HDP’den ‘performans sisteminden vazgeçilmesi’ çağrısı

 HDP, MEB tarafından hazırlanan performans sisteminden derhal vazgeçilmesi çağrısı yaparak, “Bilimsel, nitelikli, kamusal, demokratik, laik, anadilinde eğitim uygulamaları için adım atılmalıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitimden ve Kültür Sanattan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahanlı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan “Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği”ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kamuda çalışma yaşamının güvencesiz hale getirilmesinde performans değerlendirme sisteminin önemli dönüm noktası anlamına geldiği belirtilen açıklamada, performans değerlendirme sonuçlarının, “kariyer basamakları”, “görevde yükselmeler” ve “ödüllendirme” konusunda belirleyici olacağı kaydedildi.
MESLEKİ YETERLİLİK YERİNE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ 
Eğitim sisteminin sorunundan biri olan öğretmen niteliğini bilimsel, objektif ve evrensel standartlarda geliştirme ihtiyacı ile bu model arasında hiçbir bağının olmadığı vurgulanan açıklamada, “Performansa göre öğretmenlerin sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve haklarının belirleneceği bir model önermek, yüz binlerce öğretmeni birbirine karşı acımasız bir rekabete sokacak, çalışma barışını ortadan kaldıracaktır. Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak adına, ‘müşteri memnuniyeti’ temelli piyasacı yöntemleri hayata geçirmek; objektifliği tartışılır sınavlara, değerlendirmelere tabi tutmak, okullarda yaşanan kutuplaşma ve ayrışmaları derinleştirecek, angarya çalışmayı artıracaktır. İş güvencesinin sürekli tehdit altında olması kamu hizmeti vermesi gereken öğretmenleri, işveren konumundaki siyasi iktidarın istediği, belirlediği rolleri oynamaya ‘makbul öğretmen’ olmaya zorlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
‘DAHA VAHİM SONUÇLAR ÇIKACAK’
AKP hükümetinin “sağlıkta dönüşüm programı”nın yarattığı sonuçların ortada olduğu belirtilen açıklamada, “OHAL-KHK rejimi altında yeni uygulama alanlarının daha vahim sonuçlar açığa çıkartacağı da ortadadır. Eğitimde başarıyı artırma iddiası ile gündeme getirilen bu uygulamaların, on binlerce ücretli öğretmenin güvencesiz olarak çalıştırıldığı, sözleşmeli öğretmenliğin günden güne yaygınlaştığı, müfredatın, sınav ve okul seçme sistemlerinin siyasi-ideolojik müdahalelerle sürekli değiştirildiği eğitim sistemine en küçük bir katkı sunması mümkün değildir” denildi.
‘TÜRKİYE İMZASININ BULUNDUĞU BELGEYE UYMALI’
Performans değerlendirme sisteminden derhal vazgeçilmesi istenilen açıklamada, 16 yılda 15 kez yapılan değişiklikle eğitim sisteminin yapboz tahtasına çevrildiği vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “MEB Öğretmen Strateji Belgesi’nde iddia ettiği gibi, öğretmenlerin statülerini güçlendirmeyi ve daha nitelikli öğretmenler yetiştirmeyi hedefliyorsa; 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun adımlar atmalıdır. Bu belge, öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen evrensel nitelikli bir belgedir. Türkiye’nin imzası bulunan bu belgenin işaret ettiği yükümlülükleri yerine getirmek için eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik haklarının savunucusu olan örgütlerinin, sendikalarının görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır. Eğitim sisteminin bir bütün olarak sorunlarının çözümü için eğitimin bütün bileşenlerinin, sorunların tespiti ve çözümünde söz ve karar sahibi olacağı bilimsel, nitelikli, kamusal, demokratik, laik, anadilinde eğitim uygulamaları için adım atılmalıdır.”

EN SON EKLENENLER