İzmir’den aday olan Burcugül Çubuk: Kadın Bakanlığı kuracağız

Yeşil Sol Parti İzmir’de Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk’u aday gösterdi: İstismarcıları destekleyen sisteme karşı görevlerimiz var

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti),14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Genel Seçimleri için çalışmalarına tam hız devam ediyor.

Yeşil Sol Parti’ İzmir 1’inci Bölge 1’inci sırada Burcugül Çubuk’u aday gösterdi. Çubuk, yıllardır sol-sosyalist ve feminist hareket içinde yaptığı çalışmalar ile öne çıkan isimlerden biri.

Burcugül Çubuk kimdir

1985’te Afyon Emirdağ’da doğan Çubuk, ilk ve ortaokulu burada okudu. Daha sonra ise babasının iş imkanı bulmaması nedeniyle ailesiyle birlikte Antalya’ya taşındı. Annesi bir dönem kuaförlük yapan Çubuk, gençlik yıllarında lisede Devrimci Liseliler (DEV-LİS) ile tanıştı. DEV-LİS için “Cinsiyetçi ve militarist bir eğitime karşı, ana dilde, eşit parasız demokratik eğitimi savunuyorlardı” diyen Çubuk, Kurtuluş Hareketi’ne ve onun bileşeni olan Sosyalist Demokrasi Partisi’ne (SDP) katıldı. Anadolu Üniversitesi İşitme Engelliler Öğretmenliği bölümünde okurken Gençlik Sendikası’nın (Genç Sen) kuruluşunda yer aldı. İlerleyen zamanlarda ise Devrimci Parti’ye üye oldu ve farklı görevlerin ardından burada Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Devrimci Parti aynı zamanda HDP’nin de bir bileşeni.

Kadın mücadelesi

HDP’nin Meclis’te ayrı bir kadın grubunun bulunması, eşbaşkanlık sistemi gibi partinin “mor çizgilerine” dikkat çeken Çubuk, Yeşil Sol Parti’de de kadın mücadelesinin parti ile sınırlı olmadığını ifade etti. “Biz partideki kadınlarız, dayanışmada yan yanayız” diyen Çubuk, “Bugün kotada her seferinde daha üst bir rakama ulaşmamız, eşbaşkanlarımızın söylediği her sözün kamuoyunda karşılık buluyor olması, kadınların yaptığı politikanın kadınlar için olmasından. Geçmişte sisteme entegre olmuş kadın modelleri vardı. Şimdi kadın politikası yapan kadın öncü modeller var” diye belirtti.

Yeşil Sol’da kadın yoldaşlığı

“Yeşil Sol’da kadınlar birbirinin yurdudur” diyerek partideki kadın yoldaşlığına da dikkat çeken Çubuk, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 90’lı yıllarda korucuların tecavüz suçlarını meşru gören sözlerini, AKP’li Bakan Derya Yanık’ın tecavüz failleriyle çekilmiş fotoğrafları olduğunu hatırlatarak, “HDP’li kadınlar suç işleyen herhangi bir erkeği affetmiyorlar. Bizim erkek üyemiz diye bakmıyorlar, hesaplaşıyorlar. Kadınların vekili nasıl oluru bize onlar gösterdi. Biz de onlardan biriktirdiklerimizle süreci örgütlüyoruz. Bunlar bizim yıllarca kalacağımız pozisyonlar değil. Görev yerine getiriyoruz, kadınlara işçi sınıfına çocuk istismarcılarını destekleyen cezasız bırakan sisteme karşı görevlerimiz var. Meclis’le kadın mücadelesi arasında bizim açımızdan ayrım yok” diye belirtti.

Kadın düşmanı sistem

İktidarın Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-Par ile kurduğu ittifaklara da dikkat çeken Çubuk, “Devletin bekası ve faşizm bu kadar iç içeyse tamamı kadın düşmanıdır. HÜDA-Par, Hizbullah diyerek bizi korkutmak istiyorlar. Şu an tam olarak Türkiye’de ve Kürdistan’da yaşayan herkes tehdit ediliyor. Bu tehdidin karşısında Konca Kuriş olacağız, Azadiya Welat çalışanı olacağız ve vazgeçmeyeceğiz” diye ekledi.

Kadın Bakanlığı kurulacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adıyla kadının ailedeki nesne olarak tanımlandığını dile getiren Çubuk, beyannamelerinde yer alan Kadın Bakanlığı’na dair, “Bütün bunların yanında da bütün cinsel ekonomik şiddetin yöneleceği canlı olarak tariflenmektedir. Hem bu yasaları gerçekleştirmek hem de saydıklarımızı gerçekleştirmek için Kadın Bakanlığı kuracağız. Bakanlığın yapacağı işlerin kararını tarikatlar vermeyecek. Bütün yönetim mekanizması projeleri açısından tamamen kadınların elinde olacak ve kadınlara şeffaf olacak” şeklinde ifade etti.

Haber: Melike Aydın/ JINNEWS

 

#İzmirden #aday #olan #Burcugül #Çubuk #Kadın #Bakanlığı #kuracağız

EN SON EKLENENLER