Oy verme çağrısı: İnatçı bir halk duruşu sergileyeceğiz

Yeşil Sol Parti 3’üncü bölge milletvekili adayı İlknur Birol, inatçı bir halk duruşu sergileyeceklerini söyleyerek herkesi oy kullanmaya çağırdı

Milyonlarca seçmenin sandıklara giderek oy kullanacağı ve seçimlerde önemli bir rol oynayacağı kentlerden biri de İstanbul. 30 bin 803 sandığın kurulacağı, 11 milyon 350 bin 969 seçmenin ise oy kullanacağı İstanbul’da, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) sandık güvenliği için uzun zaman önce çalışmalarına başladı. Kentin 13 ilçesi ile birlikte her okulda iki ve ikiden fazla Yeşil Sol Partili sandık görevlisi çalışma yürütecek. Bununla birlikte müşahitler, avukatlar ve sayısız gönüllüler de Yeşil Sol Parti ile görev alacak. Merkezi ve yerel mekanizmalar kuracak olan Yeşil Sol Parti, tüm bölgelerin akışını progromatik bir şekilde hazırlayarak takibini yapacak.

Yeşil Sol Parti’nin İstanbul 3’üncü bölge milletvekili adaylarından İlknur Birol ve Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan  yarın gerçekleşecek olan seçimlerdeki sandık güvenliğine dair JINNEWS’e konuştu.

‘Denetleyici bir organizasyon içindeyiz’

Partilerinin uzun zaman önce sandık güvenliğiyle ilgili çalışmalarına başladığının bilgisini veren Birol, “Sandık kurulu üyeliklerini HDP adına veremeyeceğimizin kararı alındığı andan itibaren bütün görevlilerimiz müşahit olarak sandıklara atandı” dedi. İstanbul’un 13 ilçesinde sandık kurulu üyelerinin yer aldığını belirten Birol, “Ama her okulda en az iki, ikiden çok olan okul sorumlumuz var. Mevzuatta, adı seçim mahalinde itiraza yetkili kişi olarak geçen belgeli, bir ihlal halinde resmen itiraz etmeye yetkili olan kişilerden söz ediyoruz. Bir okul ağımız var. Yani okul sorumlularımız ve sandıklarda görevli müşahit arkadaşlarımızdan oluşmuş ağımız var. Oy kullanmanın başladığı andan, oy kullanmanın biteceği ana kadar olan bütün zamanı bir ihlallerin tespiti, itirazların yapılması yani sağlıklı oy kullanmayı sağlayacak müdahalelerde son derece denetleyici ve müdahale edici bir organizasyon içindeyiz” sözlerini kullandı.

‘Sandık güvenliği mekanizmamızı kurduk’

Birol, seçim sonrasına dair de şunları kaydetti: “Saat 17.00’den sonra sandıklar açılıp oy sayımı gerçekleştikten sonra da seçim sonuç tutanaklı yani oyların sayımının güvenli şekilde yapılması, bu açıdan gözlenmesi bütün müşahitlerimizin görevi olacak. Hatta oy kullananlarımızın görevi olacak. Islak imzalı tutanaklar oluşturulduktan sonra da görevlilerimiz bunların merkezlere iletiminde bu denetleme ve gözleme devam edecek. Ve ıslak imzalı tutanaklar bizim kanalımıza akacak mutlaka. Orada ilçe ve il bazlı toparlandıktan sonra hızla genel merkezimizde kurulu düzeneğe aktarılacak. Genel merkezde de gelen bu ıslak imzalı tutanaklar karşılaştırılmalı, üçlü bir mekanizma kuruldu. Karşılaştırılacak ve en güvenli sonuçla kayda alınacak. Biz bunu bütün sürecin tamamlanıp yani itiraz süreçlerinden sonra çıkacak olan gerçek durum da ortaya çıktıktan sonra ilana kadar sürdüreceğimiz bir mekanizmayı kurduk.”

 ‘Kararlı ve örgütlüyüz’

AKP-MHP iktidarının tedirginlik ile topluma bir algı yaydığını söyleyen Birol, “Bu seçimlerde devletin olanaklarını kendi lehlerine kullanabileceklerine ilişkin bir algı var. Bunun birinci amacı seçmeni sandıktan uzak tutmaya yönelik. Biz buna yaklaşık bir, bir buçuk aydır devam eden seçim propagandası sürecinde müdahil olduk. Sandığa her koşulda en yüksek sayıda gitme, oyunu kullanma ve oyunu takip etme bilinciyle davranma propagandası yaptık. Parti olarak buna hazır olduğumuzu söyleyebilirim. İkincisi de, giren oyun doğru biçimde sandıktan çıkıp sayılması meselesinde de kararlı, inatçı bir halk duruşu sergileyeceğiz. Bu açıdan örgütlüyüz. Buna destek vermek isteyen bütün hukukçuları, avukatları ve yurttaşlarımızı da bizim bu çabamızı kuvvetlendirecek şekilde yanımızda yer almaya, müşahit olmaya, hukukçu olarak bu çalışmanın içinde yer almaya bir kere daha çağırıyoruz. Özellikle gençler başta olmak üzere her yaştan yurttaşa çağrı yapan Birol, “Herkes asla üşenmemeli ve hiçbir gerekçeye yaslanmadan yarın sandığa gidip oyunu kullanmalıdır. Partisini desteklemelidir” dedi.

