Sancar Sêrt mitinginde konuştu: Erdoğan’ın hikayesi Siirt’te başladı, Siirt’te bitecek

Sêrt mitinginde binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ‘Kürt sorununa demokratik çözüm için Yeşil Sol Parti’nin Meclise en güçlü şekilde girmesi gerektiğini söylerken, Erdoğan’ın 20 yıl önce Sêrt’ten seçilmesine işaret ederek ‘Erdoğan’ın hikayesi Siirt’te başladı, Siirt’te bitecek’ diye vurguladı

Sêrt Merkez ilçesi Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Yeşiller Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) mitingi için binlerce yurttaş alana akın etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Êlih milletvekili Ayşe Acar Başaran, İnsan ve Özgürlük Partisi genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adayı Mehmet Kamaç, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) MYK üyesi Serhat Bozhan ve Yeşil Sol Parti Sêrt milletvekili adaylarının katılımı ile düzenlenen miting alanı Yeşil Sol Parti flamaları ile süslendi.

Yurttaşların doldurduğu miting alanında “Dîsa Sêrt Dîsa Serkeftin”, “İkinci tura bırakma” ve Sêrt’le Değiştireceğiz” yazılı pankartlar açıldı. Kitlenin alana alınması sırasında, 15 yaş altı kişilerin girişine izin verilmezken, girişlerde Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

Alanda “Sevgiyle, Layıkıyla, Ampulsuz yarınlara” pankartı dikkat çekerken, ilçe ve köylerden miting alanına gelen gençler, kadınlar, koçerler ve yöresel kıyafetli yurttaşlar tüm engelleme girişimlerine rağmen coşkuyla mitinge aktı.

Alana alınmayan gençler ağaca çıktı

Alana girişleri engellenen çocuklar, Yeşil Sol Parti bayraklarıyla bariyerlerin dışında kalan ağaçların üzerine çıkarak, mitingi takip etti.

Kamaç: Kürtlerin iradesi kırılmayacak

İlk olarak konuşan Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Mehmet Kamaç, Mem û Zîn hikayesinde Beko’nun durumunu anlatarak, 14 Mayıs’ta AKP’nin durumunun da aynı şekilde olacağını söyledi. Belediyelere atanan kayyumlara dikkat çeken Kamaç, “100 yıllardır Kürtlerin iradesi kırılmadı, bugün de kırılmayacak” dedi. Kürt ulusal marşı Ey Reqip”in “Kes nebê’n Kurd dimirin, Kurd jîn dibin” sözlerini hatırlatan Kamaç, miting meydanında verilen mesajın, “kesseler de Kürtlerin canlı olacağı” mesajı olduğunu söyledi.

Kamaç, Yeşil Sol Parti’nin tüm halklarla birlikte Türkiye siyasetinde 3’üncü Yolu açtığını belirterek, “Kürt halkı iradesine sahip çıkacak ve kendi geleceğini kendisi kuracak” dedi.

Adaylar tanıtıldı

Kamaç’ın konuşmasının ardından Yeşil Sol Parti Sêrt milletvekili adayları sahneye çağrılarak, tanıtıldı. Adayların sahneye çıkması sırasında kitlenin coşkusu artarken, kitle sık sık sloganlar atarak, adaylara destek mesajı verdi.

Bakırhan: Zulüm ve hırsızlık sistemini göndereceğiz

Sêrt milletvekili adayı Tuncer Bakırhan, 14 Mayıs’ta zulüm ve hırsızlık sistemini göndereceklerini belirterek, Kürtleri inkar eden, halklara zulüm yapan sistemin özgürlük vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Türkiye halklarının sandıklarda iktidara cevap vermek zorunda olduğunu dile getiren Bakırhan, 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti ağacının iktidara taşınması çağrısında bulundu.

