Mersin’de 3 kesin, hedef 4

‘Erdoğan gidecek’ algısının hakim olduğu ve bunun aksinin yaşanmayacağının ifade edildiği Mersin’de Yeşil Sol Parti’ye ise yoğun bir ilgi var. 3 vekilin kesin olduğunu ifade eden Yeşil Sol Partililer, hedeflerinin en az 4 olduğunu söylüyor

Ferhat Çelik / Sadık Topaloğlu

Türkiye’deki demokrasinin “turnusol kağıdı” olarak görülen HDP’nin geldiği gelenek tüm baskılara rağmen direniş ile dolu. HDP hakkında açılan ve iktidar tarafından “Demoklesin kılıcı” misali kullanılan kapatma davasına karşı verilen direniş ise bunlardan sadece biri. Seçimde saf dışı bırakılma durumuna karşı HDP, Yeşil Sol Parti ile seçime girme kararı alarak, tüm hesapları bir kez daha bozdu. Bu karar tüm anketlerde “en politik seçmen” olarak gösterilen HDP kitlesi tarafından hızlıca kabul görülüp müthiş bir sinerji yaratırken, halklar, inançlar ve ötekileştirilenler açısından da umut kaynağı oldu. Nitekim Yeşil Sol Parti’nin YSK’ye verdiği aday listesinde tüm bu renkleri görmek mümkün. 11 Nisan’da Ankara’da yapılan aday tanıtım lansmanının heyecanı adaylar henüz çalışma bölgelerine varmadan halkta karşılığını buldu. Bu kentlerden bir de “Halkların bahçesi” olarak tanımlanan Mersin’di.

28 bin genç seçmen

YSK verilerine göre Mersin’de 24 Haziran 2018 seçimlerinde 1 milyon 304 bin seçmen bulunuyordu. Seçime katılma oranı ise yüzde 88.25 oldu. Yüzde 16.9 oran ile kentin 3. partisi olan HDP, 192 bin 550 oy alıp 2 vekil çıkardı. 3. vekil kurulan ittifaklar nedeniyle çok az bir farkla kaybedildi. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için kentteki seçmen sayısı 1 milyon 381 bin olarak belirlendi. Kentte 18 yaşına giren 28 bin genç seçimde oy kullanabilecek. Bu durum Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime giren HDP’nin oy oranında bu sefer ciddi bir artışa neden olacağı ve çok az bir farkla kentte kaybedilen 3. vekilin çıkarılacağı ifade ediliyor.

Yeşil Sol’un çıtası yükseliyor

Seçim maratonunun yeni başladığı kentte, CHP ve AKP-MHP kanadından henüz bir kıpırdama yaşanmazken, Yeşil Sol Parti ise uzun bir süredir görünür olmasa da ev ziyaretlerine başlamış durumda. Yine Türkiye’nin uzun bir süredir içinde bulunduğu ekonomik kriz ve iktidarın savaş politikaları da seçmen üzerinde ciddi bir etki yaratırken, Silifke’de bulunan Tisan Adası’nın ranta açılması ve taş ocaklarına teslim edilen kentteki ekolojik yıkım ile kanayan yara konumunda olan Akkuyu Nükleer Santral, 14 Mayıs’taki seçim haritasını netleştirecek olan temel başlıklar arasında duruyor. Bu duruma karşı ciddi çözümler sunan Yeşil Sol Parti’nin çıtası ise hiç olmadığı kadar dikey yönde seyrediyor.

Verecek cevapları yok

Seçimin nabzını tutmak için geldiğimiz kentte, tüm bu sorunlar herkes tarafından bir çırpıda sayılırken, hesap günü olarak ise 14 Mayıs işaret ediliyor. Tüm partililerin seçmenlerinin bir araya geldiği kıraathanelere yönümüzü veriyoruz. Buralarda konuşulan tek gündem ise seçimler. Yeşil Sol Parti ve CHP seçmenleri kime oy vereceklerini açık bir şekilde ifade ederken, AKP ve MHP seçmeninin daha çok suskun kalması ise dikkat çekiyor. Bu durumu anlamak için konuştuğumuz kıraathane sahipleri ise şunu ifade ediyor: “Ne söyleyecekler, sizce konuşacak yüzleri mi var? Cevap veremedikleri ve partilerini savunamadıkları için susmayı tercih ediyorlar.” “Peki AKP-MHP’den kopan seçmenler oldu mu?” diye sorduğumuzda ise “Sayamayacağın kadar çok” cevabını alıyoruz.

Tek endişe seçim güvenliği

“Erdoğan bu sefer gidecek” algısının hakim olduğu ve hiç kimsenin bu konuda tereddüdünün olmadığı kentte, halkın tek korkusu ise seçim güvenliği. Bu konuda siyasi partilere seslenen halk, sandık güvenliğinin en üst düzeye çıkarılmasını ve her sandıkta en az bir avukatın bulundurulması gerektiğini ifade ediyor. Partilerin bunu sağlaması durumunda geriye kalan işin kendilerine ait olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyorlar.

