Güzel: Benim şahsımda bir halk yargılanıyor

Tutuklu HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, yargılandığı davada yaptığı savunmada, ‘Hem yargılanan Kürt halkı gerçekliği hem de bir tarihsel halk gerçekliği benim şahsımda bir kez daha yargılanıyor’ dedi

Hakkında 2017 yılında başlatılan soruşturma dosyasındaki bir kısım fotoğrafların basına servis edilmesinden sonra dokunulmazlığı kaldırılarak 3 Eylül’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Güzel, avukatlar Rezzan Gezer ve Eylem Arzu Kayaoğlu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı.

Aynı zihniyetin sonucu

Güzel savunmasında Mereş (Maraş) merkezli depremlere değinerek, “Bugün orada olamamamın sorumlusu ve bu kadar can kaybının olmasının da sorumlusu aynı kişi. Bu rant politikaları ve tekçilik. Eğer bu sistem olmasaydı, eğer yolsuzlukları olmasaydı bunlar yaşanmazdı. Bugün gerçek sorumluların yargılanmadığını da görüyoruz. Yıllarca Cumartesi Anneleri cenazelerini aradı, evlatlarının bedenlerini ölüm kuyularında arardı, evlatları kimsesizler mezarlarına gömüldü. O yüzden en çok biz depremzedeleri anlıyoruz. Biz bu acıları biliyoruz. Aynı zihniyet ve sistemin sonucudur bunlar” dedi.

Fotoğrafların dışında bir şey yok

Ardından oluşturulan dava dosyasına değinen Güzel, dosyada kendisiyle bağlantılı olan tek şeyin basına yansıyan fotoğraflar olduğunu ve dosyasında bir şey olmadığını söyledi. Suçlama gerekçelerine bakıldığında ise davanın şahsi olmadığını, yargılanan Kürt halkının değerleri ve talepleri olduğunu ifade eden Güzel, “Hem yargılanan Kürt halkı gerçekliği hem de bir tarihsel halk gerçekliği benim şahsımda bir kez daha yargılanıyor. Savunduğumuz kimlik ve demokratik siyaset nedeniyle yargılama yapılıyor. Asıl yargılanan bizlerin aracılığıyla iletilen halkın talepleri. Siyasetçi olana kadar bu dosya açılmamışken siyasetçi olduktan sonra açıldı. Burada halka da bir mesaj veriliyor, ‘sen seçemezsin, seçersen böyle olur’ deniliyor. Kayyımlar da böyleydi. Parti kapatmalar da yine böyleydi” dedi.

Siyasi linç davası

“Varolan kimlikler haklarını isteyince engelleniyor” diyen Güzel, “Farklılıklar için bugün mücadele edilince karışımıza çıkan bu oluyor. Tüm baskı ve engellemelere rağmen başarıya ulaşmayan tekçi zihniyet öfke ve kinle doluyor” dedi. Mahkeme heyeti tarafından kabul edilen talebin ardından avukatlar Güzel’in tahliyesini talep etti. Nuray Özdoğan, “Çok kısmi bir savunma yapmış olsa da bu durum tahliye edilmesine engel değil. Siyasi bir linç sonucu açılan bir davadır bu” dedi.

Kaçma şüphesi yok

Savcılık makamı, Güzel’in tutukluluğunun devamına ilişkin karar vererek, kuvvetli delil durumu, kaçma şüphesi ve Güzel’in savunmasının tamamlanmaması talebiyle tutukluluk halinin devamı istendi. Avukatlar, savcının talebine katılmadığını kaydederek, tahliye kararı istediklerini dile getirdi. Avukat Sinem Coşkun, Güzel’in kaçarken yakalanmadığını, İstanbul’da bir mizansen ile tutuklandığını ifade ederek, dosyada tutukluluk gerekçelerinden biri olan kaçma şüphesi ve sahte kimliklerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Özdoğan da, “Tutukluluğu bir siyasetçi olarak seçim sürecinde siyasi faaliyetler yapmasının önüne geçilerek siyaset yürütmesinin önünde hak ihlalidir. Bağımsız bir yargılamanın gereği olarak müvekkilimizin tutukluluğuna son verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Duruşma 14 Temmuz’a ertelendi

Mahkeme heyeti, tutukluluğunun aynı gerekçeler ile devamına, ilk savunmasını tamamladıktan sonra, tanık olarak yer alan Hüseyin Doğan’ın sonraki süreçte dinlenmesine ve davanın 14 Temmuz’a ertelenmesine karar verdi.

ANKARA

#Güzel #Benim #şahsımda #bir #halk #yargılanıyor

EN SON EKLENENLER