HDP’den İnsan Hakları Haftası açıklaması: Temel haklar bile askıya alınmış

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Serhat Eren, tecridin kalıcılaştırıldığına vurgu yaptı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcü Serhat Eren, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

“Bu yıl da 10 Aralık İnsan Hakları Haftasını, siyasi iktidarın savaş politikalarıyla, başta yaşam hakkı olmak üzere temel insan haklarını tamamen yok edildiği bir dönemde karşılıyoruz” diyen Eren, AKP-MHP iktidarının insan haklarını askıya aldığını ve başta yaşam hakkı olmak üzere işkence yasağının derinleştiğini belirtti.

Taksim saldırılara gerekçe yapıldı

Irkçı, militarist eylemlerle ülke içinde ve dışında Kürt halkına yeniden uygulamaya sokulan savaş konsepti nedeniyle binlerce kişinin katledildiğini, binlercesinin yaralandığını, yüz binlercesinin zorunlu göçe mahkum edildiğini hatırlatan Eren, Taksim’de bombalı saldırı gerekçe gösterilerek Kuzey ve Doğu Suriye’ye düzenlenen işgal saldırısını da ekledi.

İmralı talepleri yanıtsız bırakıldı

İmralı tecridinin ağırlaştırılarak sürdüğünü söyleyen Eren, PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 2021 yılından bu yana; Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’tan ise 2015 yılından beri haber alınmadığını vurguladı. İktidarın Öcalan’la görüşme taleplerini yanıtsız bıraktığını hatırlatan Eren, CPT yetkililerinin adada tutulanların koşullarına dair en ufak bir bilgi vermediği gibi avukatları sorularını da yanıtsız bıraktığını söyledi.

Cezaevlerinde ölümler arttı

İmralı’da başlayan ve ağırlaşan tecridin, ülkedeki tüm hapishanelere yayıldığı ve kalıcılaştırıldığını kaydeden Eren, “Hapishanelerde son dönemlerde yaşamını yitiren mahpusların önemli bir çoğunluğunu hasta mahpuslar oluşturmaktadır. Hasta mahpusların tedavi edilmemeleri, hastane sevklerinin gerçekleşmemesi, ağız içi arama yahut kelepçe ile muayene yöntemlerini gibi gayri insani yaklaşımların dayatılması, ilaç ve tedavi süreçlerinin aksatılması, hastanede yatarak tedavi olması gereken mahpusların bu ihtiyaçlarının karşılanmaması bu ölümlerin temel nedenidir” ifadelerini kullandı.

İstismar normalleştiriliyor

Sistematik işkence ve tecavüz sonucu katledilen Agribe Gezer’i hatırlatan Eren, bütün bunlara rağmen cezasızlığın arttığına vurgu yaptı. Türkiye’de siyasi ve iktisadi krizlerden en çok çocukların etkilendiğini belirten Eren, çocuklara yönelik cinsel istismarın hükümetin politikaları ve yargı kararlarıyla normalleştirilmek istendiğini kaydetti.

Mültecilerin neredeyse her gün hedef haline getirilerek yaşam haklarının ihlal edildiğini söyleyen Eren, Kürt sorununda da demokratik çözüm için diyalog ve müzakere sürecini de derhal başlatılması gerektiğini kaydetti.

“Kadınların eşit ve özgür yaşam haklarının güvence altına alındığı, temsilde eşitliğin sağlandığı bir düzenin kurulması olmazsa olmazlardandır” diyen Eren her alanda mücadelelerinin süreceğini belirtti.

ANKARA

 

 

 

#HDPden #İnsan #Hakları #Haftası #açıklaması #Temel #haklar #bile #askıya #alınmış

EN SON EKLENENLER