‘Nöro-ekonomi’ tepkisi

Yeşil Sol Parti dışındaki diğer partilerin gösterdiği adaylar hakkında memnuniyetsizliğin açık bir şekilde dile getirildiği kentte, “Nöro-ekonomi” sözleri ile skeçlere konu olan Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin AKP listesinde aday gösterilmesi de tepkilerin kaynağı oldu.

‘Ceket koysa yine veririz’

Kıraathaneleri geride bırakıp yönümüzü bu sefer Akdeniz ilçesine veriyoruz. Halkın büyük çoğunluğunun Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğini ifade ettiği ilçede, esnaflar ile oturuyoruz. Adaylara ilişkin “Memnuniyetsizliğiniz var mı?” sorusuna verdikleri cevap ise seçmenin politik kimliğini bir kez daha ortaya koymaya yetiyor. “Bizim için esas olan birey değil partidir” diyerek şu cevabı veriyor: “Partimiz ceket dahi oraya koysa, ona oy vereceksiniz dese biz gider ona oy veririz. Elbette tüm arkadaşlarımız kıymetli. Birçok arkadaşımız başvuru yapmış olabilir, ama bu sefer mücadele bayrağını partimizin seçtiği bu isimler ile yürüteceğiz.”

Mersin’de Yeşil Sol’un 3 vekili kesinlikle kazanacağının altını her seferinde çizen yurttaşlar, hedeflerinin ise 4 olduğunu belirtti. Bunun nasıl mümkün olduğunu ise şu sözler ile aktardı: “1999 seçimlerinde Mersin Büyükşehir’i aldık. Şunu unutmamak gerekir ki biz Kürtler bir olduğumuzda bunu yine başarırız. Onun için bu seçimde 3 kesin olmak üzere 4 vekil çıkaracağımıza inanıyoruz.”

‘Erdoğan’ın fişi çekildi’

Ziyaretlerimizi sürdürmeye devam ederken, halkın her seferinde “Erdoğan gidecek” demesi dikkatimizi çekti. “Peki ya gitmez ise” diye sorduğumuzda, “Erdoğan kesinlikle kazanmayacak” diye ekliyor. Bunun dayanağını ise şu sözler ile açıklıyorlar: “Bunun birçok nedeni var elbette. Savaş politikası, ekonomik kriz, yolsuzluk bir çırpıda sayabileceğimiz şeyler. Yakın tarihe bakmak bile yeterli olur. 6 Şubat’ta deprem oldu. Bu iktidar halkı yalnız bıraktı. Depremin merkez üssüne uzak olsak da burada da çok yoğun bir şekilde hissedildi. Bizler kaç gün dışarıda sabahlamak durumunda kaldık. Deprem bölgesinden kentimize gelen insanlar neler yaşadığı herkesin malumu. 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi, bunların birçoğu da yardımların gitmemesinden kaynaklanıyor. Onun için Erdoğan kesinlikle kazanmayacak. Erdoğan’ın fişi depremde çekildi.”

Gençler ‘Yeşil Sol’ diyor

Genç işsizlik oranının yüksek olduğu kentte, gençler 14 Mayıs seçimlerinde belirleyici olacak. 18 yaşına girmiş genç seçmenlerin büyük çoğunluğu ise Yeşil Sol’u destekliyor. Bu yılki Newroz’a yoğun genç kesimin katılması bunun göstergelerinden biri olurken, bunun yansımasını büro açılışlarında da görmek mümkün. Artık gelecek kaygısı olmadan yaşamak istediklerini belirten gençlerin Yeşil Sol Parti’ye önerisi ise “Gençler ekonomik kaygı, gelecek kaygısı ve daha birçok etkenden dolayı çok kararsız. Gençler artık bu kaygılardan kurtulmak istiyor. Bu süreçte gençlere kim ne kadar dokunursa ve bu konularda ikna ederse gençler onlara oy verir” oldu.

Seçim için tam tempo

Gençler ve daha birçok kesimin oylarına talip olan ve bu konuda ciddi bir programa sahip olan Yeşil Sol Parti’nin adayları ise gittiği her yerde büyük bir coşku ve heyecan ile karşılanıyor. Seçim temposunu hızlandıran adaylar ise ev ev, mahalle mahalle gezip halkın sorunlarını dinleyerek, çözüm vaatlerini açıklıyor. Halkın “mahalle mahalle gezip insanları ikna etmesi lazım” önerilerine kulak veren Yeşil Sol’u önümüzdeki günlerde kentin her köşesinde görmek mümkün.

#Mersinde #kesin #hedef

EN SON EKLENENLER