Halk toplantıları sürüyor: Abdullah Öcalan’ın paradigmasına uygun hareket edilmedi

Seçim sonrası halk toplantılarını sürdüren HDP ve Yeşil Sol Parti’nin İstanbul toplantısına katılan yurttaşlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigmasına dikkat çektiler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14-28 Mayıs seçimlerinin ardından yeniden yapılanma sürecine ilişkin başlattığı halk toplantılarına İstanbul’da devam etti. Sancaktepe ilçesinde gerçekleştirilen toplantıya, il, ilçe yöneticileri ve HDP PM üyesi Bülent Uyguner’in yanı sıra yurttaşlar katıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantı, seçim dönemindeki irtibat bürosunda yapıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan HDP Birinci Bölge Sözcüsü Zeki Kılıç, toplantının içeriği ve amacına vurgu yaptı.

Kılıç’ın ardından konuşan HDP PM üyesi Bülent Uyguner de, seçim sürecinde yürütülen kampanyaya dikkat çekerek, yeni dönemde yapılan yanlışlardan ders çıkararak, yola devam edileceğini söyledi. Yanlış politikaların daha iyi tahlil edilerek düzeltilmesinin zorunluluğuna işaret eden Uyguner, “HDP üzerinde 2015 yılından beri uygulanan ‘Çöktürme Planı’nı yok sayarak konumumuzu değerlendiremeyiz. HDP, bu ülkede bütün ezilen ve ötekileştirilen, inanç ve kimliklerinden dolayı baskı altına alınan herkesi birleştiren bir parti olduğu için bu düzenin hışmına uğramıştır. Eğer bu parti, zenginlerin ya da Barzani gibi Kürt kapitalistleri yaratmak üzerinden bir proje olsaydı bugün önü açılırdı. HDP’nin topluma yönelik siyaset yapma imkanları faşist iktidar tarafından ortadan kaldırılmıştır. HDP’nin kapatılmasının da Demokles’in kılıcı gibi üzerimizde durduğu bu eşitsiz koşullarda seçime girebilmek için Yeşil Sol Parti ile seçime girmek zorunda bırakıldık” dedi. Bu anlamda yurttaşlardan gelecek her eleştirinin partinin gelişimine katkı sağlayacağının altını çizen Uyguner, ardından sözü toplantıya katılan yurttaşlara bıraktı.

‘Yeşil Sol Parti yeterince anlatılmadı’

Toplantıda ilk olarak söz alan bir yurttaş, seçim döneminde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigmasına uygun bir şekilde hareket edilmediğini ve Yeşil Sol Parti’nin halka yeterince anlatılmadığını söyledi. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının tek lideri olduğunu belirten aynı yurttaş, seçim döneminde aksine politik söylemlerde bulunanlara karşı daha net bir tutum sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başka bir yurttaş da seçim sürecinde oluşturulan ittifakın yanlış olmadığını ancak kimi sol partilerin ittifakı manipüle ettiğine dikkati çekerek, “Bugün Botan’ı Serhad’ı, Xerzan’ı ve diğer bölgeleri dahi tanımayan bir kişi bizim içerimizde nasıl çalışma yürütecek” eleştirisinde bulundu.

‘Vekil dağıtma merkezi’

Bir başka yurttaş ise, seçim döneminde Yeşil Sol Parti’nin “vekil dağıtma merkezi” pozisyonuna düştüğünü dile getirerek, bu kapsamda aday listelerini belirleme sürecinde kimi hatalara düşüldüğünü ifade etti. Bu tür süreçlerde belirleyici kriterlerin devreye konulması gerektiğine işaret eden yurttaş, şunları belirtti: “Evet diğer partilerle bir ittifak kuralım ama bunu ‘vekil dağıtıma’ şeklinde yürütmeyelim. Seçim sürecinde kimi vekil adayların toplumla temas kurmada zorluk çektiğini gördüm. Bunun tartışılmaya açılması gerekiyor. İl ve ilçe yönetimlerinde genç kadroların arttırılması gerekiyor. Kürt siyasal hareketi, önceki yıllarda yürüttüğü seçim çalışmalarında bireyleri örgütlemeyi esas alıyordu ancak son seçimde bunda yetersiz kalındı.”

Eleştiri ve önerilerin ardından tekrar söz alan Uyguner, Yeşil Sol Parti’nin tüm tartışmaları ortak bir akılla birleştirerek, yeniden güçleneceğinin altını çizdi.

Kaynak: MA

#Halk #toplantıları #sürüyor #Abdullah #Öcalanın #paradigmasına #uygun #hareket #edilmedi

EN SON EKLENENLER