dönmesi için çabalayacağım diyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldıralım” diye belirten Çandar, şöyle devam etti: “Önümüze bakalım. Yeşil Sol Parti olarak, bütün bileşenler olarak, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye’deki zulüm rejimini alaşağı etmek içi yürüyüşümüze güçlü bir şekilde devam edelim.”

HABER MERKEZİ

#Çandar #dekorasyon #sözlerine #açıklık #getirdi #Yanlış #anlaşılmaya #yol #açtıysa #yanlıştır

EN SON EKLENENLER