İmrek: Kürt sorunu çözülmek isteniyorsa İmralı kapıları açılmalı

Seçimler öncesi partilerin Kürt sorununa tutumuna dair değerlendirmelerde bulunan yazar Ender İmrek, bir değişim yaşanacaksa iktidarın yargı üzerindeki hegemonyasının kırılarak Abdullah Öcalan’ın farklı şahsiyetlerle görüşmesinin yollarının açılması gerektiğini belirtti

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere 28 gün gibi kısa bir süre kalırken, tüm partiler çalışmalarına hız verdi. Öte yandan seçim çalışmaları kadar partilerin açıkladıkları programları da bir o kadar gündemdeki yerini koruyor. Bu ülkenin en köklü sorunlarından biri olan Kürt sorunu da bunların başında geliyor.

Kürt sorunun çözümü için Meclis’e işaret edilirken, son olarak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaretinde benzer sözler sarf etti.
Kürt sorununu, CHP’nin tutumunu ve seçimleri değerlendiren yazar Ender İmrek Türkiye’nin normalleşme sürecine girmesinin ilk adımının İmralı kapılarının açılması olduğunun altını çizdi.

Halkın iradesi dört parçaya bölündü

Kürt sorunun varlığının temel nedeninin inkar ve yok sayma olduğunu söyleyen İmrek, “Kürt ulusunun toprakları, parçalara bölünmüş, bir bölümü Türkiye sınırları içinde, bir bölümü İran, Suriye, Irak’ta kalmıştır. Bir halkın iradesi dört parçaya bölünmüştür” dedi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal’in Kürt sorununu kabul ettiğini ve çok açık bir şekilde Kürtlerin yaşadığı bölgelerin muhtariyetle (özerklikle) yönetilmesi gerektiğini, aksi taktirde ise kargaşanın yaşanabileceğini belirten İmrek, bu bağlamda 1921 Anayasası’nın önemli olduğunu ancak Anayasa’ya göre hayata geçirilmediğini kaydetti.

Kürtler hakları için bedel verdi

Kürtlerin imha ve inkara karşı kendilerini savunmasının meşru olduğunu vurgulayan İmrek şunları dile getirdi: “Türkiye’nin yönetimleri dönem dönem bu meseleyi gündemlerine getirseler de ‘Kürt sorununu inkar etmiyoruz’, ‘Türkiye’nin Avrupa birliği yolu Diyarbakır’dan geçer’, ‘Kürt realitesini tanıyoruz’ deseler de, AKP döneminde bir müzakere masa kurulmuş olsa da, esas olarak bu meselenin çözümü egemen sınıflar tarafından ırkçı, şoven güçler tarafından istenmemektedir. Bugün Türkiye’nin partileri ve yönetimleri ciddi anlamda bir adım atmadı. Bu alınan mesafeler defacto olarak kabul ettirilen tüm gelişmeler, Kürtlerin büyük bedeller ödeyerek ve mücadeleleri ile elde ettikleri haklardır. ”

Normalleşme için İmralı kapıları açılmalı

Kürt sorununun çözümünde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın rolüne değinen İmrek, “Türkiye, normalleşme sürecine girecekse, bu ırkçı, faşist yönetimden, onun politikalarından kurtulacaksa, önümüzdeki süreçte bu meselenin politik hesaplarla, siyasal iktidarın yargı üzerindeki hegemonyasıyla, onu bir şantaj dönüştürme hesaplarından bağımsız olarak Abdullah Öcalan’ın avukatları, ailesi ile onunla görüşmek, tartışmak isteyen basınla, farklı şahsiyetlerle görüşmesinin olanaklarının derhal açılması gerektiği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

CHP içinde Kürt sorunu için değişim var

Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyaretinde Kürt sorununa dair açıklamalarını hatırlatan İmrek, çözüm için Meclis’e işaret edilmesinin olumlu olduğunu belirterek, “Kürt sorununda, anadilde eğitim meselesi gibi konular gündeme geldiğinde, CHP’nin bu meseleler de ‘Ülke bölünür, parçalanır. Resmi dil var. Onun ötesinde ana dilde eğitim olmaz’ şeklinde yaklaştı. Ancak son süreçte herkesin de gördüğü gibi CHP’nin içinde bir değişim, dönüşüm var. Kürt meselesinin, Kürt halkının ve taleplerinin demokratik bir biçimde ve anayasal güvenceye kavuşturularak çözümlenmesi gerektiği noktasında bir baskılanma ile karşı karşıya. Bunu daha da artırmak gerekiyor” diye kaydetti.

İyi bir müzakere çok şey değişebilir

Kürt sorununun çözümü için CHP’nin önünde büyük bir şans olduğunun altını çizen İmrek, “Savaşa yatırılan paraların, önünde poz verilen SİHA’lar ile öven ile değil, barıştan, özgürlükten, refahtan, eğitim ve sağlıkta mesafe kat eden eşit ve özgür bir biçimde, demokratik bir Türkiye bize lazım. Bunun için de hepimizin mücadele etmesi lazım. CHP için de büyük bir şans var. Bu konuda doğru bir rota izleyebilirse ve bu meseleleri Emek ve Özgürlük İttifakı ile iyi bir şekilde müzakere ederse, Meclis’te Kürt meselesini farklı yönleriyle ele alırsa, hukuksuzluklara son verirse, çok şey değişebilir” şeklinde konuştu.

Haber : Mehmet Aslan / MA

#İmrek #Kürt #sorunu #çözülmek #isteniyorsa #İmralı #kapıları #açılmalı

EN SON EKLENENLER