Halk öncülüğüyle inşaya

HDP ve Yeşil Sol Parti halk buluşmalarının startını 10 Temmuz’da Amed’te veriyor. Bu buluşmalarla açığa çıkan irade ile önce konferansa ardından yeninden inşa kongresine gidilecek

Selman Çiçek/Amed

14 Mayıs seçimlerinin sonuçlanmasının ardından partilerde süren tartışmalar devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi(HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de bu tartışmaların yoğun yaşandığı partilerden. Yaklaşık iki aydır süren PM ve MYK toplantılarının ardından kapsamlı bir özeleştiri süreci başlatıldı. Bu kapsamda HDP ve Yeşil Sol Parti, eylül ayında yapacağı kongreye kadar halka giderek halk ile yapacağı buluşmalar sonucu kongreye güçlü bir şekilde girmek istiyor. “Halkla birlikte özeleştiri” mottosuyla hareket eden iki parti de halk buluşması öncesi demokratik toplum örgütleri ile bir tartışma süreci yürütürken, bu tartışmalardan belli sonuçlar alan HDP ve Yeşil Sol Parti, bayramda yerellerde halk ile bir araya gelerek halk buluşmalarının da startını verdi.

Öncü halk olacak

Halk buluşmaların bir durağı da Kürt siyasal hareketinin kalesi olarak bilinen Amed’te olacak. Amed’te yapılacak halk buluşmaları, diğer illerde yapılacak toplantıların da öncülüğünü yapacak. Amed’te 14 Mayıs seçimlerinde bir önceki seçimde aldığı oyu koruyarak çıkan Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarını istenilen başarı olmadığı yönünde açıklama yaparak, değişim sürecini halk ile başlatacağını duyurmuştu. Bu kapsamda Amed’te yürütülen tartışmaların ardından halk toplantılarına start verildi.

İlk start Bismil’den

İlk start ise Bismil’den yapıldı. Amed’in Bismil ilçesine bağlı Şidada Mahallesi’nde 15 Haziran’da arazi anlaşmazlığı nedeniyle Alyamaç ve Taş aileleri arasında çıkan kavgada, 9 kişi yaşamını yitirdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün de yer aldığı Yeşil Sol Parti ve HDP heyeti, Taş ve Alyamaç ailelerine ziyaret gerçekleştirerek, barış girişiminin öncülüğünü yaptı. Halktan gelen en büyük eleştirilerden biri olan halkın sorunlardan uzaklaşması bu girişimle özeleştirel bir pratikle karşılandı.

Halk buluşmaları

Amed’te halk buluşmaları ise 10 Temmuz’da başlayacak. 17 ilçede yapılacak halk buluşmaları sadece mahallelerle sınırlı kalmayacak. HDP ve Yeşil Sol Parti’nin oluşturacağı komisyonlar mahalle buluşmalarının dışında evlerden iş yerlerine, fabrikalardan parklara kadar topluluğun olduğu her yerde halk ile buluşacak. Bu buluşmalarda yürütülecek tartışmalarla Amed’te yapılması planlanan konferansa güçlü bir irade ile girilecek. Yaklaşık 15 gün sürecek güçlü halk buluşmalarıyla açığa çıkan enerji ile önce konferansa ardından da yeniden inşa kongresine gidilecek.

Yeniden inşa süreci

Halk buluşmaları hakkında bilgi veren HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, seçimlerin bitmesi ile eleştiri-özeleştiri sürecine başladıklarını, seçim sonuçlarının politik ve toplumsal nedenlerini oldukça derin irdelediklerini söyledi. Yeniden inşa adını verdiğimiz toplantılar silsilesi ile bir seviye ulaştıklarını söyleyen Atasoy, ancak işin özü halk ile yapılacak buluşmalarla açığa çıkacağını söyledi.

Yeniden inşa sürecinin en önemli kavşağının halk buluşmaları olduğuna dikkati çeken Atasoy, “10 Temmuz itibari ile iki hafta sürecek halk buluşmalarını gerçekleştireceğiz. Bu halk buluşmaları ile yeniden inşa sürecini de önemli bir noktaya taşıyacağız. Sadece seçim sonuçlarına değil meselenin odağına odaklanacağız. Türkiye’de halkların yaşadığı tüm krizleri esaslı olarak ele almak zorundayız. Amed’te üç siyasi partinin il ve ilçe yönetimi ile birlikte, tüm demokratik kurumları da içine alacak bir süreci yürüteceğiz. Bu tartışmaları en sahici biçimi ile yapabileceğimiz bir çalışma programını çıkardık” diye konuştu.

