Meclis’te çok dilli selamlama gerginliği

Yeşil Sol Parti’li Beritan Güneş Arpça ve Kürtçe dahil 5 dilde selamlama yaptı. Selamlamaya tepki gösteren İYİP’li Dervişoğlu ‘şerh’ kelimesini kullanınca Önder ‘kurduğunuz cümlelerde Arapça ifadeler var’ dedi

AKP’nin Meclis’e sunduğu Torba Kanun Teklifi’ne dair Genel Kurul’da söz alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti ) Mêrdîn Milletvekilli Beritan Güneş, Mêrdîn halkına Kürtçe, Süryanice, Arapça, Zazaca, dahil 5 dilde teşekkür etti. Ancak AKP, MHP ve İYİ Parti sıralarından Meclis Başkanlığı’nı sürdüren Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den Güneş’e müdahale edilmesine dair sesler geldi. Bu sırada Güneş’in sözü yarıda kesildi.

Çok dilli selamlama

Müdahale talebinde bulunanlara seslenen Önder, Güneş’in Mêrdîn halkının çeşitliğine dikkat çektiğini ve anlaşılmayan bir durumun olmadığını söyleyerek, tepki gösterdi. Bu sırada Önder’in sözü de “öz tüzük var” şeklinde ifadeler ile kesildi.  Önder, “İç tüzük var ve ben de en az sizin kadar biliyorum” diyerek, konuşmasını sürdürdü. Önder, “Çanakkale’de yana yana hayatını veren insanlar bunlar. O gün orayı işgal eden İngilizlere, Fransızlara karşı. Bu ülkede İngilizce, Fransızca şimdi resmi dil, eğitim dil oluyor. Burada bir selamlamaya benim müdahale etmemi istiyorsunuz” dedi. Bu sırada Meclis’ten alkış yükseldi. Önder, “Buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum” dedi.

Önder’den İYİP’li vekile yanıt

Güneş’in sözleri ardından söz alan İYİ Parti Müsavat Dervişoğlu, Güneş’in Kürtçe dahil diğer diller ile yaptığı selamlamanın iç tüzüğe aykırı olduğunu ileri sürdü ve Türkçe dışında bir dil ile konuşulmaması gerektiğini savundu. Buna karşı Meclis Başkanı Sırrı Süreyya Önder’e de tepki gösterildi. Bunun üzerine Önder, “Sayın Dervişoğlu, dedi ki; ‘burada bir şey şerh ediliyor. Ben Arapça bilmiyorum’ Şerh etmek Arapça’dır. Türkçe ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.  Arapça konuştunuz. Bakın ‘burası bana müdahale edin’ diyor. Müdahale de Arapça’dır. Vekil de Arapça bir selam vermiş. Buraya girersek çıkamayız” diyerek, birleşime on dakika ara verdi.

ANKARA

#Mecliste #çok #dilli #selamlama #gerginliği

EN SON EKLENENLER