Çerkezoğlu: Yeni sistemi kendi gücümüzle kuracağız

1 Mayıs Katliamı’nda yaşamını yitiren 34 kişi, Taksim Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Emek, demokrasi ve barış güçlerinin oluşturduğu 1 Mayıs Platformu tarafından düzenlenen anmaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Saruhan Oluç , Sezai Temelli, TİP Milletvekili Erkan Baş, HDK sözcüleri Sedat Şenoğlu ve İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sendika, meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Anma noktasını bariyerlerle çeviren polisin koronavirüsü bahane göstererek içeriye sadece sendika ve siyasi parti temsilcilerini alması gerginliğe neden oldu. Polisin ayrıca basın mensuplarının da anmanın gerçekleştirdiği noktaya girmesini engellemesi tepki çekti.

‘KAPİTALİST SİSTEM İFLAS ETTİ’

“Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm, yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankartın açıldığı anma, 1 Mayıs Katliamı’nda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Kanlı 1 Mayıs’ta yaşamını yitirenlerin isimlerinin teker teker sayılıp, “yaşıyor” diye haykırıldığı anmada, emek, demokrasi ve barış güçleri adına ortak açıklama DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından yapıldı. Tüm işçilerin bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Çerkezoğlu, salgın nedeniyle 1 Mayıs’ın kutlanamadığını, milyonlarca insanın yaşamını yitirirken, işçilerin ise işini ve gelirini kaybettiğini belirtti.
Çerkezoğlu, insanlara bir şey vermeyen neoliberal kapitalist sistemin salgınla tam anlamıyla iflas ettiğini vurguladı. Türkiye’de ise demokrasinin kırıntılarının bile kalmadığına işaret eden Çerkezoğlu, sendikal haklarının kullanılamadığını, halkların iradesinin kayyumlarla gasp edildiği hatırlattı. İktidarın salgın sürecinde halkı değil, sermayeyi koruyan politikalar yürüttüğünü kaydeden Çerkezoğlu, işçilerin ekmeği ve sağlığı arasında tercih yapmaya zorlandığını ve ölümüne çalıştırıldığını ifade etti.

‘YENİ TOPLUMSAL BİR DÜZEN İSTİYORUZ’

Bu yıl 1 Mayıs’ı kırılma noktası olduğunu; yeni bir dünya, yeni bir sistem inşası için tarihsel bir anlam taşıdığını söyleyen Çerkezoğlu, şöyle konuştu:
“1 Mayıs’ın kökleri vahşi kapitalizme karşı işçi sınıfının insanca yaşamına dayanır. Türkiye’de milyonlarca insanın açlıkla baş başa bırakıldığı bir süreçte 1 Mayıs’a gidiyoruz. Biz eskiye dönmek istemiyoruz. Dönmeyeceğiz. Yeni bir dünya yeni bir düzen istiyoruz. Emek, akıl ve bilimle kurulacak yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Eşit özgür ve barış içerisinde bir dünya istiyoruz. Toplumsal düzeni kendi ellerimiz ve gücümüzle kuracağız.”
Anma katledilenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılmasıyla sona erdi. 

EN SON EKLENENLER