HDP’li Sürücü: İşsizliğin en yoğun olduğu bölge GAP’tır

Bütçe görüşmelerinde söz alan HDP’li Sürücü, ‘GAP projesinde hedeflenen alanların yalnızca yüzde 35’i sulanabildiğine dikkat çekti. Sürücü işsizliğin en yoğun olduğu bölgenin GAP olduğunu vurguladı

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin 6’ncı turunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine dair söz aldı.

GAP’ta yalnızca yüzde 35 sulanabiliyor

İklim krizi nedeniyle Riha bölgesinde ciddi bir kuraklık olduğuna dikkat çeken Sürücü, “GAP projesinde hedeflenen alanların yalnızca yüzde 35’i sulanabiliyor. Çiftçiler tarım yapabilmek için 400 metreden kuyu kazıp su çıkarıyor. Önümüzdeki dönemde topraklarımızı çoraklaşacaktır. Çiftçiler DEDAŞ’ın abartılı faturalarıyla mağdur ediliyor. Desteklemelere de el konuluyor. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektrik tüm faturalardan ucuz olması gerekirken, sanayi tipi faturalandırılma yapılıyor” diye kaydetti. Sürücü, “GAP’la 6 milyon insanın iş olanağı sağlanacağı söyleniyor ancak işsizliğin en yoğun olduğu yer GAP alanındaki bölgedir” diye ekledi.

Tarım işçileri

Tarımın merkezi Urfa, Mardin ve Diyarbakır’dan her yıl yüzbinlerce kişin mevsimlik tarım işçisi olarak yollara koyulduğunu belirten Sürücü, bunların yaşadığı zorluklara da değinerek, “Barınma, beslenme ve elektrik gibi ihtiyaçlara dair gerekli olan düzenlemeleri yapalım. Bu iktidarın doğru bir tarım politikası yok. Çiftçi ürettiği mahsulü satamıyor. 16 liraya mal olan pamuk 10 liradan bile satılmıyor” dedi

‘Kadınların bütçesi değil’

“Bu bütçe kadınları bütçesi değil” diyen Sürücü, şöyle devam etti: “Son bir yıl içinde en az 310 kadın erkekler tarafından katledildi. 2008’den bu güne katledilen kadın sayısı en az 4 bin 200. İktidar erkek şiddetine karşı önlem alacağına İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırıyor. Daha bir hafta önce Urfa’da Bahar Hezer adlı kadın sokak ortasında erkek kardeşi tarafından katlediliyor. Her gün bir kadın katledilmesin diye İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Katledilen her kadın için adaleti sağlayacağız.”

ANKARA

#HDPli #Sürücü #İşsizliğin #yoğun #olduğu #bölge #GAPtır

EN SON EKLENENLER