Rant, çıkar ve yolsuzluk fezlekeleri bulunan AKP’lilere dokunulacak mı?

HDP’li milletvekillerinden sonra CHP’li Enis Berberoğlu’nun tutuklanması gözleri hakkında rüşvet, rant, yolsuzluk fezlekesi bulunan AKP’li isimlere çevirdi. AKP’li 27 milletvekili hakkında 50 fezleke bulunurken, “yargı” sürecinin bu isimler için işletilip işletilmeyeceği merak ediliyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları ile milletvekillerinin tutuklanmasının ardından CHP’li Enis Berberoğlu’nun da tutuklanması üzerine “Dokunulmazlıkların kaldırılması”na ilişkin Anayasa değişikliğinin 7 Haziran 2016’da yürürlüğe girmesinin ardından haklarında düzenleme kapsamına giren 511 fezlekeleri bulunan HDP’liler 4 Kasım 2016’da tutuklanmaya başlandı. Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve parti üyeliği düştüğü için görevi bırakmak zorunda kalan Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 HDP’li halen tutuklu. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ve CHP’li 57 milletvekili hakkında 211 fezleke bulunuyor. Her iki partiden 12 vekil tutuklanırken, haklarında yolsuzluk, rüşvet ve ranttan 50 fezleke bulunan 27 AKP’li vekile dokunulup dokunulmayacağı tartışma konusu oldu.

27 AKP’LİYE 50 FEZLEKE

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte 27 AKP’li milletvekili hakkında Meclis’e ulaşan 50 fezleke dosyası bulunuyordu.

HDP ve CHP’lilerin fezleke içerikleri özellikle havuz medyası tarafından sıklıkla haberleştirilirken, AKP’li isimlere ait dosyalar muhalefet partilerinden dahi gizleniyordu.

dihaber’in ulaştığı AKP’lilere ait fezlekeler ise, “rant ve yolsuzluğun yargılama dışında bırakıldığı”, “ifade özgürlüğünün ve siyasi parti faaliyetlerinin yargılandığı” bir döneme girildiğini gösteriyor.

EN FAZLA ‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA’

Aralarında 2 bakanın da bulunduğu fezleke sahibi 27 AKP’li hakkındaki iddialar, “çıkar, rant ve yolsuzluk” ağırlıkta olması dikkat çekiyor. AKP’li Manisa Milletvekili İsmail Aydın, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İstanbul Milletvekili ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Bayburt Milletvekili ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’nın “görevi kötüye kullanmak” gerekçesiyle fezlekeleri bulunuyor.

ŞAMİL TAYYAR EN FAZLA FEZLEKE SAHİBİ

AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar, hakkında en fazla fezleke hazırlananlardan. Tayyar’ın düzenleme kapsamına giren 10 ayrı fezlekesi bulunuyordu. “Kamu görevlisine basın yoluyla hakaret ve iftira”, “yargı görevini etkileme” ve “gizliliği ihlal” gibi gerekçelerle hakkında fezleke düzenlenen Tayyar’a en fazla “hakaret” gerekçesiyle fezleke hazırlandı.

TEŞEKKÜLÜ KAÇAKÇILIK DA DOSYALAR ARASINDA

İstanbul Milletvekili Metin Külünk hakkında “yaralama” ve “teşekkül halinde gümrük kaçakçılığı” gerekçesiyle iki ayrı fezleke bulunuyor.

AKP’li milletvekillerinden Ahmet Hamdi Çamlı’nın “mühür bozma”, Feyzullah Kıyıklık’ın “işyeri mevzuatına aykırı çalıştırmak”, Ziya Altunyaldız’ın “taşıt kanuna muhalefet” gibi çıkar amaçlı olarak giriştikleri durumlardan kaynaklı haklarında fezleke düzenlendi.

METİNER DOSYASINDAN ÇIKTI

Hakkında 5 ayrı fezleke düzenlenen İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner hakkındaki fezlekelerden birisinin içeriği dikkat çekiyor. Tutuklu bulunan HDP’liler hakkında sıklıkla yargılama konusu olan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” gerekçesiyle Metiner hakkında da 2 ayrı fezleke bulunuyor.
AKP’liler hakkında tamamı çıkar amaçlı yüz kızartıcı suçlardan oluşan bu fezlekelere dair şu ana kadar yargı sürecinin işletilip işletilmediği merak konusu iken, HDP’den sonra CHP’li vekillin de tutuklanması “rant dosyası bulunan AKP’lilere de dokunulacak mı?” sorusunu beraberinde getirdi.

EN SON EKLENENLER