Kürt ve Arapların hedefi üç vekil

Botan’ın eşsiz güzellikleri arasında kalan Sêrt’te Kürt ve Arap halkı, Yeşil Sol Parti için üç vekili de alarak yıllardır kentte tek bir çivi çakmayan AKP’yi kentten tamamen silmek istiyor

Selman Çiçek

Eşsiz Botan vadisinin içerinde yer alan Sêrt’te seçimin nabzını görmek için kentteyiz. Ramazan bayramı yaklaşırken, kentte bir yandan bayram hazırlıkları yapılırken diğer yandan da bayram alışverişi yapılırken, insanların temel gündemi seçim. Hayat pahalılığının tavan yaptığı Sêrt’te bayram alışverişine çıkan halkın alım gücünün düşmesinden dolayı iktidara öfke büyük. Bu büyük öfkenin sandıklara yansıyacağı çok belli.

Birlikte yaşamın adresi

Kürt ve Arap halkının birlikte yaşadığı Sêrt, iktidarın ayırımcı politikalarından nasibini alan bir kent. Sêrt’in kalkınması ve gelişmesi için yıllardır tek bir proje bile üretmeyen iktidar, her seçim benzer adaylarla ve aynı söylem ile halka gidiyor. Fakat Kürt özgürlük hareketini temsil eden partilerin yerel yönetimlere gelmesi ile beraber Sêrt’te önemli gelişmelere tanık olduk. Yerel yönetimlerin AKP iktidarından HDP’ye geçmesi ile kent, özellikle birlikte yaşamın prototipi bir yer oldu. Arap ve Kürt halkının, yıllardır ötekileştirildiği kentte halklar birlikte yaşamanın en güzel örneğini sergiledi. Özellikle HDP’li belediyelerin halkı esas alan sosyal projeleri, çok dilli belediyecilik anlayışı iktidarın politikalarının gerilettiği Sêrt’te önemli çalışmalara imza atıldı. Halkta büyük takdir gören HDP’nin belediyecilik performansı kentte yeni bir çehre çiziyor.

Biz kazanacağız

Seçimim nabzını tutmak için Yeşil Sol Parti adaylarıyla il merkezinde bir araya geliyoruz. Yoğun büro açılışları ve halk buluşmalarının ardından bayramdan dolayı çalışmalarına esnaf ve kurum ziyaretleri ile devam eden vekil adaylarıyla birlikte sokağa çıkıyoruz. Vekil adayları yürüdükçe insanların ilgisine tanık olurken bu ilgiden programlar sürekli aksıyor. Halkın üç adayı bu kadar kısa bir sürede tanıyıp benimsemesi bize halkın şimdiden kararını verdiğini gösteriyor. Bir annenin, vekil adayı Sabahat Erdoğan Sarıtaş’ı görür görmez koşarak ona sarıldığına tanık olduk. Öyle bir sarılış ki bu, sanki yıllardır görmediği bir evladına sarılır gibi sarılıyor. Sarılırken dualarını da eksik etmiyor; Kürtçe “Em serbikevin” diyor yani; “Biz kazanacağız”

Üçüncü vekil için çalışacağız

Kentte buna benzer manzaraları sıklıkla görmek mümkünken, bir taraftan Yeşil Sol adaylarını takip ederken diğer taraftan da öteki partilerin ne yaptığına bakıyoruz. Ancak AKP’li adayların birkaç afiş ve bilbord çalışması dışında hiçbir çalışması yok. CHP ve İYİ Parti’nin esamesi bile okunmuyor. Yeşil Sol Parti’nin hummalı bir şekilde çalışmaları devam ediyor. Birçok ilçe ve merkeze bağlı mahallelerde seçim bürolarını açmış durumda. Bu bürolara halkın ilgisi oldukça yoğun, büroya gelen insanların tek gündemi, kentte iki vekilin kesin Yeşil Sol’un olduğu, üçüncü vekil için çalışacaklarını söylüyorlar. Üçüncü vekili alarak AKP’yi artık Sêrt’ten tamamen silmek istediklerini defalarca belirtiyorlar.

Örnek belediyecilik deneyimi

Yeşil Sol Parti adaylarından Tuncer Bakırhan, halkın yabancı olmadığı bir aday. 30 Mart 2014 seçimlerini kazanarak belediye başkanlığı yaptı. Tuncer, halk tarafından oldukça sevilen bir isim. Özellikle belediye olarak yaptığı projelerle Kürt ve Arap halkının beğenisini toplayan Bakırhan, şimdi de Sêrt’te vekil adayı olarak halkın karşısında. Demokratik, yereli esas alan belediyecilik anlayışı ile Arap ve Kürt halkının beğenisini toplayan Bakırhan, 17 Kasım 2016’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı.

