Önder: Barışı toplumsal talep haline getirmemiz gerekiyor

‘Seçim ve Demokrasi’ söyleşisinde konuşan Önder devletin ülkeyi idare etmek için daima bir düşman algısına gerek duyduğunu ve birçok kesimi düşman olarak gördüğünü söyleyerek, ‘Biz bunu kıracağız. Sözümüz senettir demiyorum, pratiğimiz senet’ dedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), milletvekilia adayı Sırrı Süreyya Önder’in katılımıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda “Seçim ve Demokrasi” konulu söyleşi yapıldı.

Adana’nın daha önce tarım kenti olduğu için yoğun göç aldığını ve Kürt emekçilerin zor şartlarda yaşamlarını idame ettiğine işaret eden Önder, bereketli Çukurova topraklarında giderlerin artık ürünü karşılayamadığını değindi. Adana’nın büyük bir köy haline getirildiğini aktaran Önder, Özgür ve demokratik bir ortamın olmayışı nedeni ile halkın karar süreçlerine katılamadığını ve çözüm üretemediğini belirtti. Önder teşhisi koyduklarını ve çözümün kendilerinde olduğuna vurguda bulundu.

‘Sözümüz senettir demiyorum, pratiğimiz senet’

İkinci yüzyılın da heba edilmemesi gerektiğini dile getiren Önder, devletin bu ülkeyi idare etmek için daima bir düşman algısına gerek duyduğunu, başta Kürtler olmak üzere Alevileri, sol-sosyalistleri ve kadınları düşman olarak gördüğünü kaydetti. Önder devamla şöyle konuştu: “Biz bunu kıracağız. Sözümüz senettir demiyorum, pratiğimiz senet. Biz Bu ülkenin bütün renklerini, bütün dillerini, bütün kültürlerini kendi partimizle yana eşit olarak ve kendileri kadar siyaset alanına dönüştürülmüş olduğumuz bir partiyiz. Mardin’den bir örnek vereyim, sağdan sola, soldan sağa çarp, topla, böl; 500 Süryani ya kalmıştır ya da kalmamıştır. Ama bizim her dönem Mardin’den bir Süryani vekil temsiliyetimiz vardır. Bunu önemsiyoruz. Bu ancak tanış olunca dokununca yan yana durunca bu mesele bir çözüm yoluna girebilir. Yurttaşların kendini eşit hissettiği bir ülke lazım. Bu tek adam rejiminden kurtulmak lazım.”

Kilit parti

“Bir ülkede demokrasi yoksa mevki, makam ve servetin bir manası olmaz” diyen Önder, bir oy Yeşil Sol Parti’ye bir oy da Kemal Kılıçdaroğlu’na istedi. Yeşil Sol Parti’nin kilit rolde olduğunu aktaran Önder, Adana’dan 4 vekil, genelde ise 105 milletvekili çıkaracaklarını söyledi.

‘Barıştan korkuyorlar’

Önder, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı. Dinleyicilerden biri Önder’in daha önce sarf ettiği “Bu ülkede barıştan korkanlar var” sözlerini hatırlatarak, bu ülkeye barışın nasıl geleceğini sordu. Önder, “Barışı toplumsal talep haline getirmemiz gerekiyor” diyerek yanıt verdi. İmralı tecridine ve çözüm sürecine dair soru soran bir dinleyiciye ise Önder, “Bu mesele çözülecek. Sonuna kadar sürmüş bir savaş ve çatışma yok. Bu sadece geriye onarılmaz acılar bırakıyor. Bunun süresi kadar uzarsa çatışmayla geçinilen bir gün barışı belki bir yıl geriye atıyor. Barış bu kadar kriminalize edilmemeli. Muhalefetin yaygın bir yanlışı var. Bütün çözüm sürecini bir suç süreci olarak görüyor. Görüşmeden bir mesele nasıl halledilecek” sözleriyle cevap verdi.

HABER MERKEZİ

#Önder #Barışı #toplumsal #talep #haline #getirmemiz #gerekiyor

EN SON EKLENENLER