Küresel risk uzmanı Piccoli: Erdoğan’ın en önemli seçim müttefiki muhalefet

Risk uzmanı Dr. Wolf Piccoli, Erdoğan’ın ekonomik modelinin ‘çuvalladığını’ söylereken buna karşın muhalefetin ‘Erdoğan’ın en önemli seçim müttefiki olduğunu’ ifade etti

Küresel risk uzmanı Dr. Wolf Piccoli, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi modelinin çuvallamasına rağmen bulduğu dış desteklerle göstermelik bir iyimser tablo çizmeye çalıştığını ifade ederek Türkiye’deki muhalefetin yeterli karşılık bulamadığını ve bu nedenle Erdoğan’ın seçimleri tekrar kazanabileceğini söyledi.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Piccoli, Erdoğan’ın yer yer de sarf ettiği ‘yeni bir ekonomi modeli’ sözlerini eleştirdi.

Piccoli’ye göre ortada ne bir ekonomi modeli var ne de buna uygun politikalar. Dr. Piccoli, Erdoğan’ın uyguladığı plan hakkındaki görüşlerini “Yeni ekonomi modeli diye ifade ettikleri aslında ne yeni, ne de bir ekonomi modeli. Akıllara ziyan bir deneyden ibaret. Üstelik bu deney, sefalet ile sonuçlanıyor” sözleri ile ifade etti.

Erdoğan’ın model çuvalladı

Politik risk danışmanlığı hizmeti veren Teneo’nun Eş Başkanı ve Araştırma Direktörü Dr. Wolf Piccoli, Erdoğan’ın politikalarının başarısız olmasının nedeni ise “Acı gerçek şu ki, Türkiye’nin son 11 aydaki cari açığı 45 milyar dolara ulaştı, yani durum iyileşmek yerine daha da kötüleşti. TL’nin değer kazanacağını iddia etmişlerdi. Herkes bunun da gerçekleşmediğini gayet iyi biliyor. Peki fiyat istikrarı sağlanacağı vaadi gerçekleşti mi? Bu da olmadı. Türkiye’de enflasyon son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Model çuvalladı, başarısız oldu. Son bir kaç ayda yapabildikleri tek şey TL’yi bir şekilde dengede tutmak oldu” sözleriyle açıkladı.

Piccoli’ye göre Körfez’den ve Rusya’dan alınan yardımlar nedeniyle borsaya baskı oluşuyor ve bunun da ekonomiye maliyeti çok büyük.

Muhalefete eleştiriler

Öte yandan ekonomik sorunların ortasında kalan Türkiye’de Erdoğan’ın hala seçimleri kazanabileceğini ifade eden Piccoli bu görüşünü ise şu sözlerle açıkladı;

“Erdoğan’ın son bir kaç aydır siyasette yapmayı başardığı, aslında hep yapmakta başarılı olduğu şey: Sorunları kendi lehine, işine yarayacak şekilde devşirmek. Örneğin Rusya’nın Ukrayna savaşını kendi lehine çevirdi… Ayrıca ekonomide istikrar olduğu şeklindeki yanlış, gerçek olmayan bir algı da yarattı. Erdoğan’ın seçimlere giden süreçte elini güçlendiren bir diğer avantaj da aslında son yirmi yıldır işine yarayan şey: Muhalefet. Muhalefet, adeta Erdoğan’ın en önemli seçim müttefiki.”

Muhalfet hayal gücünden yoksun

Türkiye’de muhalefetin de umut vermediğini söyleyen Piccoli, muhalefetin kendisinin de hayal gücünden, umuttan yoksun olduğunu söyledi.  Piccoli’ye göre Altılı Masa’nın sadece Erdoğan ile mücadele ettiği izlenimi oluşturması Erdoğan’ı göndermek için yeterli değil. Cumhurbaşkanı adayının açıklanmamış olmasını da eleştiren Piccoli “Muhalefetin somut olarak ne hedeflediklerini bilmiyoruz” dedi.

Piccoli, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Aralık ayında  ‘Ekonomi Vizyon Belgesi’ni’ ise şu sözlerle yorumluyor;

“Hayır, bırakın bizi, iç kamuoyunda bile etkili olmadı, yankı bulmadı. Sizinle bugün İstanbul’da bir gezintiye çıksak, insanlara Kılıçdaroğlu’nun açıkladıklarını sorsak hatırlayan çıkacağını düşünmüyorum.”

Ayrıca dünyaya verilen mesaj da eksiklikler olduğunu düşünen Piccoli, muhalefetin AKP’nin dış politikasını eleştirmemesini bir sorun olarak görüyor.

HABER MERKEZİ

 

#Küresel #risk #uzmanı #Piccoli #Erdoğanın #önemli #seçim #müttefiki #muhalefet

EN SON EKLENENLER