Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’ndan AB ve BM’ye ‘tutum alın’ çağrısı

Türkiye’nin SİHA saldırısına tepki gösteren Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, AB ve BM’ye ‘tutum alın’ çağrısı yaptı

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, Türkiye’nin 20 Haziran’da Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiwêş ve Süryani Fırat Tuma’nın yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Amaç statü

Türkiye’nin uzun süredir Kuzey ve Doğu Suriye’ye yeni bir askeri işgal için arayışını sürdürdüğüne vurgu yapılan açıklamada, Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş ve yanındakilerin hedef alındığı saldırı sırasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, Türkiye, İran’ın garantör olduğu ve Suriye hükümetinin de son dönemde katıldığı “normalleşme” amaçlı toplantının 20’ncisinin yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, toplantının olduğu gün saldırının olmasına ilişkin, “Bu durum Türkiye’nin amacının Suriye ve Rojava’da çözüm ve normalleşme olmadığını gösteriyor. Türkiye’nin başından beri ‘çözüm’ olarak anladığı tek şey, bugün Özerk Rojava, yarın Kurdistan Bölgesel Yönetimi’nin statüsüne son vermek” ifadeleri yer aldı.

BM ve AB’ye çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) tutum alma çağrısında bulunulan açıklamada şunlar kaydedildi: “Yapılan saldırı, açıkça ‘güç bende kanun nizam tanımam’ zorbalığı olduğu kadar uluslararası hukukun da ayaklar altına alınmasıdır. Şiddet ve zorbalık yüz yıldır denendi ve çözümsüzlüğü derinleştirdi. Hükümete çağrımız; içeride ve diğer Kurdistan parçalarında Kürt kazanımlarını tanıyarak, halkı ile barışın. Bu halkımızın yararına olduğu kadar Türkiye halklarının da yararınadır. Eğer bin yıllık kardeş isek bunun gereği olarak kardeşlerinizin kazanımlarını tanıyın ve içeride barışçıl demokratik çözümün yolunu açın. BM ve AB’ye de çağrıda bulunuyoruz; Türkiye’nin uluslararası norm ve hukuku tanımayan saldırganlığına karşı tutum alın. Kurdistan’ın dört parçası ile diasporada ki halkımızı, saldırılara karşı Rojava ile dayanışmaya çağırıyoruz. Gün ulusal birlik ve ortak hareket etme günüdür.”

AMED

#Kürt #Özgürlük #Demokrasi #İttifakından #BMye #tutum #alın #çağrısı

EN SON EKLENENLER