Demirtaş’tan DBP kongresine mesaj: Direnişi büyütmek örgütlü halk ile mümkündür

DBP’nin 4. Olağan Kongresi’ne mesaj gönderen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Faşizme karşı her alanda direnişi büyütmek örgütlü büyük halk kitleleri ile mümkündür. Dönemin örgütlülüğünü hamlesel bir çıkışa dönüştürmek istiyorsak, bu ancak eğitim ve ideolojik donanımla gerçekleşebilir” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP), “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” sloganıyla gerçekleştirilen 4. Olağan Kongresi divan üyelerinin seçimiyle başladı. Divan eşbaşkanlığına DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yitit, divan üyeliğine ise Mehmet Yavuzel’in annesi Hanım Yavuzel, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Emine Esmer ve Parti Meclisi üyesi Hüseyin Altun seçildi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Leyla Güven, “DBP’nin çalışmaları yakından izleniyor. Çünkü bu parti gerçekten halk partisidir. Bu nedenle de devletin büyük saldırıları oldu. Bu nedenle birçok üyesi katledildi, rehin alındı. Başta partimizin eş genel başkanı Sebahat Tuncel tutuklu. Buradan kendisine selam gönderiyoruz. Yine 18 yıldır Sayın Öcalan, İmralı’da ağır tecrit koşullarında direniyor” diyerek sözlerine başladı.

‘DBP BOYUN EĞMEDİĞİ İÇİN HEDEFTE’

Güven, şöyle devem etti: “Kürdistan’da yaşanan gelişmeler karşısında halkı örgütlemek ve ortaya koyduğu direnişi sahiplenmekle yükümlü bir partiydi. Bunu yerine getirirken, sistemin katliamlarına ve siyasi soykırım operasyonuna maruz kaldı. Belediyelerine kayyum atanan, eş başkanları tutuklanan ve sürekli bir yönelime maruz kalan bir partiydi. Nedeni ciddi bir muhalefet olmasıdır. Nedeni Kürdistan’da halkla birlikte olması ve örgütlülüğü esas almasıdır. Boyun eğmemesidir, itaat etmemesidir. Her şeye rağmen DBP’de siyaset yürüten arkadaşlarımız büyük bir coşku ile bu bayrağı bugüne kadar getirdiler. Yolumuz uzun ve zahmetli bir yol. Bu yolun zahmetli olduğunu biliyoruz. Zaten arkadaşlarımız bunun bilinciyle hareket ettiler.

Demokratik öz yönetimin ilanından sonra bir savaş estirildi. Sivil siyaset yürüten DBP yöneticileri katledildi. Devletin bu yaklaşımın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Çöktürme planını yürütürken yöneticileri tutuklanırsa yola devam edemez diye düşündüler. Ama bu halkın partisidir. Dolayısıyla halkın kendisini tutuklayamazsınız. O yüzden bu parti bizler olmasak da ayakta kalacak bir partidir.

‘YARGILANMAKTAN KURTULAMAYACAKLAR’

Bu halk binlerce parti, yönetici yaratabilecek bir halktır. Belediyelerde ilk icraat kadın kurumlarını ve Kürtlerin değerlerini ortadan kaldırıyorlar. 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz’ın heykeli gibi yine Roboski gibi aslında uluslararası mahkemelerde yargılanacaklarını çok iyi biliyorlar. Devlet suç işlemiştir. Bunun varlığını ortadan kaldırmak için bu değerlere saldırı gerçekleştiriyor. Ama onlar yargılanmaktan kurtulamayacaklar. Bu katliamlar yanlarına kalmayacaktır.”

Açılış konuşmasının ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Sonrasında partinin tutuklu Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in mektubu partinin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan tarafından okundu.

Daha sonra kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle yurt dışından bulunan partinin diğer Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in kısa mesajı da divan üyesi Murat Yitit tarafından okundu.

DEMİRTAŞ: FAŞİZME KARŞI HER ALANDA DİRENİŞİ BÜYÜTMELİYİZ

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajını da Divan Başkanı Leyla Güven okudu.

Demirtaş’ın kongreye gönderdiği mesaj şöyle: “Tarihin yeniden yazıldığı kritik bir dönemde gerçekleştirdiğiniz kongrenin Kürdistan’ın her bir parçasında devam eden direnişlere denk bir moral ve coşku ile yapılacağını umuyoruz. Demokratik siyaset geleneğimizde önemli bir rol ve misyon üstlenmiş olan Demokratik Bölgeler Partisi’nin bu kongre ile birlikte devralacağı yeni misyonunun da oldukça önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Faşizme karşı her alanda direnişi büyütmek örgütlü büyük halk kitleleri ile mümkündür. Dönemin örgütlülüğünü hamlesel bir çıkışa dönüştürmek istiyorsak, bu ancak eğitim ve ideolojik donanımla gerçekleşebilir. DBP’nin önümüzdeki süreçte bu yönlü eksiklikleri giderebileceğini umuyor ve diliyoruz. Gerek merkezi gerekse yerel düzeyde DBP’nin bugüne kadar görev almış bütün fedakar ve emektar arkadaşlarımızı kutluyoruz. Yeni görev alacak arkadaşlara da başarılar diliyorum.”

ŞİMŞEK: KAZANIMLARIMIZA SALDIRILARI KABUL ETMİYORUZ

Mesajların okunması ardından Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, konuştu.

Şimşek, ” DBP olarak biliyoruz ki öz yönetim süreçlerinde demokratik özerkliği savunan ve Kürt sorununun çözümü için demokratik özerkliğin tek çözüm olarak sunan Sayın Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Bu tecridin bütün halklara uygulandığını ortaya koymak gerekiyor. Kürdistan’da gelişecek olan demokratik çözüm modeli olmazsa olmazdır. Bu süreçte DBP’nin yüzlerce belediyesine kayyum atanmış ya da işlenmez duruma getirilmiştir. Demokratik siyaset işletilmez hale getirilmiştir. Demokratik çözüm yöntemi noktasında kazanımlarımıza dönük AKP saldırılarını kabul etmiyoruz. Buna karşı direneceğimizi yeniliyoruz. DBP bundan sonra toplum içerisinde güçlü bir eğitim modeli ile bu süreci yürütecek. Demokratik siyasetin kadrosunu yetiştirecek” dedi.

Efrin’e dönük operasyon tartışmalarına da değinen Şimşek, bunun sonuç alıcı olmayacağını belirterek, çözümün demokrasi ve barışın geliştirilmesiyle mümkün olabileceğini savundu.

Kongre devam ediyor.

EN SON EKLENENLER