Bakırhan, “Bu halkın özgürlük mücadelesini bastıracaklarını sanıyorlar. Cezaevlerindeki Selahattin Demirtaş’lara, Gültan Kışanak’lara, Sabahat Tuncel’lere, Leyla Güven’lere bakın. Onlar baş eğmediyse bizler de onlara layık olmaya çalışacağız” dedi. Bakırhan, daha demokratik, daha özgür bir Türkiye yaratacaklarına olan inançla 14 Mayıs’a giderken, kentteki Kürt ve Arap halklarını selamladığını kaydetti.

Bozan: Haftaya bugün uğurluyoruz kendisini

Ardından PSK adına Ferhat Bozan söz alarak, 22 yıldır Türkiye’nin Erdoğan tarafından baskı ve zulümle yönetildiğini kaydederek, “Çok kalmadı, bir hafta kaldı. Haftaya bugün uğurluyoruz kendisini. Önümüzde 2 fırsat var. Ya iyi, ya da kötü olan. İnanıyorum ki halklar 14 Mayıs’ta iyi olanı seçecekler ve uğurlar olsun diyecekler bu iktidara” diye belirtti. Kürt dilinin resmi eğitim dili olmasını istediklerini ve yeni yapılacak Anayasa’da bunun kabul edilmesi için mücadele edeceklerini kaydeden Bozan, bu sistemi göndererek, demokrasiyi inşa edeceklerini söyledi.

Başaran: Kadınlar 14 Mayıs’ta cevaplarını verecek

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, 14 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, AKP-MHP ittifakının 22 yıldır kadın mücadelesine saldırdığını belirtti. Başaran, “Bu saldırılar her alanda kadınların karşısında büyüdü. Bizleri, irademizi yok saymak istediler. Keyfi şekilde yüzlerce kadın arkadaşımızı tutukladılar. Ama bu mücadeleyi durduramadılar” ifadelerinde bulundu. Cezaevlerindeki tutuklu siyasetçi kadınların isimlerini sıralayan Başaran, kadınların geri adım atmadıklarını söyleyerek, “Bu iktidar her dönem erkek zihniyetine arka çıktı. O da yetmedi özel savaş politikaları ile kadınların iradesini kırmak istediler. İpek Er özelinde özel savaş politikaları ile kadınlara saldırdılar. Ama biliyoruz ki, kadınlar 14 Mayıs’ta onlara cevaplarını verecek” şeklinde konuştu.

Sancar: Herkes kendi dilinde, kendi kültürüyle yaşasın

Ardından Kürtçe ve Arapça Sêrt halkını selamlayan Mithat Sancar, halkların eşit ve özgür olmasını istediklerini belirterek, “Karşımızda halkları birbirine düşürmeye çalışan, ayrıştıran bir zihniyet var. AKP-MHP zihniyeti var. Bu zihniyet tekçidir, ayrımcıdır, baskıcıdır. İşte biz bu ayrımcı zihniyete karşı bütün halkların barış ve demokrasi içinde yaşamasını istiyoruz. Bunu gerçekleştirecek güç bizdedir. Herkes özgür yaşasın istiyoruz. Herkes kendi dilinde, kendi kültürüyle yaşasın istiyoruz. AKP-MHP halkları birbirine kırdırmak, birbirine düşürmek istiyor. Siirt bunlara cevabı daha önce de verdi. 14 Mayıs’ta da verecek buna inanıyoruz.

‘İnanmayın bu iktidarın yalanlarına’

AKP-MHP iktidarının sürekli kendilerine iftira attığını kaydeden Sancar, özellikle Arap ve Kürt halklarına seslenerek, “Bu ülkenin birliği ancak farklılıkların eşit bir şekilde bir arada yaşamasıyla mümkündür. Bu ülkede demokrasi olmadan barış olmaz, barış olmadan huzur ve refah olmaz. İşte bizler HDP geleneğinde şimdi Yeşil Sol Parti’de bunu savunuyoruz. Barışı da biz getireceğiz, demokrasiyi de biz getireceğiz. İnanmayın bu iktidarın yalanlarına, Kürt kardeşlerim, Arap kardeşlerim. Birlikteliği bizler sağlam temeller üzerine kuracağız. Bu ülkenin her toprağında eşitliği özgürlüğü kurmak için çalışmalıyız. İşte o zaman bu tekçi baskıcı AKP-MHP iktidarına son vermiş olacağız” dedi.

