Çelikkaleli: Halk Qers’te iradesini gasp edenleri göndermeye hazır

Yeşil Sol Parti Qers milletvekili adayı Sertaç Çelikkaleli, halkın iradesini gasp ettikleri için 14 Mayıs’ta, Qers halkının AKP-MHP iktidarını göndermek için hazır olduğunu söyledi

Yeşil ve Sol Parti seçim hazırlıkarına devam ederken , Qers’te (Kars) seçimlere Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Alp ve Sertaç Çelikkaleli ile girecek. Qers’te son günlerde yapılan büro açılışlarına gösterilen ilgi ve coşku çok yoğun.

‘Talan düzeni ülkeye yayılmış’

Yeşil Sol Parti Qers Milletvekili adayı Sertaç Çelikkaleli çalışmalarına dair Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuştu. Kürt coğrafyasının sömürüldüğünü ve bölgedeki insanlar yoksulluğa mahkum edilerek sistematik biçimde göçe zorlandığını kaydeden Çelikkaleli, şunları söyledi: “Kürt coğrafyasında yasal prosedürlere aykırı bir şekilde madenler açılmakta, ağaçlar kesilmekte, coğrafya bombalarla tahrip edilip yakılmaktadır. Talan düzeni mevcut iktidarla tüm ülkeye yayılmış. Tüm Türkiye hakları yoksulluğun ve çaresizliğin eline bırakılmış“ dedi.

‘Teşhir oldular ’

AKP-MHP iktidarının tüm politikalarının teşhir olduğunu ve 14 Mayıs’ta sandığa gömüleceğini vurgulayan Çelikkaleli, “Toplumsal çatışmayı derinleştirerek iktidarda kalma ahlaksızlığını gösteriyorlar. Kürt sorununun çözümünde en etkili adres olan HDP’ye karşı kapatma davası açılmakta, siyasiler hiçbir delil olmadan tutsak alınmakta, siyasetin önü kapatılmaya çalışılmakta, korku ve baskı kültürü oluşturularak çatışma derinleştirilmektedir” dedi. AKP-MHP iktidarının, oy getirdiği sürece faşizmi bu doğrultuda etkili bir aparat olarak kullanmaya devam edeceğini kaydeden  Çelikkaleli, “Hükümetin Kürt sorununu çözme kabiliyeti bulunmadığı gibi bir iradesi bulunmamaktadır. Oy getiren her şeyi mübah gören bir hükümetin toplumsal barışı tesis etmesi, toplumsal çatışmaları ve çelişkileri bitirmesi beklenemez“ diye belirtti.

Doğa tehdit altında

Bir zamanlar doğası nedeniyle büyük bir çekim merkezi olan Qers’ın son yıllarda AKP’nin politikalarıyla bir doğa yıkımı yaşadığını aktaran Çelikkaleli, “Kars’ta alarm vermekte olan bir çevre sorunu vardır. Yapılan barajlar çevre dengesi üzerindeki etkisi gözardı edilmektedir. HES’lerle akarsu yatakları bozulmakta, korunması gereken doğal güzellikler ne yazık ki beton santrallerinin atıkların tehdidiyle yok olmuştur” dedi.

‘Halk iradesi kayyumla gasp edildi’

Qers halkının iradesinin 2019’da gasp edildiğini ve kayyum atandığını hatırlatan Çelikkaleli, şöyle konuştu: “Bildiğiniz üzere kayyum eliyle yerel yönetime, hak iradesine el konulmuş bulunmaktadır. Gelinen aşamada vesayet makamı olan valilikle belediye tek elden yürütülmesine rağmen altyapı yetersizliğinden yağmur sonrası birçok evi su bastı. İnsanlar Kars’ta 21. yüzyılın getirdiği nimetlerden yoksun bırakılmış, adeta çaresizliğe terk edilmiş durumdadır. Üzülerek belirtiyoruz ki; Kars’ta henüz doğalgaz altyapısının gitmediği yerler var. Kars’ın birçok köyünün yolu hala yapılmamıştır.”

Çelikkali kimdir?

Çelikakeli, 1985’te Têkor’da (Digor) doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Têkor’da tamamladıktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2009’da mezun oldu. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra 2010’dan itibaren Qers’te avukatlık yapmaya başladı. Çelikkaleli, 2012’de İHD Qers Şubesi’nde yöneticilik ve 2014-2016 yılları arasında Şube Sekreterliği, 2018-2022 yılları arasında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Merkez Yürütme Kurulu üyeliği olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. 2018-2022 yılları arasında Qers Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Avukat Hakları Merkezi Başkanlığı görevlerini yürüten Çelikkaleli, 2016’dan beri HDP Qers İl Örgütü’nde yöneticilik, 2020’dan beri HDP Hukuk Komisyonu ve Cezaevi Komisyonlarında görev yapıyor. 2022’de yapılan HDP 5. Olağan Kongresi’nden sonra Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından PM adına görevlendirilen Çelikkaleli, Kürt sorunu, radikal demokrasi, çatışma çözümünde dünya deneyimleri, yakın dönem siyasi tarih üzerine araştırmalar yaptı.

QERS

#Çelikkaleli #Halk #Qerste #iradesini #gasp #edenleri #göndermeye #hazır

EN SON EKLENENLER