Gazeteci Uçar: Seçim yarışı Kürtleri dışlamayan bir zemine taşınması gerekiyordu

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs seçimleri sonrası milliyetçi söylemlerinin muhalefete iyi gelmediğini söyleyen gazeteci İrfan Uçar, ‘Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan da oldular’ dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ANKA verilerine göre sandıkların yüzde 98,71’i açılırken, Anadolu Ajansı verilerine göre bu oran 98,78. Kesin olmayan sonuçlara göre AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52 civarında bir oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Gazeteci İrfan Uçar, seçim sürecinde yaşanan tartışmalar ışığında 28 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendirdi.

‘Evdeki bulgurdan da oldular

Muhalefetin özellikle de Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in kutuplaştırmayı azaltıcı, yarışı milliyetçi hattan çıkarıcı bir politika izlemesi gerektiğini ifade eden Uçar, “Seçim yarışında Kürtleri dışlamayan bir zemine taşıması gerekiyordu. Gelinen aşamada milliyetçilikte Erdoğan-Bahçeli ile yarışamadılar. Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan da oldular” dedi.

‘HDP, Yeşil Sol Parti bile toparlayamadı’

Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs seçimleri sonrası belirginleştirdiği milliyetçi söylemlerin muhalefete “iyi gelmediğine” vurgu yapan Uçar, “Kürt seçmenin kalbi o kadar kırıldı ki, HDP, Yeşil Sol Parti bile toparlayamadı. Öyle görünüyor ki Kürtler Erdoğan-Bahçeli lafından çok dostu olarak yaklaşan Kılıçdaroğlu’nun ‘attığı golden’ etkilenmişe benziyor” sözlerine yer verdi.

‘Devlet de seçime girdi’

Uçar, “Öte yandan hem birinci turda hem de ikinci turda Erdoğan’la birlikte devlet de seçime girdi. Jandarma, polis, vali ve kaymakamlar hepsi seferber oldu. Maalesef devasa eşitsizlik artık normal kabul ediliyor. İçişleri Bakanı’nın istifa etmemesi, milletvekili seçilmesine rağmen seçim gününe kadar aktif olarak partisini savunması, medyadaki eşitsizlik, kamu kaynaklarını kullanmada eşitsizlik gibi onlarca alandaki eşitsizlik aslında seçimlerin adil yapılmadığını bize gösteriyor” diye belirtti.

‘Erdoğan halkla karşı karşıya gelecek’

“Her muhalefet partisi ise kendi içinde ciddi tartışma ve kavgalara girişecek gibi görünüyor” diyen Uçar’a göre toplumu alt üst eden, sistemin çökmesine ve çürümesine neden olan pek çok politikanın yanı sıra deprem ve ekonomik kriz, ülkeyi yönetilemez hale getirirken, Erdoğan bundan sonra yarı örgütlü muhalefetle değil, spontane tepki gösterecek halk kesimleri ile karşı karşıya gelecek.

Kaynak: MA

#Gazeteci #Uçar #Seçim #yarışı #Kürtleri #dışlamayan #bir #zemine #taşınması #gerekiyordu

EN SON EKLENENLER