Der Spiegel Dergisi: Erdoğan’ın tahtı sallanıyor

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için ‘Erdoğan’ın iktidar mücadelesi-Taht sallanıyor’ başlıklı bir haber analiz kaleme alan Der Spiegel Dergisi, Erdoğan iktidarının kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti

8 gün kalan 14 Mayıs seçimleri için partilerin çalışmaları sürüyor. Halkların sandık başına gideceği tarihi seçimler dünya basının da ilgili çekmeye devam ediyor.
Alman Der Spiegel dergisi bu haftaki sayısının kapağına Türkiye’deki seçimlere ayırarak, “Erdoğan’ın iktidar mücadelesi-Taht sallanıyor” başlıklı haber yayınladı. Yazıda, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Erdoğan kaybederse ne olur?

Kapakta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kırık bir tahtın üzerinde gösteren imajı kullanan dergi, harflerin bazı bölümleri silinmiş şekilde “Yenilmez” başlığını kullandı. Kapaktaki başlığın altında ise “Umut dolu bir dönem veya karışıklık? Erdoğan kaybederse ne olur?” sürmanşeti yer aldı.

Tahtı sallanıyor

Şebnem Arsu, Maximilian Popp ve Özlem Topçu imzasıyla yayımlanan “Erdoğan’ın iktidar mücadelesi-Taht sallanıyor” başlıklı haber-analizde, Erdoğan’ın 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye’yi yönettiği, ancak bu seçimlerde kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Haber analizde, kamuoyu yoklamalarına göre, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanabileceğine işaret edildi.

Türkiye bir yol ayrımında

Analizde, “100’üncü kuruluş yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti bir yol ayrımında: Erdoğan’ın bir kez daha seçilmesi halinde, gözlemciler ülkeyi bir diktatörlüğe dönüştürmesinden, hayatı boyunca iktidarda kalmayı talep etmesinden, seçimleri kaldırmasından endişe ediyor” ifadeleri yer aldı.

Seçimler gergin geçebilir

“Tersine, muhalefetin zaferi de Türkiye’nin yeni bir yöne gideceği anlamına gelmiyor. Gerçi Kılıçdaroğlu demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek istediğini duyurdu. Ancak, Erdoğan’ın bir yenilgiyi kabul edip etmeyeceği veya 2021’de Donald Trump’ın yaptığı gibi yandaşlarını halefine karşı kışkırtıp kışkırtmayacağı belli değil” ifadelerinin kullanıldığı haber-analizde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs da Batı’nın darbe girişimidir” sözleri hatırlatıldı.

Ekonomik kriz etkili

Analizde, Erdoğan’a verilen desteğin azalmasının nedenleri arasında ekonomik sorunları gösterilerek, “Erdoğan bir zamanlar tesis ettiğini, son yıllarda yine yıktı. Özellikle de ekonomide. Hükümete muhalif olanlara yönelik baskılar yatırımcıları da korkuttu. Türkiye’de yeni altyapı projeleri için sermaye eksikliği var. Erdoğan, faizleri düşürerek krizi frenlemeye çalıştı. Ancak problemler sadece büyüdü” denilerek, Türkiye’de yıllık enflasyonun yüzde 50’yi bulduğu, Türk Lirası’nın 2021’den bu yana Euro karşısında değerinin yarısını kaybettiği ifade edildi.

Kılıçdaroğlu umut verdi

Kılıçdaroğlu’nun siyasi kariyerinin, altılı masadan Millet İttifakı’na geçen sürecin anlatıldığı yazıda, “Kılıçdaroğlu değişim isteyen birçok kişiye ümit veriyor” denildi. “Normal bir vatandaş olarak” mutfağından çektiği videolardan söz edilen haber-analizde, Kılıçdaroğlu’nun “Ben Aleviyim” sözleri ile “bir tabuyu yıktığına” vurgu yapıldı. Yine haber-analizde, Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması halinde belki de en büyük ödevinin “topluma huzur” getirmek olacağı belirtilerek, Türkiye’de kutuplaşmadan şikayet etmeyenin bulunmadığı ifade edildi.

HABER MERKEZİ

#Der #Spiegel #Dergisi #Erdoğanın #tahtı #sallanıyor

EN SON EKLENENLER