Gözlemci İspanyol heyet: Ülkeyi terk etmeye zorlandık

14 Mayıs seçimlerini izleyen İspanyol heyet, polisler tarafından sorguya çekildiklerini ve ülkeyi terk etmeye zorlandıklarını açıkladı

14 Mayıs seçimlerini yerinde izlemek üzere Türkiye ve Kurdistan’a giden Bask, Katalan, Galiçyalı ve İspanyol gözlemcilerden oluşan heyet, 14 Mayıs’ta yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı.

Podemos, Esquerra Republicana, Ebhildu ve CUP gibi siyasi partilerin ortak imzasıyla yayımlanan açıklamada Kürt halkının sistematik baskıya maruz kaldığı, HDP’nin Erdoğan rejimi tarafından kapatılmak istendiği, seçimlerde polisin sürekli ve baskıcı pratiğinin yerinde gözlemlendiği belirtildi.

Polisin sürekli ve baskıcı varlığı vardı

Katalonya, Bask ülkesi, Galiçya ve İspanya’dan bir heyet olarak seçim sürecini Sêrt (Siirt) şehrinden izlemek üzere ülkeye gittikleri belirtilen açıklamada, heyetin, hem siyasi etkinliklerde hem de seçim kurullarında oy kullanma sırasında polisin sürekli ve baskıcı varlığını yerinde doğrulayabildiği ifade edildi.

Ülkeyi terk etmeye zorlandık

Amaçları seçim gününü belgelemek olan heyetin, pazar günü Türk polis yetkilileri tarafından sorgulandığına dikkat çekilen açıklamada, “Heyetin sorgusu bittikten sonra saatlerce bir polis karakolunda tutularak ülkeyi terk etmeye zorlandı. Türk hükümetinin, insan haklarının veya demokratik sistemin sistematik olarak ihlal edildiğine dair uluslararası düzeyde yapılacak her türlü tespiti sindirme ve korkutma niyetinden kaçış yoktur. Kısacası, Kuzey Kurdistan ve bir bütün olarak Türkiye, önümüzdeki 28 Mayıs’ta yapılması planlanan ikinci turdan itibaren değişebileceğini umduğumuz otoriter ve baskıcı bir hükümet altındadır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:ANF

 

#Gözlemci #İspanyol #heyet #Ülkeyi #terk #etmeye #zorlandık

EN SON EKLENENLER