Êzidî Sosyolog Azad Barış: Ötekilerin sesini olmak için Meclis’e taşıyacağım

Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adaylarından biri de Êzidî Sosyolog Azad Barış Meclis’te ötekilerin sesi olacağını ifade etti

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Partinin vekil aday listesinde çok sayıda farklı isim yer alıyor ve bu isimler farklı kesimleri temsil ediyor. Bu isimlerden biri de Azad Barış.

Azad Barış kimdir?

Êzidî bir Kürt olan Barış, 1969 yılında Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı Karacadağ’ın Zewra köyünde dünyaya geldi. Henüz çocukken ailesi ile birlikte Avrupa’ya göç eden Barış, Almanya’nın Freiburg şehrinde lise eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimine Hamburg Üniversitesi’nde devam eden Barış, lisans ve yüksek lisans derecelerini Hamburg Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden, doktora derecesini ise felsefe alanında Leuphana Üniversitesi’nden aldı. İngiltere, Amerikan ve Avustralya’da birçok değişim programına katılan Barış, Leuphana Üniversitesi’nde Kültürlerarası İletişim ve Uygulamalı Kültürel Çalışmalar alanında öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Êzidîler başta olmak üzere azınlıklarla ilgili birçok projede yer alan Barış, Avrupa içi entegrasyonu, neoliberalizm ve sosyalizasyon teorileri başta olmak üzere sosyal bilimler alanında çalışmalar yapmakta. Uluslararası birçok gazete ve dergide makale ve yazıları yayınlanan Barış, Alman Sol Hareketi ve Yeşiller içinde siyaset yaptı.

HDP MYK üyeliği yaptı

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği Şengal Katliam’ından sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) siyaset yapmaya başlayan Barış, uzun süre HDP Parti Meclisi ve MYK üyeliği yaptı. Bir önceki dönem basından sorumlu HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Barış, Yeni Yaşam gazetesi ve Gazete Karınca’ya yazılar yazıyor. Kendisini “otokton Şengalli” olarak gören Barış, anadili Kürtçenin yanı sıra iyi derecede Almanca, İngilizce ve Türkçe biliyor.

Amedspor’u çağıracağız

MA’dan Eylem Akdağ’a konuşan Azad Barış Êzidîler’i temsilen partisinin aday listesinde yer aldığını ifade ederek“10’uncu sıradayım ve bu meseleye 10 numaradan bakıyorum kesinlikle bu işi başaracağız. Öncelik hedefimiz şu; 12 vekil adayından 11’ini çıkarıp Amedspor’u davet edeceğiz ve onlarla ilk maçı biz yapacağız ama tabii ki diğer arkadaşımızı da dışarda bırakmayacağız, 12-0 yapacağız” dedi.

Değişim hissediliyor

Halk buluşmalarında aldıkları tepkilerin çok iyi olduğunu dile getiren Barış, “Coşku hakim ama insanlar aynı zamanda çok öfkeli. Bu öfkeyi coşkuya, neşeye dönüştürmeye çalışıyoruz. Şu anda inanılmaz bir demokrasi direnişi var, o ruhu sokaklarda hissediyoruz.  Halk buluşmalarında herkes değişimin rüzgârının sesini dinliyor” diye konuştu.

Hesap soracağız

“Yaşatılanlara ilişkin sadece Kürtler olarak değil, halkalar olarak hesap soracağız” diyen şöyle devam etti: “Êzidîler, Aleviler, Çerkezler ve yalnızlaştırmak istediği hatta bitirmek istediği halklar, inançlar olarak hesap soracağız. Biz az bırakılmış haklarız. Az bırakılma kavramı çok önemli. Biz kendiliğimizden eksilmedik, az bırakıldık çünkü sürekli ziyana, katliama uğradık, bu katliamların sonucunda elde etiğimiz sonuç şu; omuz omuza vermesek, el ele vermezsek hiç birimizin bir sonraki güne daha güvenli bir şekilde adım atması mümkün değil.”

Kaybetme lüksü yok

Tüm farklı kimlikten halklara çağrıda bulunan Barış, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle Êzidî halkına ve diğer bütün halkalara, yani az bırakılmış bütün halklara çağrım şudur; Bu seçimleri ciddiye alın, çünkü bu seçimler kaderimizi değiştirecek. Bu kader sadece biz bireyleri bağlayan bir kader değil. Çünkü bu seçimin sonuçları dalga dalga büyüyecek önce Ortadoğu’ya sonra dünyaya yayılacak. Demokrasi inşa edeceğiz ya da totalitarizmle boğuşarak, tek adam rejimiyle ve bunların tahakkümüne karşı mücadele ederek yine bir 100 yılı kaybedeceği. Kaybetme şansımız ve lüksümüz yok, onun için de birlikte kazanmak için omuz omuza mücadele diyorum. Hep birlikte kazanacağız.”

AMED

#Êzidî #Sosyolog #Azad #Barış #Ötekilerin #sesini #olmak #için #Meclise #taşıyacağım

EN SON EKLENENLER