En çok da ötekiler ‘hayır’ demeli

Farklı inanç ve etnik kökenden insanların bir arada yaşadığı bir kent olan İzmir’in sokaklarında referandum hareketliliği başladı. Oy oranları her seçimde değişkenlik gösterse de bu referandumda en yüksek “hayır” oyunun çıkacağı kentlerin başında İzmir’in olacağına, neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Alevi ve Kürt nüfusun yoğun olduğu kentte, kimisi “laiklik” için, kimisi de yakılıp yıkılan kentler için “hayır” diyecek.
Tek bir kişinin ülkeyi yönetebileceğine inanmadığını ifade eden Baki Ünyel, “Demokratik bir ülke yaratmayacağını bildiğim için ‘hayır’ diyorum. Kürtler, kendilerine dayatılan tek devlet, tek millet sistemine karşı oldukları için ‘hayır’ demeliler. Bu bir başkanlık sitemi de değil. Hiçbir zaman denetlenemeyecek olan bir diktatörlük yapısıdır. Türk de olsam Kürt de olsam ‘hayır’ diyorum” ifadelerini kullandı. Sakine Sarısaltık ise, referandumda “hayır” demek için Alevilerin birçok sebebinin olduğunu kaydetti. Sarısaltık, daha şimdiden okullarda laik eğitim anlayışı olmadığını, Alevilerin “ikinci sınıf vatandaş” muamelesi gördüğünü dile getirirerek, “Bizi tanımayan bir anayasayı biz de tanımayacağız. Halk için yapılmayan bir referandumda güçlü bir ‘hayır’ için çalışacağız” vurgusu yaptı.

Adalet için ‘hayır’

Yıllardır gelmeyen adalet için “hayır” diyeceğini belirten Hanım Yıldırım ise, eşinin 24 yıldır cezaevinde olduğunu aktararak, “Yakılan köylerimiz için, öldürülen insanlarımız için ‘hayır’ demeliyiz” dedi. Ayşe İpin de, “hayır” nedenini şu şekilde anlatıyor: “İşçi ve emekçi herkes ‘hayır’ demeli. Neredeyse her gün zam geliyor her şeye. Alevi kimliği olan birisi olarak da ‘hayır’ diyeceğim. Fabrikada çalışan da, işsiz de Alevi de Sünni de ‘hayır’ demeli. Ama en çok ötekiler ‘hayır’ demeli.”
Yakılıp, yıkılan kentler için “hayır” diyeceğini aktaran Yusuf Özmen ise, “Cizre, Sur, Nusaybin için ‘hayır’ diyeceğim. Öldürülenler, kaybedilenler için ‘hayır’ diyeceğim. Daha fazla katliam ve savaş için bizden oy istiyorlar. Kimsenin halkı düşündüğü yok” dedi.

Özgür Aydın / İzmir – Anf

EN SON EKLENENLER