Meclis’te Kürt gazeteciler tartışması: Aranan keleş bulunamadı

AKP’li Murat Alparslan’ın Kürt gazetecilerin çantalarında ‘keleş’ taşıdığını ileri sürmesi ardından söz alan Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Oluç, yargılanan gazetecilerin tahliye edildiğini belirterek, ‘Aranan keleş bulanamadı’ dedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti), Amed’de gözaltına alınıp tutuklanan ve 13 ay sonra hakim karşısına çıkarılan 15 gazeteciye ilişkin Meclis’e verdiği araştırma önergesi görüşüldü. Yeşil Sol Parti grubu adına Şirnex Milletvekilli Ayşegül Doğan söz aldı.

Konuşmasında Amed’de gözaltına alınıp tutuklanan 15 gazeteciye dikkari çeken Doğan, hazırlanan bir kitaba işaret ederek, bu kitap kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Ömer Çelik’e soru gönderdiğini ve Çelik’in kısa bir yanıtla hikayesini anlattığı bilgisini paylaştı. Doğan, Çelik’in verdiği yanıtı Genel Kurul’da okudu.

‘Süreç bitince terörist oldum’

Çelik’in hikayesi şöyle: “Son yıllarda yaşananların tümü aslında 100’üncü yılına giren cumhuriyetin panoraması gibi. Kendi hikâyemden yola çıkarak son on yıla dair bir örnek vermek gerekirse, 2011 yılında AKP iktidarının onayıyla, Gülen cemaatinin kontrolündeki emniyet-yargı eliyle suç kapsamına sokulan haberlerimden dolayı örgüt üyeliği iddiasıyla yargılandığım KCK basın davasından bir buçuk yıl tutuklu kaldım. Hakkımızda fezleke hazırlayan polisler, bizleri yargılayan hâkimlerin bir kısmı bugün cezaevindeler ama davamız on bir yıldır sonuçlanmadı. O davada beni gazeteci olarak kabul etmeyen devlet, çözüm sürecinde bana sarı basın kartı verdi. Süreç iktidarın hesaplarıyla örtüşmeyip akamete uğratılınca sarı basın kartım iptal edilip devletin gözünde yeniden terörist oldum.”

Çelik’in çalıştığı kurumun kapısına Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kilit vurulduğunu, 3 kez gözaltına alındığını ve tutuklandığını belirten Doğan, hakkında ise en az 10 soruşturma açıldığını 4’ünün ise yargılamaya dönüştüğünü aktardı.

CHP’den AKP’ye ‘hayal görüyorsunuz’ tepkisi

Konuya dair söz alan CHP’li Onur Konuralp’ın ardından söz alan AKP’li Murat Alparslan, “Tutuklu Gazeteciler” tabirinden rahatsız oldu. Alparslan, AKP’nin inkar, ret ve asimilasyona karşı olduğunu ve her türlü özgürlüğün önündeki engelleri kaldırdığını iddia etmesi üzerine CHP Mereş Milletvekil Ali Öztunç, “Hayal görüyorsun, hayal” diyerek, tepkisini dile getirdi.

‘Keleş’ iddiası

AKP’li Alparslan, gazetecilerin sunum ve program yaptığı televizyonların PKK ve KCK’nin propagandasını yaptığını ve eylemleri meşrulaştırdığını ve bu nedenle mahkemeler tarafından erişime engellendiğini ileri sürdü. Bu nedenle soruşturmanın açıldığını öne süren Alparslan, “Bugün Kürt medyası üzerinde birtakım baskıların olduğunu ifade eden arkadaşımız, dün ve bugün yapılan savunmalarda sanıkların Kürtçe savunma yaptığını da söylemesini arzu ederdik. Hülasa hiçbir basın mensubu kendi görevini yapıyor olmaktan dolayı içeride tutuklu değildir. Biz bugün ‘tutuklu gazeteci’ diye ifade edilen pek çok kişinin sırt çantasında fotoğraf makinesi yerine keleş çıktı” iddialarında bulundu.

‘Gazetecilere haberleri soruldu’

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’li Alparslan’ın sözleri nedeniyle “sataşmadan” söz talebinde bulundu. Söz alıp, AKP’li vekile tepki gösteren Oluç, gazetecilerin gözaltına alındığı esnada savcılıkta savcının sorduğu soru ve gazetecilerin verdiği yanıtlara dikkat çekerek, “Sorguda gazetecilere yaptıkları haberlere ilişkin sorular soruldu. Bunun için söylüyoruz; yaptıkları iş nedeniyle tutuklandılar. Başka bir soru yok. Yaptıkları iş gazeteciliktir ve gazetecilik dolasıyla tutuklanıyorlar. Ya bunlar hepsi tesadüfen Kürt gazeteciler. Mesele Kürt gazeteciler neden tutuklanıyor? Kürtler neden cezaevine atılıyor? Budur. Cezaevine atıldıktan sonra mahkemede savunma yapmak zorunda kaldıktan sonra bunu hangi dil ile yaptığı övünülecek bir şey değil” dedi.

Önerge, konuşmaların ardından oylamaya sunuldu. Önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. CHP’nin vergi adaletinin sağlanması için verdiği önergenin görüşüldüğü sırada tekrardan söz alan Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’li Alparslan’ın “keleş” iddiasını anımsattı ve gazetecilerin yargılandığı davanın duruşmasının sona erdiğine işaret ederek, “Aranan keleş bulunamadı, gazetecilerin tümü tahliye edildi” dedi.

ANKARA

#Mecliste #Kürt #gazeteciler #tartışması #Aranan #keleş #bulunamadı

EN SON EKLENENLER