Dışişleri Bakanlığı: Anadil haktır Kürtçe hariç!

Türkiye, Kerkük’te resmi yazışmalarda Türkmence’ye yer verilmemesine tepki gösterdi

Belediyelere kayyum atayıp Kürtçe tabela ve siteleri kaldıran, depremin vurduğu Kürt kentlerinde farklı dillere yer verip Kürtçe’ye, Kürtçe tercümanlara yer vermeyen, AKP-MHP yönetimi, Irak’ta Türkmence’ye resmi olark yer verilmemesinin hak ihlali olduğu yönünde açıklama yaptı. Hak, barış, idari ve kültürel haklar gibi vurgular dikkat çekti. Japonya’da Tokyo Üniversitesi’nde verilen Kürtçe derslerin kaldırılması için bile Dışişleri Bakanlığı Japonya hükümetine talepte bulunmuştu.

Irak Başbakanlık Genel Sekreterliği’nden Kerkük Valiliğine gönderilen yazıya göre, kentteki resmi yazışmalarda sadece Arapça ve Kürtçe kullanılacak. Türkiye, Kerkük’te resmi yazışmalarda Türkmence’ye yer verilmemesine tepki gösterdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: “Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’nce alınan bir kararla, Kerkük’te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirildiği öğrenilmiştir. Bu karar, Irak’ın kurucu ve asli unsurlarından olan Türkmenlerin temel haklarının ihlalini teşkil etmektedir. Aynı zamanda Irak Anayasası’ndaki hükümlerle de açıkça çelişmektedir. Keza Irak Anayasası’nın 125. maddesi de, Anayasa’nın, Irak’ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır. Irak’ın ve Kerkük Vilayetinin ana unsurlarından olan Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini gözardı eden bu tür adımların Kerkük’te barış içinde birarada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceğine inanıyoruz. Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz.”

Kürtçe düşmanlığı

Kürdofobiyi aşamayan AKP-MHP yönetimi, hala anadilde eğitimi kabul etmezken, milyonlarca kişinin etkilendiği depremde dahi Kürt kentlerinde Kürtçe’ye yer vermedi. Arama-Kurtarma çalışmalarında, çadırkentler, hastanelerde sağlıklı iletişim için Kürtçe tercümanlar çağrılmadı. Türkiye Göç İdaresi Başkanlığı’na bağlı Yabancılar İletişim Merkezi’nin (YİMER) deprem kurtarma ve yardım hizmetlerinde 7 dile (Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Rusça, Almanca, Peştuca) yer verip Kürtçe’ye yer vermedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier deprem sonrası Kürtçe mesaj yayınlarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yabancı arama-kurtarma ekipleri için farklı dillerde video yayınladı Kürtçe’ye yer vermedi. Deprem sonrası Hatay’da Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü birçok yerde stant kurdu. Kürtlerin yaşadığı yerlerde de evleri hasar alan depremzedelere sözlü ve yazılı bilgi verildi, ancak Kürtçe’ye yer verilmedi. Kayyum atanan belediyelerde Kürtçe tabelalar indirildi, belediye web sitelerinden “Kurdî” dil seçeneği kaldırıldı. Kürtçe twitter hesapları kapatıldı.

ANKARA

#Dışişleri #Bakanlığı #Anadil #haktır #Kürtçe #hariç

EN SON EKLENENLER