Özeleştiriden konferansa

Yeniden inşa sürecinde halkın tüm eleştirilerin almak, dinlemek ve doğru ele almak zorunda olduklarını belirten Atasoy, “Halktaki direngen yapıyı nasıl demokratik siyasete aktarabileceğimizi, bu direngen yapıyı nasıl geliştirebileceğimizi ele almak zorundayız. Bu nedenle bütün buluşma mekanları bizim toplantı mekanlarımızdır. Gerekirse işçilerle beraber tarlada ya da fabrikada, evlerde, kurumlarımızda ve ulaşabildiğimiz her yerde bu toplantılarımızı yapacağız. Bu buluşmalar sonucunda açığa çıkan sonuçları, önümüzdeki sürecin yol haritasını ödev olarak önümüze koyacağız. Eski ruhun yeni güncel durumlarla yeniden açığa çıkaracağız” şeklinde konuştu.
Amed’te yapılması planlanan konferansa da değinen Atasoy, konferansın tarihinin henüz belli olmadığı, halk buluşmaları sonucunda açığa çıkan irade ile bu konferansı gerçekleştireceklerini, konferanstaki tartışmalarla yeniden inşa kongresine hazırlanacaklarını söyledi.

Halk ne istiyor

Politik duruşu ile bilinen Amed halkı, seçim sonuçlarının ardından HDP ve Yeşil Sol Parti’ye dönük önemli eleştiriler getirirken HDP’nin güçlü bir özeleştiri sürecine girmesi çağrısında bulunmuştu. Sokağın nabzı olan kıraathaneler, ev önü sohbetlerde halkın en büyük eleştirisi, iki partinin de halkın toplumsal sorunlarından uzaklaştığı yönündeydi. Hangi kapıyı çaldığımız da HDP’yi her koşulda sahipleneceği ancak halktan kopuk tarzda yürütecek siyaseti de kabul etmeyeceklerini belirtenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Bir çok kesimin gençlerin öncü rolünü yeniden üstlenmesi gerektiğine inanırken genç başlanan mücadelenin ancak genç dinamizmi ile yeniden inşaya götüreceğine inanıyor.

Gençler öncü olmalı

Konuştuğumuz yurttaşlardan biri olan Arzu Karaman, halkın her şeyden önce samimiyet istediğini, öncü belirlediği kişilerin fedakar ve samimi olmasını beklediklerini söyledi. Halkın ve gençliğin siyasete aktif rol alıp öncü misyona geçmeleri yönünde beklentisi olduğuna dikkat çeken Kahraman, “Bu halk gençliğe hele ki bilinçli kendi halk ve toplumsal gerçekliğinin farkına varmış genç öncüler istiyor” diye konuştu.

Kararlar yerelden alınmalı

HDP genel merkezinin karar alma rolünden çıkıp asıl kararları mahalle de halk buluşmalarından alması gerektiğine dikkat çeken Kahraman, “Kesinlikle ama kesinlikle her aday kendi seçim bölgesinde halkın içinde kalmalı. Halka söz hakkı, eleştiri ve özeleştiri hakkı tanınmalı. Parti kurumlarına halk tarafından sevilen sayılan kişiler seçilmeli. Emek veren fedakarlık yapan kişiler öncülük verilmeli çünkü bu halk emek veren fedakarlık yapan insanlara saygı duyar ve sever. Halkın dilinden anlayıp bilen kişilerin ön plana çıkartılmalı” şeklinde konuştu.

Halkla birlikte yapılmalı

Mustafa Eğilmez adlı yurttaş ise, siyasi partilerin öncelikle halkla olan temasının artırmasına dikkat çekerek, “Halka rağmen fikriyatı kesinlikle terk edilmeli. Ne yapılacaksa halk ile birlikte yapılmalıdır. Gerekirse ev ev, sokak sokak herkese gidilmeli. İnsanları dinlerken can kulağıyla dinlenilmesi kulak ardı yapıp geçiştirme yapılmaması gerekiyor. Gençlere dönük bir şeyler yapılmalı. Gençleri esas alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

#Halk #öncülüğüyle #inşaya

EN SON EKLENENLER