CHP’li Atıcı: ‘Yeni devlet’ söylemi AKP’nin itirafıdır

 “Yeni bir devlet kuruyoruz” diyen AKP’li Ayhan Oğan’ın kendisinden daha üst konumda olanların söylemek isteyip de söyleyemediği sözleri açıkça dile getirdiğini belirten CHP Mersin Milletvekilli Aytuğ Atıcı, “Açık itiraftır. AKP’nin maskesinin bu söylemle düşmesine birazda sevinmek gerekir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ülkede son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin Olağanüstü Hal’e (OHAL) ihtiyacının olmadığını belirten Atıcı, “15 saat içinde kontrol altına alınan bir darbe için OHAL ilan etmeye gerek var mıydı? Bize göre yoktu. Çünkü biz OHAL’i geçmişte yaşamıştık. OHAL demek bizim için ‘faili meçhul’ cinayetler, intiharlar, haksızlıklar, hukuksuzluklar ve bir tek insanın ağzından çıkan her şeyin kanun olması demektir” dedi.

Adalet Bakanı’nın sarf ettiği “OHAL sadece 3 ay sürecek hata inan üç ay daha kısa sürede bitiririz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Siz merak etmeyin” sözlerini hatırlatan Atıcı, “OHAL uzatılıyor ve her gittiği yerde OHAL uygulamasını savunuyorlar. OHAL’i protesto etmek için sakalımı bıraktım ve söz verdim. OHAL uygulamasında yaşanacak olayların ne olduğunu biliyorum ve peşinen yas tutuyorum. AKP hükümeti de OHAL koşullarının 3 ay sürmeyeceği konusunda söz verdi. Anlayışımıza göre söz namustur ve şereftir. Ben şerefime, namusuma ve onuruma sahip çıkıyorum. Aynı şeyi Adalet Bakanı’nda da beklemeye hakkım olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle OHAL’in bir an önce kaldırılması gerektiğini ve verdikleri sözde durmalarını bekliyorum” diye konuştu.

‘OHAL UYGULAMALARI NEDENİYLE 20 KİŞİ İNTİHAR ETTİ’

OHAL uygulamaları nedeniyle şimdiye kadar en az 20 kişinin intihar ettiğini vurgulayan Atıcı, on binlerce insanın haksız yere işten çıkarılarak ya ihraç edildiğini yada cezaevine atıldığını dile getirdi. OHAL’i bir fırsata çeviren hükümetin 20 Temmuz’da yaptığı sivil darbe ile ülkeyi yönetmeye başladığını aktaran Atıcı, şöyle devam etti: “3 ayda bitirecekleri OHAL o kadar çok hoşlarına gitti ki 13 aydır devam ettiriyorlar. OHAL’in çıkış sebebi ‘FETÖ’ olması ve sadece o ‘FETÖ’ hakkında KHK çıkarılması gerekirken hükümet, OHAL bahanesi ile her konuda KHK çıkarmaktadır. ‘FETÖ’ için karar çıkartılabilir fakat ‘FETÖ ile mücadele edeceğiz’ diye emekçileri ve mahsum insanları hapse atarsa bütün bunlar haksız ve hukuksuz uygulamalar içerisinde yer alır.”

‘ADAM GİBİ YARGILAMA YAPILSIN’

Kamuoyunda tartışmalara neden olan “tek tip elbise” uygulamasına da değinen Atıcı, dünyanın değişik yerlerinde de uygulanmaya çalışıldığını ancak bu uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) döndüğünü sözlerine ekledi. Atıcı, “Çünkü devletler yargılama yaparken adil olmak zorundadırlar. Hiç bir devlet bir suçluyu ele geçirdiğinde hukuk dışı davranamaz. Ne kadar suçlu onlarda olsa insanlık dışı muamele yapılamaz. Tek tip kıyafet uygulamasını getirmeye çalışan AKP hükümetine şunu soruyorum; Bu yargılanan insanlar göğüslerine ‘Hero’ yazılan tişörtler giyip mahkeme çıktıları zamana kadar kimse görmedi mi? Bu kadar hukuksuzluk varken gidip bu yargılananların ne girdikleri ile mi uğraşacaklar? Bu nedenle gereksiz uygulamalar yerine adam gibi yargılama yapılsın” diye belirtti.