‘Rant düzenine son vermek için’

Sêrt’in yoksulluk içinde olduğunu dile getiren Sancar, kentin zenginliklerinin AKP-MHP tarafından yandaşlarına peşkeş çekildiğini belirterek, “Bakın bu partilerde hele AKP’de siyaset yapanlara. AKP’de siyasete başladıklarında ellerinde bir yüzük, şimdi karun oldular. Nereden geliyor bu. Sizin emeklerinizi çalıyorlar, bu ülkenin kaynaklarını rant olarak yandaşlarına dağıtıyorlar. Halk yoksullaşıyor, bir avuç yandaş zenginleşiyor. Hepsini tanıyorsunuz, hepsini tek tek biliyorsunuz. İşte bu sömürü bu talan ve rant düzenine son vermek için hepimiz Yeşil Sol Parti’nin ağacı altında buluşuyoruz” diye konuştu.

Kürt sorununa demokratik çözüm bizimle gelecek

“Direne direne kazanacağız” sloganları arasında konuşmasını sürdüren Sancar, Direnmek en iyi bildiğimiz şeydir. Direnerek kazanıyoruz işte. Direnişi inşa ile buluşturuyoruz. Mücadeleyi başarıya bağlıyoruz. Bu başarı, bu inşa bu ülkeye barışı, demokrasiyi ve özgürlüğü getirecek. Kürt sorununa demokratik çözüm bizimle gelecek. Bu yüzden diyoruz ki, Yeşil Sol Parti’yi Meclise en güçlü şekilde gönderelim. Bir daha 90’ların karanlığını, o kanlı, kirli suç ortaklığını yeniden yaşamamak için bizlere bu halkın ihtiyacı var. Nevala Kababa’yı Unutmadık. Orada yüzlerce insan yatıyor. Şimdi orayı da ranta açtılar. Yaşayana saygısı yok bu iktidarın ölüye de yok. Ve şimdi O 90’ların karanlık iktidarını şimdi yeniden kurdular. Bu seçimlerde her türlü kirli propagandaya başvurdular. Her gün yalan her gün iftira atıyorlar.” dedi.

İktidarın ülkeyi savaş politikaları ile çökerttiğini, Sêrt’te hayvancılık ve tarım da bitirildiğini kaydeden Sancar, “Geriye işsizlik, yoksulluk, sefalet kaldı. Buna dur diyeceğiz. 14 Mayıs seçimlerine günler kaldı. Tek adam rejimine son vereceğiz. Tek adam rejimine son verecek olan güç bizdedir. Barışın ve demokrasinin yolunu açacak güç yine bizdedir” dedi.

‘Erdoğan’ın hikayesi Siirt’te başladı, Siirt’te bitecek’

“Tek adam yönetimi gidecek Erdoğan kaybedecek, aydınlık geleceği Yeşil Sol halkla birlikte kuracak. Niye Siirt tek adam rejimine son verecek diyorum ona geleyim. 20 yıl önce Erdoğan’ın hikayesi burada başladı. 20 yıl sonra yola çıktığı şehir açlığa sefalete terk etti” diyen Sancar kitle ile birlikte “Erdoğan’ın hikayesi Siirt’te başladı, Siirt’te bitecek” diye vurguladı.

Sancar, Sêrt’in 3 milletvekilini Yeşil Sol’dan parlamentoya gönderme vakti olduğunu belirterek, “Özgürlük, demokrasi, adalet nedir bunu herkese göstereceğiz. Görüyorum coşkunuzu kararınızı vermişsiniz. Siirt halkı hangi yolu yürüyeceğini biliyor. Yolumuz açıktır” dedi.

HABER MERKEZİ

#Sancar #Sêrt #mitinginde #konuştu #Erdoğanın #hikayesi #Siirtte #başladı #Siirtte #bitecek

EN SON EKLENENLER