ÖHD’den HDP hesaplarının bloke edilmesine tepki

AYM tarafından HDP hesaplarına bloke konulmasına tepki gösteren ÖHD Amed Şubesi açıklamalarında bu durumun ‘Denenmişi bir daha bir denemek hukuken de siyaseten de Kürtlere ve muhalif kesimlere duyulan ayrımcılığın da göstergesidir’ dedi

Anayasa Mahkemesi tarafından (AYM) HDP’nin hesaplarına bloke koymasına ilişkin tepkiler sürüyor. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi de dernek binasında yaptığı açıklama ile bu durumun “ayrımcılık” olduğunu belirtti.
Şube adına açılama yapan ÖHD Amed Şubesi Eşbaşkanı avukat Özüm Vurgun, AYM, HDP’nin kapatılmasına dönük iddianamede talep edilen aynı tedbir kararını yerinde gerekçelerle reddettiğini belirterek, aynı konuda, 13 Aralık 2022 tarihinde yeniden talepte bulunulduğunda ise “İkinci defa aynı talepte bulunulabilmesi için yeni ve somut bir delilin sunulması” gerekliliğini hatırlattığını belirtti.

Hukuki gerekçeden yoksun

“Hukuki gerekçeden yoksun ve HDP’ye tedbir talebine ilişkin savunma hakkı verilmeden alınan bu tedbir kararı açıkça Anayasa’ya aykırıdır. Hazine yardımı siyasi partiler için bir hak ve ayrıca çalışmalarda hayati bir öneme sahiptir. Bu karar, Anayasa’daki açık hükümler göz ardı edilerek, hukuka aykırı bir şekilde davanın esasına etki edecek bir karardır” diye Vurgun, Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğunun şart olduğunu belirtti.

Vurgun, ayrıca Anayasa’nın madde 149/3 uyarınca üçte iki oy çokluğu ile verilebilecek bir kararın Anayasa Mahkemesi’nin 8 kabul 7 karşı oy ile oy çokluğu ile verildiğini ve bu nedenle kararın usul hükümleri yönüyle Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Bu kararla toplumsal güven sağlanamaz

“HDP’nin Hazine yardımını keserek yasama faaliyetine aktif olarak katılımını, seçim öncesi demokratik seçime katılımının engellemesi hedeflenmektedir. Bu şekilde toplumun temsilcileri olan vekillerin de görevlerini yapmasını engellenmektedir. Bu durum da diğer siyasi partilerin lehine sonuçların doğmasına sebebiyet verir. Denenmişi bir daha bir denemek hukuken de siyaseten de Kürtlere ve muhalif kesimlere duyulan ayrımcılığın da göstergesidir” diyen Vurgun, “Toplumsal düzenin sağlanması siyaset ve toplumsal uzlaşma ile olur. Bu uzlaşma hukuk kuralları ile güvence altına alınır. Bu kararla hukuki güvencenin olmadığı ve toplumsal düzenin sağlanamayacağı açıktır” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

AMED

#ÖHDden #HDP #hesaplarının #bloke #edilmesine #tepki

EN SON EKLENENLER