İstifa etmemiş bir Adalet Bakanı seçimde nasıl adaleti sağlayacak?

Riha’da AKP’nin milletvekili adayı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ilişkin konuşan Yeşil Sol Parti Riha milletvekili adayı Bülent Aşa, ‘İstifa etmemiş bir adalet bakanı hâkimlerin idari anlamda amiri konumundadır. Seçim adaletini nasıl sağlayacak’ diye sordu

Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimlere dair partilerin çalışmaları sürüyor. Sokak sokak saha çalışmalarının sürdüğü kentlerden Riha’da (Urfa) 1 milyon 219 bin 445 seçmen oy kullanılacak. Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ile 8 bağımsız milletvekili adayının yarışacağı kentte, 4 bin 084 sandık kurulacak.

Adalet arayan Adalet Bakanına karşı

Kentte bir yandan 700 günü aşkın süredir Adalet Nöbeti’nde olan Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar Yeşil Sol Parti adayı olurken, AKP’nin adayının ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olması 2023 seçimlerinin en dikkat çekici br ayrıntılarından oldu.

Öte yandan çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansı’ndan ( MA) Ömer Akın’a konuşan ve seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında girecek olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Riha milletvekili adayı Avukat Bülent Aşa hem Bozdağ’ın durumuna hem de sandık güvenliğine dikkat çekti.

Gücümüzü seferber edeceğiz

“Özellikle Kürdistan’da toplu oy kullanımı, başkasının yerine oy kullanma gibi usulsüzlüklerle sık karşılaşıyoruz” diyen Aşa, “O yüzden halklarımızın oyuna sahip çıkmasını istiyoruz. Yeşil Sol Parti bu dönem ilk defa seçime katılmasından kaynaklı olarak sandık kurullarında görev alamayacak ama sandıklarda müşahit olarak görev almak için tüm gücümüzü seferber edeceğiz” vurgusu yaptı.

Her sandıkta en az 3 avukat

Seçim ve sandık güvenliği için Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi ile ortaklaştıklarını kaydeden Aşa, “ÖHD Urfa Şubesi merkez ve tüm ilçelere en az 3 avukat görevlendirecek ve seçime kadar bu sayıyı artıracağız. Ayrıca Urfa Barosu da bu seçimde sandık çevresinde gözlemci olarak bulunacak” diye konuştu.

‘Nasıl adalet sağlayacak?’

AKP’nin Riha’dan milletvekili adayı olarak gösterdiği Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın seçim güvenliği açısından bakanlıktan istifa etmesi gerektiğine dikkat çeken Aşa şunları dile getirdi:

“Bekir Bozdağ Adalet Bakanlığından henüz istifa etmedi ve halen bu görevini sürdürüyor. Şimdi bu bakan, bakanlığın tüm yetkilerini, bütün olanaklarını kendileri için kullanacak. Böyle bir seçim adaleti olabilir mi? Adalet diyoruz ama adaletin uğramadığı bir kente, adalet bakanı sıfatıyla aday oluyor. Bu trajikomik bir durum. Adalet bakanı, idari olarak hakim ve savcılar üzerinde gözetim hakkına haizdir. Aynı zamanda adalet bakanı, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) başkanıdır. İl seçim kurulu ve ilçe seçim kurullarının başkanı ise hakimdir. Şimdi düşünün istifa etmemiş bir adalet bakanı bu hâkimlerin idari anlamda amiri konumundadır. Seçim adaletini nasıl sağlayacaklar? O yüzden bu konuda diğer muhalefet partilerinin de istifa çağrısını desteklemelerini talep ediyoruz.”

Onurlu barşın tarafıyız

Riha’nın tarihteki en eski şehirlerden biri olduğunu belirten Aşa, “Bu şehrin tarihinde her zaman adaletsizliğe, haksızlığa ve zulme başkaldıranların hikâyesi vardır. Bizler bu coğrafyada adaletten eşitlikten demokrasiden ve onurlu barışın tarafındayız. 766 gündür Şenyaşar ailesi Urfa Adliyesi’nin önünde Adalet Nöbeti tutarken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hukukun üstünlüğünden değil güçlünün hukukundan yana taraf oldu” diyerek başaracaklarını belirtti.

RIHA

#İstifa #etmemiş #bir #Adalet #Bakanı #seçimde #nasıl #adaleti #sağlayacak

EN SON EKLENENLER