HEP’ten Yeşil Sol’a bir aday

Bakırhan’ı önemli kılan bir diğer özellik ise HEP’te başladığı mücadelesinde HADEP’te milletvekili adaylığı, DEHAP’ta genel başkanlık, HDP’de ise belediye başkanlığı yaptı. Bakırhan, 14 Mayıs’tan sonra bu geleneğin devamı olan Yeşil Sol Parti’den milletvekili olacak. HEP’ten Yeşil Sol’a uzanan mücadelesi Kürt özgürlük hareketi çizgini savunan partilerinin serüvenini yaşayarak paylaşan, yeni partinin Kürtler için yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak “hem avantajlı hem de dezavantajlı” olduğunu söylüyor. Demokratik Kürt zemininin çok rahat ortamlarda mücadele yürütmediğini belirten Bakırhan, mücadele ederken her zaman bir alternatif yaratmak zorunda olduklarını söyledi. Kendilerine hiçbir zaman adil ve demokratik davranılmadığına dikkat çeken Bakırhan, “Yok gerekçelerle partilerimiz kapanıyor. Hiçbir dönem rahat bir çalışma yürütmedik. Tabi dezavantajdır. Ama halkımız artık bu konuda çok tecrübelidir. Annelerimiz geçmişte iple sıralamadaki yerimizi buluyordu. Örgütlülüğümüzün artması, dijital medyanın yaygınlaşması dezavantajlarımızı ortadan kaldırıyor” dedi.

Birlikte başaracağız

Sêrt’te dokunduğun her aileden birinin mücadele yaşamını yitirdiği, tutuklandığı ya da göç ettirildiği yoksul emekçi bir kent olduğunun altını çizen Bakırhan, “Bu kentte Araplarla birlikte yaşayacağımızı bilen, bütün stratejisi de bu olan bir siyasi gelenekten geliyoruz. Birlikte yaşayacağız ve birlikte başaracağız. Halkın iradesine atılan kayyum ile kesintiye uğrayan süreci yeniden birlikte Sêrt halkları ile öreceğiz” diye konuştu

Bizde mücadele bitmez

Sêrt’in Yeşil Sol Parti ikinci sıra adayı ise Sebahat Erdoğan Sarıtaş. 1988’de Sêrt’in Dihe (Eruh) ilçesinde doğan Sarıtaş, uzun yıllar kadın mücadelesinde aktif rol aldı. Yeşil Sol Parti’nin Türkiye’nin nefes aldığı bir parti olduğunun altını çizen Sarıtaş, Yeşil Sol’un Türkiye’de üçüncü yolun yegane seçeneği olduğunu söyledi. İktidarın bütün negatif argümanları ile sahada olduğunu belirten Sarıtaş, “Halktaki yaklaşım ve enerjiyi görüyoruz. İktidarda oyun bizde de mücadele bitmez. Türkiye’nin bütün kesimlerine sesleniyoruz; bu sadece bizi bağlayan bir seçim değil, herkesin geleceğini bağlayan bir seçimdir. Türkiye’nin geleceğini, ikinci yüzyılını beraber inşa edeceğimiz bir dönem olacaktır. Bütün alanlarda bir oy yetmez iki oyla çalışmamızı son ana kadar sürdüreceğiz” dedi.

Özgür basından mücadeleye

Yeşil Sol Parti’nin üçüncü sıra adayı ise uzun yıllar özgür basın geleneğinde gazetecilik yapan Abdullah Çetin, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem gazetesinde çalıştı. Özgür basının neferlerinden biri olan Çetin, uzun yıllar Sêrt’te ezilen halkın sesi oldu. İki defa cezaevine giren Çetin 25 yıldır demokratik siyaset içerisinde. Önemli bir eşikten geçtiklerini söyleyen Çetin, iktidarın 22 yıldır halklara umut vaat ettiklerini ancak bu umuda hiçbir zaman cevap olmadığını söyledi. Umuda cevap olmayan bir iktidarın giderek totaliterleştiğine dikkat çeken Çetin, “Bugün umudu taşıyan tek güç var. Yeşil Sol Parti, her kesimi temsil eden bir siyasi geleneğin sürdürücüsüdür. Herkesin sorunlarına el atacağız. Birinci hedefimiz Kürtler üzerindeki imha ve inkar politikaları ile Öcalan üzerindeki tecridi kırmak olacaktır” dedi.

Son seçimde ne olmuştu?

24 Haziran seçimlerinde Sêrt’te 182 bin 854 seçmenden 149 bin 357 seçmen oy kullandı. HDP’nin 78 bin 795 oy alarak iki vekil çıkardığı kentte AKP ise 58 bin 046 oy alarak bir vekil çıkarmıştı.

#Kürt #Arapların #hedefi #üç #vekil

EN SON EKLENENLER