Kadın mücadelesini sokakta verdi sıra Meclis’te

Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adaylarından olan Adalet Kaya yıllardır kadın mücadelesinde olan ve bu mücadeleyi Meclis’te büyütmek isteyen isimlerden

Kurdistan ve Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere 27 gün kaldı. Cumhur ve Millet İttifakı bileşeni partiler geleneği bozmayarak kadın aday çıkarmada sınıfta kalırken, kurduğu sol-sosyalist ve Kurdistani ittifaklar ile öne çıkan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) 34 ilde kadın adayları birinci sırada gösterdi ve adaylarının yüzde 45’ini de kadınlardan oluşuyor.

Ailesi Amed’e göç etti

Kadınlar için umut olan Yeşil Sol Parti, kadın aday profilleri ile de öne çıkıyor. Yazarından eğitmenine, sanatçısından gazetecisine, akademisyeninden kadın örgütü temsilcilerine kadar pek çok kesime hitap eden aday skalası ile farkını ortaya koyan Yeşil Sol Parti’nin seçimlere damga vurması bekleniyor. Onlardan biri de yıllardır çalışmalarda olan Amed 4’üncü sıra adayı Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya. Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinden olan Kaya ailesi de, 90’lı yıllarda devletin baskısı ile göç eden ailelerden oluyor.

15 yıl  kamuda çalıştı

Amed’e göç eden Kaya liseyi burada bitirirken, üniversite için Ankara’ya gitti. Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi eğitimi mezunu olan Kaya, sonrasında 15 yıl çeşitli kamu kurumlarında çalıştıktan sonra son olarak Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Kadın Daire Başkanlığı yaparken 2016 yılının Kasım ayında OHAL rejimi ile ihraç edildi.

KHK ile ihraç edildi

İhraç edildikten sonra yola kadın hareketi ile devam etme kararı alan Kaya, 2018 yılında Rosa Kadın Derneği’nin kuruluş aşamasında yer alıyor. Çalışmalarına ve adaylığına ilişkin konuşan Kaya, “Kadın hareketi ile yürüdüğüm her an daha özgür hissettim kendimi. Çünkü üzerimizden devasa bir yük kalkmıştı. En azından sivil alanda özgürce örgütlenmeye dair çalışmalar yürütmeye başladık. Rosa’nın hem kurucu başkanıyım hem de halihazırdaki başkanıyım. Yaklaşık 5 yılı aşkın bir süredir bu çalışmanın içerisindeyim” dedi.

Tutuklandı

Buradaki birçok çalışmada yer alan ve kadınlar için mücadele eden Kaya bu çalışmalarından kaynaklı 12 Mayıs 2020’de dernek çalışanları ile birlikte tutuklandı. 3 aylık tutukluluğunun ardından tahliye edilen Kaya, “O dönem yaptığımız her çalışma özel kolluk ve yargı tarafından illegalize edildi. Buna yargı tacizi dediğimiz pek çok şiddete de maruz kaldık. Her sokağa çıktığımızda devletle karşılaşma anı var ve hepsi şiddet üreten karşılaşmalar. Bütünlüklü olarak bunların hepsi bize yeni mücadele alanı da açtı. Bir yandan toplum içerisinde ret kaynaklı gerçekleşen şiddeti ifşa ederken bir yandan da devletin bize yönelimi söz konusu oldu. Daha güçlü, sağlam durmamız gerektiğine dair bunlar bize alan açtı” diye konuştu.

Dönüştürme iddiamız var

“Kadın mücadelesinin içerisinde olmak, kadın çalışması yürütmek çok güçlendiren bir şey” diyen Kaya, adaylığı için ise, “Yeşil Sol Kadınlar olarak binlerce, yüzlerce kadının desteği var arkamızda. Burada bizim amacımız yıllardır aktivist olarak yürüttüğümüz çalışmaları parlamentoda bir güce dönüştürmek gibi büyük bir iddiamız var. Değişime inanıyoruz ve bu değişimi kadınlarla birlikte yapabileceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla burada siyaset yapmak benim için onur verici” dedi.

Birlikte çalışacağız

Yeşil Sol Parti’nin kadınlara dönük yapacağı çalışmalara da dikkat çeken Kaya, “Birlikte çalışarak, üreterek kazanmamız ve eşit bölüşmeyi başarabilmemiz gerekiyor. Bugün bizi bu korkunç savaşa, yoksulluğa, özel savaş politikalarına sürükleyen bu iktidarın karşısında barışı, onarıcı adaletin mekanizmalarını kadınların kuracağına inanıyoruz ve orada buna dair pek çok çalışma yürüteceğiz” diyor. Kaya, Kurdistan’daki özel savaş politikaları ile de mücadele edeceklerinin altını çizerek, ayrıca iktidarın yıllardır Kurdistan’da yürüttüğü savaşla da mücadele edeceklerini belirtti.

Haber: Nişmiye Güler / JINNEWS

 

#Kadın #mücadelesini #sokakta #verdi #sıra #Mecliste

EN SON EKLENENLER