Oluç: Efrîn’de ÖSO eliyle Kürtlere karşı savaş suçu işleniyor

Efrîn’de savaş suçlarının işlendiğini ve bu suçların BM’nin raporunda yer aldığını paylaşan Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, BM’ye yargılama çağrısında bulundu

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Kürt kenti Efrîn’e yönelik yağmayı Meclis gündemine taşıdı.

Meclis Genel Kurulu’nda yağmaya dikkat çeken Oluç, bu yağmanın Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında da yer aldığını kaydetti.

Özellikle Türkiye’nin kontrolünde bulunan bölgelerde savaş ve insanlığa karşı suçların işlendiğine işaret eden Oluç, BM İnsan Hakları Konseyi’nin (İHK) 53’üncü Olağan Oturumu kapsamında Cenevre’de yapılan toplantıdaki rapora dikkat çekti ve Efrîn’de ÖSO eliyle Kürt halkına karşı savaş suçlarının işlendiğini söyledi.

BM raprunda yazıyor

Oluç, “Buradaki Kürt nüfusu göç ettirildi, bunu konuştuk defalarca, yerlerine çeteler yerleştirildi, kalan Kürt nüfusu da her gün ÖSO’nun insanlık dışı muamelesiyle karşı karşıya kalıyor. Kürtlere ve Kürt nüfusa dair, Kürtçeye dair ne varsa saldırıp yok etmeye çalışan bir anlayışla, bir çete anlayışıyla karşı karşıyayız. Kürtçe tabelalar değiştiriliyor, yer isimleri değiştiriliyor, Kürtçe eğitim de yasaklanıyor. Kürtlerin evlerine, mallarına el koyan bir çete zihniyetiyle karşı karşıyayız. Eşyalar yağmalanıyor, sistematik olarak insanlık suçları işleniyor. Nerede yazıyor bütün bu söylediklerim? Birleşmiş Milletlerin raporunda, açıkladığı raporunda yazıyor” diye konuştu.

‘Yargılayın’ çağrısı

Raporda yer alan detayları paylaşan Oluç, raporda ÖSO’nun yaptığı işkence, kötü muamele, rehin alma ve cinsel şiddet yanı sıra zorla kaybetme eylemlerinin de yer aldığını dile getirdi. Bölgeden Kürtlerin “temizlenmek” istendiğini ifade eden Oluç, “Birleşmiş Milletlere çağrımız çok açıktır. Bu insanlık dışı suçları sadece raporlarınızda belirtmekle kalmayın, aynı zamanda etnik temizlik yapmak isteyen, demografik yapıyı değiştirmek isteyen bu anlayışın da yargılanmasını sağlamak uluslararası alanda gerçekten çok önemli bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Efrîn’de kimsenin can ve mal güvenliğinin olmadığını dile getiren Oluç, “Bütün bunları konuşurken hani Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü var; açıklamış, dünyanın barış düzeyini değerlendirmiş tek tek ülkeleri ele alarak. Küresel Barış Endeksi’nde 163 ülke arasında Türkiye 147’nci sırada yer almış. Yani tabii ki böyle baktığımızda da aslında iktidarın bölge açısından barış nedeniyle gereken adımları atmadığını; tam tersine, bu konuda her türlü savaş adımının bir parçası olmaya devam ettiğini de vurgulamak istiyoruz” diye kaydetti.

ANKARA

#Oluç #Efrînde #ÖSO #eliyle #Kürtlere #karşı #savaş #suçu #işleniyor

EN SON EKLENENLER