Kurtulmuş’tan kontrollü darbe açıklaması: Darbecilere destektir

Birçok çevre tarafından kuşkuyla yaklaşılan 15 Temmuz başarısız darbe girişimine ilişkin konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Kontrollü darbe teşebbüsü lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir” savunmasında bulundu.

Bakan Kurulu toplantısı ardından açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kuşkuyla bakılan 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişimine ilişkin ifadelerde bulundu. CHP’nin de sık sık dile getirdiği “kontrollü darbe” açıklamasına dair konuşan Kurtulmuş, “Şimdi tabii ben henüz muhalefet şerhlerini okumadım. Bir kere kontrollü darbe teşebbüsü lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir” dedi.

Kurtulmuş, tepkisini şöyle sürdürdü: “El insaf, ortada şehitlerin bulunduğu, binlerce insanın tanklarla tehdit edildiği bir darbe teşebbüsüne ‘kontrollü darbe’ demek akla ziyan bir iştir. Türkiye’nin darbeler tarihinde karşılaşmış olduğunu en hain teşebbüstür bu. Yıllar süren bir hazırlığın sonunda ortaya konmuştur.

Şu tarafı tartışabiliriz, FETÖ ile daha iyi mücadele nasıl verilir. Kimin samimi iki cümlesi varsa onu dinlemeye hazırız. Ama kalkıp ‘kontrollü darbe’ demek milletimize karşı yapılmış bir haksızlıktır. Bu darbenin çok farklı ayakları olduğu açıktır. Bunların hepsinin üzerine gidiliyor, ortaya çıkması için çabalanıyor. Ümit ediyoruz ki bu davalar sulandırılmadan sonuna kadar gidilir. Siyasi ayağı da varsa ortaya konarak milletimizin önüne gidilir.”

‘IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ’

Kurtulmuş, Federe Kürdistan Yönetimi’nin “bağımsızlık” söylemlerini de gündemine alan Kurtulmuş, “Şimdi şunu ifade etmek isterim, biz bölgeyle ilgili görüşlerimizi çok net bir şekilde ifade ediyoruz. Birine bir şey konuşurken başka tarafta tam tersini söylemiyoruz. Sözlerimiz aynıdır, biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bölgesel yönetim, evet birtakım haklara sahiptir. Bizim çok yakın bir diyalog içinde çalıştığımızı da dünya biliyor.

Ama bunların yanında bizim temel tezimiz Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması. Böyle bir referandum, bölgede karışıklıkların daha fazla artmasından başka bir şeye yaramayacağını biliyoruz. O nedenle bu kararı bir kez daha gözden geçirmelerinin daha doğru bir yol olduğunu düşünüyoruz. Mevcut sorunlara daha fazla sorun ilave etmemek gerekiyor. Karşılıklı anlayışla herkesin siyasi çözüm etrafında buluşması gerekiyor.”

AİHM KARARI

Kurtulmuş, AİHM KHK ile ihraçları ilgilendiren kararına dair de şu değerlendirmede bulundu:

“AİHM’in verdiği karar, şu aşamada doğru bir karardır. Hatırlayacaksınız bu komisyonun kurulmasını kamuoyu ile paylaşırken bir ara kademe olarak tasarlanmış bir komisyondur. Gelinen noktada komisyon üyeleri belirlendi. Nerede çalışacağı belirlendi. Bu komisyon şimdi dosya dosya karar verecek. Bu araştırmaları sürdürecek personel alımıyla ilgili süreç de sürdürülüyor. Zannediyorum Temmuz ayı itibariyle dosya incelemelerine başlayacaklar. Mağdur olduğu iddiasında bulunan herkesin artık başvuracağı bir merkez var.”

KATAR KRİZİ

Katar krizine dair de Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şunları söyledi: “Şimdi Katar meselesi, değerli arkadaşlar. Bölgede bu kadar çok sorun varken ve özellikle bölgede bir mezhep çatışmasının körüklenmeye başlandığı görülürken, Körfez ülkeleri gibi kültürel olarak benzer ülkelerin gerçekten samimiyet ile gayret göstermeleri gerekir.

Krizin ilk çıktığı anda yüksek perdeden sözler söylemek kolaydır. Onun için Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, ilk andan itibaren bir mekik diplomasisi yaptık. Hükümetimiz, Dışişleri Bakanlığımız, bütün gücümüzle üzerimize düşen gayreti yerine getiriyoruz.

Bütün ülkelere de aynısını tavsiye ediyoruz. Ümit ediyoruz ki, sayın Cumhurbaşkanımız Ramazan ayı içerisinde dedi, en kısa sürede bu sorun geride bırakılmış olur.”

EN SON EKLENENLER