Erdoğan ‘anlaştık’ dedi, ABD uyardı

Erdoğan, S-400’ler ile ilgili anlaşma imzaladıklarını söylerken, ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Grant da Türkiye’yi uyardı: ‘Türkiye’nin NATO teknolojilerine erişimi kısıtlanır.’
Erdoğan ayrıca, NATO tatbikatından askerini çektiğini de açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gazetelerin Ankara temsilcilerine yaptığı konuşmada Rusya’dan alınması planlanan S-400’ler ile ilgili anlaşmanın imzalandığını söyledi. Erdoğan, “Anlaşma imzalandı, detaylar üzerinde savunma sanayi müsteşarımızla muhatapları görüşmeleri sürdürüyor. Avanslar meselesi var, kredi meselesi var. Ödemelerdeki faiz noktasında bu görüşmemizde biz kendisiyle mutabakat sağladık. Hatta bakanlar olarak da mutabık kalındı, teyit ettik. Alttaki bürokratların yaklaşımı ile ikimizin ortaya koyduğu yaklaşımın farklı olduğu ortaya çıktı. Arkadaşların yoğun çalışmaları olursa 22’sinde de bir araya geldiğimizde önemli mesafe katetmiş oluruz” dedi.

NATO erişimi kısıtlanır

ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant ise, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alması halinde Türkiye’nin NATO teknolojilerine erişiminin kısıtlanacağını söyledi. Defense News’e konuşan Grant, Türkiye’ye S-400 sistemleri alımı konusunda uyarılarda bulundu. Grant, “Eğer Türkiye S-400’leri alırsa, NATO teknolojilerine erişimi kısıtlanır. İleriki aşamada da Türkiye’nin F-35 tipi 5. nesil bombardıman uçaklarını edinme ve kullanma imkanlarına yönelik tedbirler alınabilir” dedi. S-400 anlaşmasının hayata geçmesinin Türkiye ve NATO arasındaki askeri işbirliğini ciddi şekilde etkileyeceğini kaydeden Grant, NATO stratejisinin S-400 sistemleriyle işbirliğine izin vermediğinin altını çizdi.

Askerimizi çektik

Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada ise, Norveç’teki NATO tatbikatından Türkiye’nin 40 askerini çektiklerini açıkladı. Erdoğan şu sözleri ifade etti: “Son olarak dün (Perşembe), Norveç’te bir durum oldu. Düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk’ün ismi, bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB’den sorumlu bakanımız da Kanada yolundaydılar. Bizi yoldan aradılar, böyle böyle dediler. Bu da NATO tatbikatı. 40 askerimiz var. Biz bu askerimizi çekme kararı verdik.”

‘MHP ile her türlü adıma varız’

Erdoğan konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim ittifakı çağrısına da olumlu yanıt verdi: “MHP ile her türlü adımı atmaya varız. Bu konuda tereddüdümüz dahi yoktur. Belki bir seçim öncesi ittifak düşünülebilir, onun üzerinde durulabilir.” Erdoğan son zamanlarda CHP ile girdiği ‘Atatürkçülük’ yarşına ilişkin ise şu sözleri ifade etti: “Ben şimdi Gazi Mustafa Kemal de diyorum, Atatürk de diyorum. Ama adamın derdi bağcı ile olduğu için, ne deseniz kusur buluyor. Sıkıntı burada. Düşünün artık, kimlerin eline diline düştü ya. Marksistlerin, affedersin PKK’lıların, HDP’lilerin, şunların bunların eline düştü. Onlarla birlikte yürüyen kim? Sözde Atatürkçü Kılıçdaroğlu beraber bunlarla yürüyor.”

EN SON EKLENENLER