NİSAN ASLINDA HAZİRAN’DIR

Referandum öncesinde AKP, bütün kaynaklarını seferber ederek bir tehdit kampanyası yürütürken, demokrasi güçleri Gezi ruhuyla iktidara yeni bir 7 Haziran cevabı vermeye hazırlanıyor. HDP Milletvekili Önder, ‘Hayır çıkacak. 7 Haziran havasını teneffüs ediyoruz’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, referanduma ilişkin değerlendirmede bulundu. Partisinin referandum tutumunun net olduğunu söyleyen Önder, “Bütün bileşenlerimizle ‘hayır’ı örgütlemek üzere seferber olacağız” dedi. “Hayır” diyenlerin bin tane gerekçesi olduğunu söyleyen Önder, “Evet’ diyenlerin tek gerekçesi mutlak iktidar. Binali Yıldırım bir ‘evet’ tanımı yaptı. Uzay mekiği kullanma kılavuzu gibi bir şey. Karmaşık, anlaşılmıyor. Ama ‘hayır’ diyenlerden yola çıkarsak Kürdün buna ‘evet’ demesi için bir sebep var mı? 3-5 kenti haritadan silinmiş, cenazesi günlerce sokakta kalmış, bütün tarihi, ulusal kimlik değerleri tarumar edilmiş, seçilmiş iradesi gasp edilmiş, yerine devlet memurları getirilmiş. Kürt baktığı zaman bunların yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Kürt niye ‘evet’ desin? Aleviler kendi inancını küfür niyetine kullanan bir zihniyetten rahmet bekleyebilir mi, kadın, gençlik niye ‘evet’ desin” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin “hayır” cephesini “HDP ile birliktesiniz” diyerek hep bir ağızdan hedef göstermesine tepki gösteren Önder, “Sol, sosyal demokrat olduğunu vehmeden birçok çevre, Kürtler olmazsa biz bu ‘hayır’ı daha net örgütleriz diyorlar. Bu, Kürdü bir nefret objesi olarak görmekten kaynaklanıyor. Hükümetin başlattığı algı operasyonun seline, girdabına kapılmaktan başka bir şey değil bu” diye konuştu. CHP’li bazı isimlerin kendisine, “Sen desen ki biz başkanlık sistemini İmralı’da konuştuk o zaman bu geçmez” dediğini de söyleyen Önder, “Kürdün evi başına yıkılmış, şehirleri talan edilmiş, yatak odalarına girilmiş, binbir türlü hakaretin hedefi haline getirilmiş, işinden aşından olmuş, cenazesi günlerce sokakta kalmış. Nefesini tutmuş bununla hesaplaşabileceği günü bekliyor. O da aha bugündür. Siz şimdi 6 milyon belirgin net insanın kafasını karıştırıyorsunuz, bu seçmenden olduğunuz zaman bu referandumu yüzde 70’le alır götürürler. Bunu söyleyenlerde mercimek habbesi kadar akıl var mı?” diye sordu.

7 Haziran’ı teneffüs ediyoruz

Önder, “Bizim halen ulaşamadığımız AKP ile güvende olduğu yanılsamasını yaşayan iki kesim var. Biz çalışmaya başladık, bizimle gözükmenin bile işinden aşından olma gerekçesi yapıldığı bu dönemde yoğun bir halk buluşmaları koyduk önümüze” dedi. Halkın referandumu demokratik bir hesaplaşma fırsatı ve zemini olarak gördüğünü ifade eden Önder, “Çok geniş bir katılım var bu çalışmalara. Propaganda olsun diye söylemiyorum ama benim gördüğüm şudur: Birçok alanda 7 Haziran havasını teneffüs ediyoruz” ifadesini kullandı.

‘Hayır’ çıkacağından eminiz

“Milliyetçilik ve savaş adına ne gerekiyorsa denendi” diyen Önder, “Hayır’ denilmesi bütün bu denemelere hayır anlamına gelecek. Biz ‘Hayır’ çıkacağından eminiz. Bugün önemli bir komisyonumuz 17 Nisan projeksiyonu ile meşguller. ‘Hayır’ın bir sonraki gününü nasıl örgütlememiz gerektiğini, hem yol gösterici olmak, hem demokratik siyaseti örgütlemek ve buna öncülük yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Kenan Kırkaya – Salman Gozelyuz / Ankara – dihaber

EN SON EKLENENLER