CHP, iptal edilen metro ihaleleri için Meclis Araştırması istedi

İstanbul’da AKP’li Kadir Topbaş döneminde onaylanan 6 metro hattı ihalesi “İhaleler daha ekonomik yapılsın” gerekçesi ile iptal edildi. Söz konusu iptal kararının ardından, ihaleyi kazanan firmalara ödencek ‘cayma bedeli’nin ise 1 milyar liranın üzerinde olacağı iddia ediliyor.

 CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, iptal edilen metro ihaleleri için Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

 Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına yaptığı başvuruda, iptal edilen ihaleler için yapılan suç duyurusunu hatırlattı ve ödenecek cayma bedelinin yaklaşık 2-3 milyar lirayı bulabileceğini vurguladı.

 Tanrıkulu’nun başvurusu şöyle:

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanının, ihalelerin yüksek meblağlarda yapılmasına göz yumduğu belirtilerek “Görevi kötüye kullanma” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlarını işlediği, belediyenin yapı işine başlanmasına karşılık ihaleleri iptal ettiği, bu nedenle kamuyu yeniden zarara uğrattığı iddiası ile Topbaş ve Uysal hakkında kamu davası açılması talep edilmiştir. Suç duyurusunda, ihale iptali nedeniyle firmaların cayma bedeli talep edebilecekleri belirtilirken, cayma bedelinin toplam ihale bedeli olan 12 milyar 859 milyon liranın yüzde 10’nu olacağı ve en az 1 milyar liralık bir kamu zararı oluşturacağından bahsedilmektedir. İhale iptal edildiği için firmaların uğradığı zararlar söz konusu olup, munzam zarar dolayısıyla bu ihalelerden elde edecekleri karlarını talep edeceklerdir. Bu miktarın ise, yaklaşık 2-3 milyar lira olduğunu düşünülmektedir.

 Belediyenin ihale iptalleri için ‘daha ekonomik ve hızlı şekilde yapılabileceği’ ve hatların uzatılarak yeniden projenin değerlendirileceği şeklindeki açıklamaları ve sundukları gerekçeler ise, konsorsiyum olarak 6 firma ve 6 ayrı ihalesi olan ve her firma için 300-400 milyon liralık bir zarar söz konusu olan projeler değerlendirildiğinde, bir çelişki ortaya çıkmaktadır.

 İhalesi iptal edilen 6 metro hattı ve ihale bedelleri şöyledir:

-Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattının ihale bedeli 1 milyar 613 milyon lira.

-Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının ihale bedeli 2 milyar 342 milyon lira.

-Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının ihale bedeli 2 milyar 469 milyon lira.

-Kirazlı-Halkalı metro hattının ihale bedeli 2 milyar 414 milyon lira.

-Başakşehir-Kayaşehir metro hattının ihale bedeli 969 milyon lira.

 -Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattının ihale bedeli 3 milyar 49 milyon lira.

Bu hatların güzergah ve fizbilite çalışmaları belirlenirken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından bu projelerle ilgili bir olur ve teknik raporu alınıp alınmadığı izaha muhtaçtır. İstanbul Çevre Düzeni Planında bu hatların plana işlenmesi ve ulaşım planı ile birlikte bütüncül bir değerlendirmesi yapılıp yapılmadığı konularının detaylı araştırılması gerekmektedir.

 Fizibilite ve ihale protokol metinlerinin incelenip, değerlendirilerek, tarafların görüşlerine de başvurulması, İstanbul Metro Hatları Ulaşım Planı kapsamında; ihale mevzuatı ve ilgili sözleşme protokollerinin incelenmesi ve araştırmaların yapılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

Tasarruf arıyorsanız metro ihalelerine bakın

İstanbul’un metro hatlarına saçılan vergiler

İstanbul’un metro borcu: 6 hat için 4 milyar daha

EN SON EKLENENLER