‘AÇIK BİR İTİRAFDIR’

AKP eski Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Ayhan Oğan’ın bir tartışma programında sarf ettiği “Yeni bir devlet kuruyoruz” sözlerini hatırlatan Atıcı, yeni bir devletin kurulduğu ve liderinin ise AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın olduğunun itirafı olduğunu söyledi. Bu sözü söyleyen kişinin sıradan biri olmadığının altını çizen Atıcı, Oğan’ın kendisinden daha üst konumda olan insanların söylemek istediği sözleri açıkça dile getirdiğini aktardı. Atıcı, “Bu bir yandan sevindirici bir yandan da üzücü. Sevindirici yanı AKP’ye oy verip inanların ve AKP’nin iyi işler yapacağını düşünen vatandaşların umarım bu söylemden sonra AKP’nin gerçek niyetini anlamıştır. Üzücü tarafı ise Türkiye’de yeni bir devletin kuruluyor olması açıkça itirafıdır. Türkiye Cumhuriyeti, bu ülkede yaşayan bütün halkların bir araya gelerek bir kurtuluş mücadelesi ile Kürdü, Türkü ve Alevisiyle kurulan bir devlettir. Şimdi bu devleti yok sayarak, ‘yeni bir devlet kurduk’ diyorlarsa bu üzücü bir şeydir. AKP’nin maskesinin bu söylemle düşmesi ve halkında bunu görmesine birazda sevinmek gerekir” dedi.

‘FEDA EDEMEYECEĞİMİZ HİÇBİR ŞEY YOKTUR’

Atıcı, ülkede gerçekten bir devletin kurulup kurulmadığını anlak için şu soruların sorulması gerektiğini aktardı: “AKP bu ülkede kendi polis teşkilatını kuruyor mu? AKP kendi zihniyetine ve ilkelerine göre bir ordu kuruyor mu? Yani askeri dizayn ediyor mu? AKP kendi hayat felsefesine göre uygun olacak şekilde bir Meclis kuruyor mu? AKP zihniyetini ortaya koymak için devleti de tek kişi yönetiyor mu? Bütün bu saydıklarımız bir tek kişi tarafından yönetiliyor mu? AKP kendi düşüncesine uygun bir yargı sistemi oluşturdu mu? İşte vatandaşlarımız bu soruları kendi kendine sorduklarında verdikleri cevapların içerisinde ‘evet’ fazla ise o zaman çok dikkatli olmamız lazım. Çünkü bu ülkede yeni bir devlet kurma hevesi var demektir. Ama bu heves ve heyecan elbetteki kursaklarında kalacaktır. Biz bu ülkede laik, demokratik, sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini korumak için feda edemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur.”

‘EN MUTSUZ ÖĞRENCİLER TÜRKİYE’DE’

Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesinin de eğitim olduğunu ifade eden Atıcı, 4+4+4 eğitim sistemiyle okulların çoğunun İmam Hatiplere dönüştürüldüğünü kaydetti. Eğitim çağdaş olmadığı sürece ülkenin asla kalkınamayacağını belirten Atıcı, “Din eğitimi elbette gereklidir. Fakat laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşırsanız ülkenin geleceği hiçte iç acıcı olmayacaktır. Yapılan araştırmalara göre en mutsuz öğrenciler Türkiye’dedir. Çünkü öğrenciler geleceklerinden emin olmadıkları için mutsuzlar. Biz bunu söylediğimiz de ‘CHP dine karşıdırlar’ diyorlar. Din sadece kişi ve Allah arasındadır. Biz devleti yönetenlerin bir inanca göre hizmet yapmasını değil herkesin istediği ibadeti yapmasının önünü açmasını bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

‘AKP BİLEREK İŞSİZLİĞİ ÇÖZMÜYOR’

Her gittikleri yerde AKP’ye oy verenlerin dahi iş istediğini dile getiren Atıcı, 15 yıldır ülkeyi işsizliğe mahkum eden bir hükümet ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Atıcı, şöyle dedi: “İşsizlik sorununu çözme imkanı olmasına rağmen AKP hükümeti bilerek çözmüyor. Çünkü insanların işi olursa dik durur bir şeye boyun eğmez. Çocuğu aç olan bir insan onurunu da unutur. Çünkü çocuğun aç olması bir anne ve baba için çok ağır bir duygudur. AKP bunun farkında olduğu için bilerek işsizliği çözmüyor. Çünkü işsizliği çözdüğü anda kimse onları desteklemeyecek. AKP milletvekilleri zamanın çoğunu insanlara iş bulmakla geçiyor. Halbuki milletvekillinin görevi bu olmamalıdır. Daha çok işsizliği çözecek kalıcı çözümler üretilmelidir.”

EN SON EKLENENLER