‘Mecliste kilit ve anahtar pozisyonda olacağız’

Halkların, Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te güçlü bir vekil sayısı ile yer almasının önemini çok iyi bildiğini dile getiren Birol, “Bu denklemi yurttaş çok iyi biliyor. Yani bu 50+1 ile cumhurbaşkanlığı seçimi ve parlamentoda bir vekil çoğunluğunun önümüzdeki dönemde bir kanun yapmada, anayasa değişikliğinde ve olası çeşitli değişiklikler için atılacak adımlarda, halkın ‘seçimler bittikten sonra bizi de unuttu bu parlamento ve vekiller’ denilen duyguya yenik düşmemek için yapacakları şey Yeşil Sol’u desteklemektir. Çünkü biz kilit ve anahtar diye kodladığım bu pozisyonda, bu halkın çektiği bütün eziyetlerden, yoksulluktan, baskıdan, konuşamamaktan, düşüncesini ifade edememekten, özgürlük alanlarının kısıtlanmasından, özellikle kadınlar için bununla ilgili atılacak her adımda bizim daha önceki Meclis performansımız bellidir. Kuvvetli bulunduğumuz pozisyonu, halkın aleyhine atılacak hiçbir adıma müsaade etmeyecek şekilde büyük bir barikat olmak” olduğunu söyledi.

‘Oylar yeşil Sol’a’

“Türkiye’de bu zorbalık rejimi değişecek” diyen Birol, “Türkiye’de hepimizi insanlıktan çıkarmaya doğru hızla ilerleten bu ideolojik nefret iklimi değişecek. Daha başka bir iklimde, cumhuriyetin ikinci yüz yılında ve 21’inci yüz yılın eşiğinde bambaşka bir toplum, bambaşka bir ülke olmaya ve bir cennet ülke haline gelmek için kuvvetli adımları atma şansı elde edeceğiz. O yüzden oylar Yeşil Sol Parti’ye” sözleriyle seslendi. Yurttaşların seçim matematiğini iyi yaptığını paylaşan İlknur, “Bu toplumun belki de en çok matematik hesabı yaptığı yer seçimlerdir. Bazen bizi bile şaşırtan sonuçlar üretir. Bu matematiği iyi yapan her yurttaşımızın cumhurbaşkanlığında Sayın Kılıçdaroğlu’na evet oyu vermesi ve Yeşil Sol Parti’ye evet oyu verip bu değişim rüzgarının en önemli parçası haline gelmesi için çağrımızı bir kere daha yineliyorum. Oylar Yeşil Sol’a” çağrısını yaptı.

Seçim Gözlem Merkezi sandık güvenliği için hazır

Seçim çalışmalarının son saatlerde de hummalı şekilde sürdüğü Amed’de 14 Mayıs seçimleri için 3 bin 675 sandık kurulacak, 1 milyon 143 bin 887 seçmen oy kullanabilecek. Sandıkların korunması, güvenliği konusunda Kurdistan kentlerinde yaşanan kaygıya karşı hem yurttaşlar, hem sivil toplum örgütleri (STÖ) hem de siyasi partiler müşahitlik kampanyaları başlatarak sandık güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) müşahitlik çağrısına 4 binin üzerinde yurttaş karşılık verdi ve müşahit olarak sandıklarda görev alma başvurusu yaptı.

 ‘Süreç şeffaf yürütülmeli’

Kentteki 99 STÖ ise yine aynı amaçla Seçim Gözlem Merkezi kurduğunu deklare etti. Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nu oluşturan kurumlar, konuya dair geçtiğimiz günlerde yaptıkları yazılı açıklamada, “Seçmen iradesinin tam manasıyla tecelli etmesi için oy kullanma işleminin sağlıklı gerçekleşmesinin yanı sıra oy sayım işlemlerinin ve sonuçların hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde şeffaf yürütülmelidir. Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak bu sürecin sorumluluğunun farkında olarak oluşturduğumuz Seçim Gözlem Merkezi ile süreci yakından takip ettiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

‘Demokratik, adil bir seçim yürütülmeli’

Oluşturulan Seçim Gözlem Merkezi’ne dair Platform Sözcüsü ve Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, bilgi paylaştı. Demokratik ve adil bir sürecin yürütülmesi için taleplerini deklarasyonda belirten Turan, “Platformun bünyesinde olan kimi kurumlar tarafından bağımsız gözlem kurulları da oluşturulmuştu daha önce de. Böyle bir süreç işletilecek bu seçimde de. Seçim kampanya süreçleri de dahil olmak üzere olası hak ihlallerinde bunları gözlemleyip, bünyemizde bulunan avukat gönüllülerimizle ilgili kurumlara iletmeyi planlıyoruz” dedi. Gözlem Merkezi’nde gönüllülerin bulunacağını kaydeden Turan, “Temel talebimiz en temel hakkımız olan seçme ve seçilme hakkımızı kullanabilmek. Bu seçimlerin daha demokratik ve adil şekilde yürütülmesini talep ediyoruz” mesajını verdi.

HABER MERKEZİ

 

 

#verme #çağrısı #İnatçı #bir #halk #duruşu #sergileyeceğiz

EN SON EKLENENLER